"Belarus'u terk edin!" ABD'nin bu çıkışı ne anlama geliyor? Saldırı riski mi var?

ABD’nin Minsk Büyükelçiliği, Litvanya’nın Belarus’la bazı sınır kapılarını kapattığını bildirerek, "Belarus’taki ABD vatandaşları ülkeyi derhal terk etmeli.” açıklamasında bulundu. Peki ABD bu çıkışı neden yaptı? Saldırı riski mi var? İşte detaylar...

Giriş Tarihi :22 Ağustos 2023 , 17:32 Güncelleme Tarihi :22 Ağustos 2023 , 17:41
Belarus’u terk edin! ABD’nin bu çıkışı ne anlama geliyor? Saldırı riski mi var?

İÇİNDEKİLER

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş devam ederken iki ülkenin sınır komşusu Belarus ile ilgili flaş bir gelişme yaşandı.

ABD'DEN BELARUS'U TERK EDİN ÇAĞRISI
ABD'nin Minsk Büyükelçiliğinden yapılan yazılı açıklamada, Litvanya'nın Belarus'la bazı sınır kapılarını kapatma kararı aldığı anımsatıldı.

Belarus'a komşu başka Avrupa ülkelerinin de benzer kararlar alabileceğine işaret edilen açıklamada, "Polonya, Litvanya ve Letonya hükümetleri, Belarus'la daha fazla sınır kapısının kapatılmasının mümkün olduğunu belirttiler. Belarus'taki ABD vatandaşları ülkeyi derhal terk etmeli." ifadelerine yer verildi.

ABD vatandaşlarına Belarus'a seyahat gerçekleştirmemeleri uyarısında da bulunulan açıklamada, ABD'nin Minsk Büyükelçiliğinin ülkedeki ABD vatandaşlarına sağlayabileceği yardımın da sınırlı düzeyde olduğuna işaret edildi.

Açıklamada, ABD vatandaşlarına Rusya ve Ukrayna'ya yönelik seyahat gerçekleştirilmemesi uyarısı da yer aldı.

ABD BU ÇIKIŞI NEDEN YAPTI?
Peki ABD bu çıkışı neden yaptı? Saldırı riski mi var? A Haber ekranlarına konuk olan Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şuay Nilhan Açıkalın A Haber canlı yayınında çarpıcı açıklamalar yaptı.

WAGNER VE GERGİNLİK BEKLENTİSİ
Açıkalın, "Son dönemde Wagner askerlerinin Belarus'ta konuşlanması hem de sınır bölgesinde yaşanabilecek olası gerginlik beklentisi bu çağrıyı güçlendirdi." ifadelerini kullandı.

Açıkalın şunları söyledi:

"Aslında bu çağrı uzun süredir konuşulan Belarus'ta konuşlu Wagner askerlerinin hem Polonya ile hem de bölgedeki gerginlikle ilgili olduğunu söylemek gerek.

Ukrayna'daki savaşta Ukrayna'ya bir çağrı yapılmıştı bunun devamında Belarus bekleniyordu. Ama ABD'nin böyle bir çağrısı olmamıştı.

Ancak son dönemde Wagner askerlerinin Belarus'ta konuşlanması hem de sınır bölgesinde yaşanabilecek olası gerginlik beklentisi bu çağrıyı güçlendirdi."

UKRAYNA'NIN F-16 TALEBİ
Şuay Nilhan Açıkalın Ukrayna'ya verilmesi planlanan ancak "Sadece Ukrayna sınırları içerisinde kullanılabilir" şartını da yorumladı.

Akalın şunları söyledi:

"Ukrayna'nın ilk günden beri isteği bu F-16'lar… Belirsizlik dolayısıyla Zelenskiy'nin Avrupalı liderlere de bir serzenişi vardı. Açıklanan kararın arka planında bu olması gerekiyordu.

Çünkü F-16'lar Batı bloğunun kullandığı en güçlü savaş uçakları bunların olası bir nükleer bomba taşıyıp taşımamasının ötesinde hem menzil açısından hem de saldırı kabiliyeti açısından güçlü uçaklar. Bunların Ukrayna'ya hiçbir koşul olmadan verilmesi bu savaşı sadece şiddetlendirmekten öteye geçecek bir süreç doğurmazdı. NATO'da bir süre sonra F-16 verilen Ukrayna'nın Rusya topraklarına bu savaşı taşımayacağı ya da çok büyük sonuçlar yaratacak girişimlerde bulunup bulunmayacağını bilememesi nedeniyle bu koşulun olması çok şaşırtıcı değil.

Belki şunu söylemek lazım; F16'ların tam ne zaman teslim edileceğini hep beraber göreceğiz. 'Vereceğiz' dediler ama bir zaman çizelgesi içinde olduğunu hatırlatmak lazım. İkinci olarak bu F-16'ları kullanacak pilotların eğitimi var. Bu eğitimin 6 ay daha süreceğini İngiltere ve ABD söyledi. 2024'ün ortalarını ya da yazını işaret ediyor. Savaşın o anki saha koşulu nasıl olur buna dayalı olarak Ukrayna'nın F-16'larla ne kadar etkinlik göstereceğini söylemek mümkün.

Rusya'ya karşı hava saldırısı yapması Ukrayna'nın bu işi artık gerçekten bir Batı ve Rusya savaşının somutlaşmış haline çevirir. Ukrayna'nın F-16'ları alsa bile bunları kendi sınırları içerisinde kullanacağı kanaatindeyim bu bile savaşın gidişatını değiştirme açısından kritik öneme sahip."

Akalın Belarus meselesine ilişkin sözlerini ise şöyle sürdürdü:

RUSYA'NIN BELARUSU DENKLEME SOKACAĞI FARKLI BİR CEPHE SÖZ KONUSU OLABİLİR Mİ?
"Belarus ilk günden itibaren Rusya yanlısı tutumunu belli etti. Belarus'un iki tarafta da NATO ülkelerine sınır var. Herhangi bir çatışma başlatması yine çok gerçekçi değil. Polonya ve Litvanya NATO üyesi ülkeler. Belarus'un savaşa katılması yerine Belarus toprakları üzerinden Ukrayna'ya genişletilmiş bir saldırı olabilir. Bu çok konuşulan senaryoydu. Ya da oradaki Wagner'lerin bir saldırı gerçekleştirmesi olabilir. Bu senaryoların tamamı da çok ciddi bir tansiyon yükselmesi yaratacaktır."