Uzmanından Kentsel dönüşüme ilişkin kritik uyarı: İstanbul 1,3 milyon konut dönüştürülmeyi bekliyor!

Türkiye Merkez üssü Kahramanmaraş olan asrın çifte felaketinde adeta sarsıldı. Vatandaşlar ise olası İstanbul depremi için paniklemeye başladı. Konuya ilişkin konuşan Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu Başkanı Prof. Dr. Gürsel Öngören, "İstanbul'da 3,6 milyon konut var, bunun 1,3 milyonunun dönüştürülmesi lazım. 2012'den bu yana bu bina stokunun yüzde 15'ini dönüştürdük." dedi.

Giriş Tarihi :20 Mart 2023 , 14:46 Güncelleme Tarihi :20 Mart 2023 , 14:46
Uzmanından Kentsel dönüşüme ilişkin kritik uyarı: İstanbul 1,3 milyon konut dönüştürülmeyi bekliyor!

Prof. Dr. Gürsel Öngören, Kentsel Dönüşüm Yasası ilk çıktığında dönüşmesi gereken konut ve iş yeri sayısının 20 milyon olarak belirlendiğini, bunun 3'te1'inin dönüştürülmesinin hedeflendiğini söyledi. On bir yıl sonunda kentsel dönüşümün yüzde 15'inin başarıldığını belirten Öngören, toplumda deprem konusundaki duyarlılığın çok uzun sürmediğini, bu konunun gündemde belirli bir süre sonra ana önceliğini yitirdiğini ifade etti.

"FİNANS ÖRGÜTLENMESİNE İHTİYACIMIZ VAR"
Prof. Dr. Öngören, deprem konusundaki hassasiyetin sürdürülebilir kılınması gerektiğini, 2007'deki deprem yönetmeliğinden sonra yapılan binaların güvenli olduğunu, depremde yıkılan binaların yüzde 94'ünün 2007'den önce yapılan eski binalardan oluştuğunu belirtti. İstanbul'un nüfus olarak Türkiye'nin yüzde 20'sine tekabül ettiğini aktaran Öngören, "Uzmanlara göre, İstanbul'da 3,6 milyon konut var. Bunun yaklaşık 1,3 milyonunun dönüştürülmesi lazım. 2012'den bu yana bu bina stokunun yüzde 15'ini dönüştürdük. Uygulamada bazı sorunlar yaşadık, bina bazında dönüşümler yaptık. Bu kentsel dönüşüm değil, bina yenileme oldu. Bunun altyapıya bir faydası olmadığı gibi bir de yük getirdi. Binada 12 daire varken dönüşümden sonra 36 daire oldu. Bu nedenle ekstra bir yük bindi. Sadece binayı depreme dayanıklı hale getirdik. Bu nedenle geçmişten ders almalıyız. Öncelikli olarak 'Kentsel Dönüşüm Eylem Planı'mızı revize etmemiz gerekiyor. Bunun için doğru senaryoya ve bunu karşılayacak bir finans örgütlenmesine ihtiyacımız var. " dedi.

"İSTANBUL YA SİLİVRİ YA DA İZMİT TARAFINA DOĞRU GENİŞLEMELİ"
Prof. Dr. Öngören, İstanbul'da şehrin batı ve doğu yönünde gelişeceğini anlattı. Öngören, "Kuzey ormanlarının İstanbul'un ciğerleri olduğuna dikkati çeken Öngören, "O yüzden İstanbul ya Silivri ya da İzmit tarafına doğru genişlemeli. Türkiye'de arazinin yüzde 72'si hala devlete ait. Bunları arsalar haline getirip, yeni uydu kentler için alanlar oluşturmalıyız." diye konuştu.


"YENİ KENTSEL DÖNÜŞÜM DESTEK PAKETİ AÇIKLANDI"
Prof. Dr. Öngören, son yaşanan depremlerden sonra "Afet Yeniden İmar Fonu" kurulduğunu dile getirerek, şunları söyledi:"Bundan sonra oluşturulan bu merkezi fona devamlı finansman toplanması gerekiyor. Bu finansmanlarla rezerv alanlar belirlenecek. Şehrin gelişim çizgisine uygun, ormanları, meraları yok etmeden, mümkün olduğu kadar fay hatlarından uzakta yeni uydu mahalle, belde ve ilçeler kurulmalı. Tabii insanları oralara taşınmaya ikna edecek cazibe alanları oluşturmalıyız. Buralar, okul, metro, yeşil alan, kültürel etkinlik imkanları olduktan sonra ancak cazip hale getirilebilir. O zaman insanlar çürük binalardan bu cazibe alanlarına taşınır."


"BETON TEK TERCİHİMİZ OLMAMALI"
Öngören, planlı bir Kentsel Dönüşüm Eylem Planı ile Türkiye'deki çürük binaların 5 yıl içinde dönüştürülebileceğini vurgulayarak, "Uygulamada, çalışmayan modülleri değiştirmeli, daha işlevsel modüller koymalıyız. Kentsel dönüşüm zor bir şey değil, milletimiz ve devletimiz el ele verdiği sürece bunu başaracağımıza inanıyorum. Önemli olan doğru kurgularla bunu yapmamız lazım. Mesela yeni şehirler kurarken binaları 100-200 yıl yaşayacak şekilde kurgulamalıyız. Avrupa'da 20 yıl için değil 100 yıl için bina yapılıyor. Ona uygun malzemeler kullanıyor. Beton tek tercihimiz olmamalı. Çok farklı yapısal malzemeler var artık. Bunları organize edersek aynı zamanda farklı iş alanları da açmış olacağız. Beton bizim zorunluluğumuz değil." dedi.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN