Ayasofya'nın zincirleri kırılalı 3 yıl oldu! Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş sabah namazını kıldırdı

Ayasofya Camii'nin 86 yıl sonra yeniden ibadete açılmasının üçüncü yıl dönümünde Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’ın çağrısıyla vatandaşlar sabah namazında camiye akın etti. Üç yıl önce 86 yıllık hasretin son bulduğunu dile getiren Erbaş, “Ayasofya Fatih'in bize bir emaneti, İstanbul'un fethinin en önemli sembolüdür” dedi.

Giriş Tarihi 23 Temmuz 2023, 18:04 Güncelleme 24 Temmuz 2023, 07:35
Ayasofya’nın zincirleri kırılalı 3 yıl oldu! Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş sabah namazını kıldırdı

İÇİNDEKİLER

Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi'nin 86 yıl sonra yeniden ibadete açılışının üçüncü yıl dönümü olan 24 Temmuz'da vatandaşlar, sabah namazında camiye akın etti. Diyanet işleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş sabah namazını kıldırdı. Namaz sonrası dualar okundu.

MÜZE YAPILDI
İstanbul'un fethine kadar 916 yıl kilise, 1453'ten itibaren de cami olarak kullanılan Ayasofya, 1934'te alınan karar üzerine 86 yıl müze olarak hizmet verdi.

Sürekli Vakıflar Tarihi Eserlere ve Çevreye Hizmet Derneği'nin, Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülmesine yönelik Bakanlar Kurulu kararının iptali istemiyle açtığı dava 10 Temmuz 2020'de karara bağlandı.



Danıştay 10. Dairesinin, camiden müzeye dönüştürüldüğü 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını oy birliğiyle iptal etmesiyle Ayasofya'da yeniden ibadet etmenin yolu açılırken, Başkan Recep Tayyip Erdoğan da kararnameyi aynı gün imzaladı.

Diyanet İşleri Başkanlığına devredilen Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi, 24 Temmuz 2020'de 86 yıl sonra kılınan ilk cuma namazıyla Başkan Erdoğan'ın da katıldığı büyük bir merasimle yeniden ibadete açıldı.



SABAH NAMAZINDA AYASOFYA'DA BULUŞUYORUZ
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Ayasofya'nın aslına rücu ettirilişinin 3. yıl dönümüne ilişkin resmi sosyal medya hesapları üzerinden paylaşımda bulundu.


Erbaş, "Ayasofya'yı artık önüne geçilmez bir sel, bu sel açacak. Bekleyin gençler! Biraz daha rahmet yağsın. Her yağmurun arkasında bir sel vardır..." Bu umutla bekledik yıllarca ve beklediğimiz o rahmet yağdı. Zincirler kırıldı, Ayasofya açıldı. Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nin yeniden ibadete açıldığı gün olan 24 Temmuz'da (yarın) sabah namazında Ayasofya'da buluşuyoruz" ifadelerini kullandı.

SABAH NAMAZI KILINDI
Erbaş, Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nin yeniden ibadete açılmasının yıl dönümü dolayısıyla sabah namazını kıldırdı.

Namaz sonrası açıklama yapan Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, "Ayasofya'nın önünden bütün milletimizi selamlıyorum. Bugün en mutlu günlerimizden, en mutlu anlarımızdan birisini idrak ediyoruz. Bundan üç sene önce yine 24 Temmuz'da 2020 yılında 86 yıllık hasret son bulmuştu. Sayın Cumhurbaşkanımızın kararıyla Ayasofya yeniden ibadete açılmış idi. İşte üç yıl geçti. Üç yılda yapılan araştırmalara göre Ayasofya'yı 21 milyon insan ziyaret etti. Ben diyorum ki inşallah kıyamete kadar milyonlarca insan Ayasofya'da kıyam eder, rüku eder. Secde eder, ibadet eder. Ayasofya Fatih'in bize bir emaneti, İstanbul'un fethinin en önemli sembolü. Ama 86 yıl boyunca Ayasofya içinde ibadet edilen bir mekan olmadı. Bizim büyüklerimiz ahirete irtihal eden nice insanlar bu hasretle yaşadılar. Bugünleri göremediler. Biz inşallah Ayasofya'yı ömrümüz boyunca içinde ibadet ederek en güzel bir şekilde değerlendirerek ahirete irtihal etmiş olan o hasretle, o özlemle irtihal etmiş olan büyüklerimizin ruhlarını şad etmeye gayret edeceğiz.

Üstat Necip Fazıl Kısakürek şöyle demişti, 'Vicdan azabına eş, kayna, kayna sakarya. Öz yurdunda garipsin. Öz vatanında parya.' İşte Ayasofya'yı öz yurdunda garip olmaktan bundan üç sene önce bu millet çıkardı. Aslına rücu etmiş oldu. Camilerde ibadet etmek, ibadetlerin en makbul olanlarından. Buradan gençlerimize özellikle çağrıda bulunuyorum. Ayasofya inşallah bundan sonra Ayasofya'yı hem ziyaret etme noktasında hem ibadetlerimizi bu büyük mabette yapma noktasında daha hassas olalım, daha gayret içerisinde olalım diyorum ki Rabb'im Ayasofya özlemiyle yanan o gençlerin Ayasofya ruhuyla yetişmesini inşallah nasip eylesin. Biz gençliğimize bu konuda çağrıda bulunuyoruz. Türkiye'nin neresinde olursak olalım en ücra köşesinden dahi Ayasofya'yı gelip ziyaret etsinler. O heyecanı yaşasınlar diyorum" diye konuştu.



FETH-İ MÜBİN'İ ASLINA RÜCU ETTİREN LİDER: RECEP TAYYİP ERDOĞAN
Danıştay 10. Dairesi'nin Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etmesiyle Ayasofya'da ibadetin yolu açılmıştı.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Ayasofya'nın Diyanet İşleri Başkanlığına devredilerek ibadete açılmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı Kararı'nı `hayırlı olsun` mesajıyla paylaşmıştı.



Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi'nin yönetiminin Diyanet İşleri Başkanlığına devredilerek ibadete açılmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, 10 Temmuz 2020'de Resmi Gazete'de yayımlanmıştı.

"AYASOFYA BÜYÜK ÖZLEMDİ, ALLAH BAŞKAN ERDOĞAN'DAN RAZI OLSUN"
Takvim.com.tr, Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi'nin ibadete açılmasını anbean takip etmiş, tarihi anlara şahitlik etmişti.

Tarihi törende editörlerimize izlenimlerini aktaran vatandaşlar, "Ayasofya büyük bir özlemdi. Başkan Erdoğan hasretimizi dindirdi. Allah ondan ve vesile olanlardan razı olsun" diyerek şükranlarını dile getirmişti.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN