Erdoğan, ABD Başkanı Joe Biden ile yaptığı telefon konuşmasında "AB ile tam üyelik sürecini canlandırmak istedikleri, Vilnius Zirvesi'nde AB'nin önde gelen ülkelerinin ve AB liderlerinin Türkiye'nin üyeliğine açık ve güçlü destek mesajı vermelerini" istediğini iletmişti. Erdoğan'ın bu sözlerinin seçim sonrası başlayan yeni dönemin öncelikli konularından biri olarak düşünüldüğü ve bu yönde çalışma yapıldığı öğrenildi.
ÖNCE REFORM GRUBU
AB üyeliği konusunda Türkiye'nin atacağı ilk adımın AB Reform Grubu'nun yeniden hayata geçirilmesi olabileceği üzerinde duruluyor. Grup, belli aralıklarla toplanarak süreci değerlendirmeye, atılacak adımları belirlemeye devam edecek. AB Reform Grubu en son 2019 yılında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başkanlığında bir toplantı yapmıştı.
VİZE SERBESTİSİ
AB üyelik sürecinin canlandırılması ile birlikte ilk gündeme gelecek konulardan birini de vize serbestisinin olması bekleniyor.
Vize serbestisi konusunda Türkiye geçmişte önemli adımlar attı. Ancak AB'nin 72 kriterinden 6'sı beklemede.
Türkiye'nin üzerinde çalışması gereken 6 kriter şöyle sıralanıyor:
"1- Terörle mücadele mevzuatında düzenlemesi: AB, suç ve terör tanımının Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ve AB standartlarında uyumlu hale getirilmesini istiyor. Terörün tanımı, gösterilerde yüzün kapatılması gibi birçok konu bu başlık altında ele alınıyor.
2- Yolsuzlukla mücadele: Avrupa Konseyi'nin Yolsuzluğa Karşı Devletler Grubu'nun (GRECO) tavsiyeleri doğrultusunda yolsuzlukla mücadele için bazı düzenlemeler yapılması isteniyor. Yapılması istenenler arasında siyasetin finansmanı, etik düzenlemeleri bulunuyor.
3- EUROPOL ile işbirliği. Avrupa Polis Teşkilatı (EUROPOL) ile işbirliği.
4- Kişisel verilerin korunması: AB standartlarında düzenleme yapılması isteniyor.
5- AB ülkeleri ile adli yardımlaşma ve suçluların iadesi: Bu yerine getirilmesi en zor kriter olarak görülüyor. Çünkü Türkiye, Kıbrıs Rum Yönetimi'ni tanımıyor.
6- Geri Kabul Anlaşması: Türkiye, Geri Kabul Anlaşmasını uygulamaya başlayarak özellikle Suriyeli mültecilerin Avrupa'ya geçişinin engellenmesinde büyük sorumluluk üstlendi. Ancak AB hala protokollerinin uygulanmasında bazı sorunların olduğunu savunuyor.