KURBAN ETİ NASIL DİNLENDİRİLİR?
Uzmanların, kurban eti dinlenmeli mi sorusuna yaptığı açıklamalar dinlemeyen etlerin daha sonra çözüldüğünde sert ve yemesi zor bir halde olacağı yönünde gerçekleşir. Kurban eti kaç saat dinlendirilmeli sorusuna 24 saat yani 1 gün cevabını verebiliriz. Kesilen etin hemen birkaç saat içinde yenilmemesi daha sağlıklıdır.
Taze kesilen kurban etinde ölüm katılığı (rigormortis) adı verilen bir durum yaşanır ve bu aşamada etteki proteinin sindirimi zorlaşır. Bu nedenle et dinlendirilmeli ve ertesi gün tüketilmelidir.
Kesim alanından kanlar içinde gelen etlerin mutlaka hava alan bir kapta 4-5 saat veya mümkünse 1 gün dinlendirilip etin yemeklik parçalanmasından evvel 40 dereceye kadar olan vücut ısısını 14 dereceye kadar azaltmak gerekir.
Kurban etini dinlendirme süresi, etin daha lezzetli ve kaliteli olması için önemlidir. Ancak kesim sonrasında etin hijyenik koşullarda saklanması da önemlidir. Etin dinlendirme süresi boyunca uygun sıcaklıkta bekletilerek taze ve sağlıklı bir şekilde tüketilmesi sağlanmalıdır.
KURBAN ETİ NEDEN KOKAR?
Kurban etinin kokmasının nedeni: Kurban eti çok taze bir et olduğundan ve aynı gün kesildiği için kasaptan ya da marketten satın aldığınız dinlendirilmiş etlerden koku olarak daha yoğundur. Genel olarak kurban eti saklama süresi içerisinde dolaba kaldırılmamış etler bakteri üreterek yeşillenme yapacağı için koku da kaçınılmaz olur. Hatta eğer etler poşette veya kapalı bir kap içerisinde bekletiliyor ise de yine kurban eti kokusu tüm dolabınızı sarabilir.
Yeni kesilen taze eti kokutmadan işlemlerini bitirmek en akıllıca çözümdür aksi halde koku dayanılmaz hale gelebilir. Kurban etinin pişirilirken kokmasını önlemek için 1 gece, üzerini kapatmadan veya bir poşete koymadan herhangi temiz ve korunaklı bir kabın içinde dinlendirmelisiniz. Dinlenmiş etten koku da yavaş yavaş dağılacaktır.
KURBAN ETİ NE ZAMAN KIYMA ÇEKİLİR, HEMEN ÇEKİLİR Mİ?
Uzmanlar, kurban etinin kanının süzülmesi için bir süre beklenmesi hemen kıyma çektirilmemesi gerektiğini belirtiyor. Poşetle gelen etin bir tencere ya da kabın içerisine yerleştirilmesi ardından 3-4 saat buzdolabında dinlendirilmesi öneriliyor.
Uzmanlar, kıyma çektirmeden önce etin buzdolabında 2 gün dinlendirilmesi gerektiğini ifade ediyor. Kısaca eti iki gün buzdolabında dinlendirdikten sonra kıyma çektirmeniz daha sağlıklı olacaktır.
Dinlendirilen eti dilediğiniz gibi kuşbaşı, parça et veya kıyma olarak muhafaza edebilirsiniz. Kurban eti kıyma olarak çektirildikten sonra köfte yapılıp buzlukta saklanabilir veya yemeklik pay edilerek yine dondurucuda saklanabilir.
KURBAN ETİ NASIL SAKLANIR?
Kurban eti en az 4-5 saat – en uygun 1 gün güneş almayan serin, korunaklı açık havada bozulmadan bekleyebilir, sonra da buzdolabına kaldırmak uygun görülür. Bu yüzden de kurban eti hemen dolaba konur mu demek yerine eti dinlendirip koymak gerek.
Et kendini salıp gevşedikten sonra, sıcaklığı düştükten sonra buzdolabına alınabilir. Burada da 3-4 günden fazla durduğunda bozulma belirtileri gösteren etlerin mümkün mertebe süreyi geçirmeden kurban eti poşeti ile buzluğa alınması icap eder.