Rusya'dan yeni tahıl koridoru açıklaması! Yeni rota mümkün mü? Canlı yayında çarpıcı değerlendirme: Başkan Erdoğan'ın kararı belirleyici olacak

Son dakika haberi... Rusya Dışişleri Bakanlığı, Tahıl Koridoru ile ilgili yeni bir açıklama yaptı.Yapılan açıklamada Ukrayna'nın Karadeniz Tahıl Koridoru'nu Kırım Köprüsü'ne saldırıda kullandığı ifade edildi. Öte yandan Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Verşinin, Türkiye ile yakın temas içerisinde olduklarını ve tahıl anlaşması konusunda istişareler yürüttüklerini belirterek, “Tahıl anlaşmasına alternatif bir anlaşma konusunda (başka ülkelerle) temaslar yürütmüyoruz.” dedi. Rusya tarafından yapılan bu açıklamaları A Haber canlı yayınında eski Hava Kuvvetleri İstihbarat Başkanı Gürsel Tokmakoğlu ve stratejist-siyaset bilimci Dr. Mehmet Bozkuş tarafından değerlendirildi. Bozkuş, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Putin ile yapacağı görüşmeler olayın şeklini yeniden belirleyecektir." ifadesini kullandı.

Giriş Tarihi :21 Temmuz 2023 , 16:14 Güncelleme Tarihi :21 Temmuz 2023 , 18:48
Rusya’dan yeni tahıl koridoru açıklaması! Yeni rota mümkün mü? Canlı yayında çarpıcı değerlendirme: Başkan Erdoğan’ın kararı belirleyici olacak

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Tahıl Koridoru ile ilgili yeni bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamada Ukrayna'nın Karadeniz Tahıl Koridoru'nu Kırım Köprüsü'ne saldırıda kullandığı ifade edildi.

"YENİ ROTALAR ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUZ"
Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Verşinin, başkent Moskova'da tahıl anlaşması konusunda basın toplantısı düzenledi. Rusya'nın Afrika'ya yönelik tahıl sevkiyatıyla ilgili alternatif rotalar üzerinde çalışmalar yürüttüğünü anlatan Verşinin, "Yeni rotalar konusu genel olarak lojistik ve teknik bir konu ve bunun üzerinde çalışıyoruz. Rus kargoları ve Rus tahıllarının teslimatı konusunda Afrika ülkeleriyle çok ciddi temaslarımız var." diye konuştu.

Rusya'nın, tahıl anlaşmasından çekilmesinin ardından alternatif bir anlaşma konusunda başka ülkelerle görüşmeler yürütüp yürütmediğine yönelik sorusuna, Verşinin, "Tahıl anlaşmasına alternatif bir anlaşma konusunda temaslar yürütmüyoruz." yanıtını verdi.

Rusya'nın konuya yaklaşımının net şekilde ifade edildiğinin altını çizen Verşinin, "Önce bir yıldır müzakere ettiğimiz ve çok sayıda vaat aldığımız işin sonuçlarını alalım. Sonra dünya pazarına tahıl tedarik etmek için ortak çabaları yeniden canlandırabiliriz." ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE İLE ETKİLEŞİM ALANIMIZ ÇOK BÜYÜK
Verşinin, Türkiye ile Rusya arasında üst düzey temasların sürdüğünü belirterek, "Türkiye ile çok yakın ve geleneksel temaslarımız var. Onlarla da şu anda iletişim halindeyiz ve mevcut durumda ne yapacağımız konusunda fikir alışverişinde bulunuyoruz. Türkiye ile hem siyasi hem de ekonomik etkileşim alanımız çok büyük." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki üst düzey temasların da süreceğini kaydeden Verşinin, "Türkiye'de veya Rusya'da, en üst düzeydeki herhangi bir temasın elbette çok büyük ve ciddi bir gündemi olur." dedi.

Verşinin, Türkiye'nin tahıl anlaşması kapsamında yürüttüğü diplomatik girişimleri olumlu olarak değerlendirdiklerini belirterek, "Hem Moskova'da hem de Ankara'da birçok istişarelerde bulundum. Türk meslektaşlarımın potansiyellerini, bilgilerini ve mesleki becerilerini çok takdir ettiğimi söylemek istiyorum." diye konuştu.

Bakan Yardımcısı Verşinin, Rusya ve Türkiye'nin hem bölgesel hem de uluslararası istikrara katkı için temaslarını sürdürmeleri gerektiğini belirtti.

Rusya Savunma Bakanlığının, Ukrayna limanlarına giden gemileri "potansiyel askeri yük taşıyıcısı" şeklinde tanımlama kararına açıklık getiren Verşinin, söz konusu gemilerde incelemelerin yapılacağını söyledi.

TAHIL İÇİN YENİ ROTA NASIL OLACAK? I VİDEO İZLE

"TÜM AYRINTISIYLA GÖRÜŞECEĞİZ"
Daha önce tahıl koridorundan çıktığını açıklayan Rusya, Ukrayna limanına yanaşan gemilerin de askeri gemi olarak görüleceğini duyurmuştu.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Rusya'nın kararının ardından açıklama yapmış, Rusya Devlet Başkanı Putin'le konuyu görüşeceğini söylemişti. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da konuyla alakalı temaslarda bulunmuştu.

Başkan Erdoğan, Körfez turu ve Karadeniz ziyareti dönüşünde de tahıl koridoru hakkında konuştu. Erdoğan şunları söyledi: "Savaş ortamında insanlığa hizmet eden bir uzlaşı sağlandı ve bunun devam etmesi için elimizden geleni yapacağız. Türkiye'ye dönüşte Sayın Putin ile görüşmelerimi gerçekleştireceğim. Öncelikle telefon diplomasisini kullanacağız. Sayın Putin'in ağustos ayında planlanan ziyareti de gerçekleşirse bu hususları tüm ayrıntısıyla görüşeceğiz. İnanıyorum ki süreç uzamadan, Karadeniz Tahıl Girişiminin devamını sağlayacağız."

"OLAYIN ŞEKLİNİ BAŞKAN ERDOĞAN BELİRLEYECEK"
Rusya tarafından yapılan sıcak açıklamaları, A Haber canlı yayınına katılan uzmanlar değerlendirdi. Eski Hava Kuvvetleri İstihbarat Başkanı Gürsel Tokmakoğlu ve stratejist-siyaset bilimci Dr. Mehmet Bozkuş canlı yayında önemli tespitlerde bulunurken, "Aslında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Putin ile yapacağı görüşmeler olayın şeklini yeniden belirleyecektir." denildi.

YENİ BİR SÜREÇ BAŞLIYOR
Stratejist-siyaset bilimci Dr. Mehmet Bozkuş: Tahıl anlaşmasının uzatılması dünya gündeminde önemli bir yer tutuyor. Bu koridorun işler olması dünyanın gıda krizi ile karşı karşıya kalmamasını da ifade ediyor. Bu anlaşmanın uzatılmaması tahıl fiyatlarının artması savaşta yeni bir sürecin başlandığını görüyoruz. Uzayan bir savaş var. Türkiye haricinde Rusya ve Ukrayna barış masasına çağrılmıyor ve masaya oturtulmak istenmiyor.



Rusya kendi tahılının ve gübre ihracatının önündeki engellerin kaldırılmasını istiyor. Son olarak Kerç Köprüsü'nün bombalanmasıyla beraber aslında tahıl koridorunun yeniden şekillendiği bir süreç var. Dünyanın Türkiye'den önemli beklentileri var. Rusya eğer anlaşma olmazsa kendi tahılı ve gübresini nasıl enerjide Batı'nın uyguladığı yaptırımlar karşısında yeni pazarlar ve rotalar çizdiyse tahıl ve gübre içinde bunu yapacak. Aslında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Putin ile yapacağı görüşmeler olayın şeklini yeniden belirleyecektir.



RUSYA DEVRE DIŞI KALABİLİR Mİ?
Türkiye'nin tahıl koridoru hususunda Ukrayna ve Rusya ile görüşebilen ülke olması konumuyla anlaşmanın tekrar uzatılması yönünde dünyanın beklentisi var. Burada bir takım algılar yapılıyor. Romanya ve Bulgaristan üzerinden yeni bir rota çizerek Rusya'nın devre dışı bırakılması gibi planlar var. Bunu Türkiye üzerinden yapma gayretleri var. Türkiye her iki devletle görüşebilen tek devlet olması sebebiyle barış politikasında vazgeçmeyecektir.

"AFRİKA'YA FARKLI YOLLARDAN GÖNDERMEK ÇOK MALİYETLİ"

Ukrayna 55 milyon ton tahıl üretiyor. Rusya'nın 156 milyon ton tahılı var. Bunun içerisinde 60 milyon kadar olanı sadece buğday. Yani Rusya'nın sadece buğdayı Ukrayna'nın bütün tahılına eşit. Ukrayna 33 milyon ton ihraç etti ve bu daha çok Batılı ülkelere oldu. Bu yüzde 70 civarında bir oran.

Diğer taraftan ise Rusya çok fazla tahıl üretiyor. Çok çeşitli ülkelere ihraç ediyor. Burada ucuza mal etmek için gemiler önem kazanıyor. Baltık Denizi kapalı olması sebebiyle Karadeniz'in kullanılması ihtiyacı her daim var. Afrika'ya farklı yollardan tahıl göndermek çok pahalıya mal olur. Bunları göz önünde bulundurmamız gerekiyor. Rusya'nın eli burada güçlü çünkü dünya piyasalarının yüzde 20'si onun elinde.

"BM BATI'NIN KULVARINA GİRMEMELİ"
ABD yaptırımlar uyguluyor. Rusya konuya tahıldan girerek yaptırımları kaldırmak istiyordu. Rusya burada tahılı lokomotif olarak kullanıyor. Bu tahılı, tahıl bankasına girerek yapmak istiyordu. BM böyle bir şey olmayacağını söyledi, bu nedenle BM'nin gıda güvenliği ile ilgili politikaları bir daha gözden geçirmeli. BM burada Batı'nın kulvarına girip iş yaparsa bu adil olmaz ve Türkiye'nin önünü kapatır.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN