Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı: Atıl araziler tarıma kazandırılacak

Gıdada arz güvenliği açısından ürünlerin fiyatlarına etki edecek bir sıkıntı olmadığını belirten Bakan Yumaklı, 776 bin hektar ekilemeyen tarım arazisini üretime kazandırarak yıllık 9,5 milyar lira gelir sağlayacaklarını söyledi.

Giriş Tarihi :13 Eylül 2023 , 06:55 Güncelleme Tarihi :13 Eylül 2023 , 10:59
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı: Atıl araziler tarıma kazandırılacak

İÇİNDEKİLER

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 776 bin hektar ekilemeyen tarım arazisini üretime kazandırarak yıllık 9,5 milyar lira gelir beklediklerini ifade etti. Yumaklı ayrıca 81 ilde sürekli gıda denetimi yapılacağını da açıkladı.

Bakan Yumaklı'nın mesajları şöyle:

Gıdada arz güvenliği açısından ürünlerin fiyatlarına etki edecek bir husus yok. Bu yıl hububat, turunçgiller başta olmak üzere birçok üründe rekolte fazla.

Sadece kuraklık kaynaklı bölgesel bazı sıkıntılar var ama onlar da toplamda Türkiye'yi etkilecek noktada değil. Zaten biz stok yönetimiyle orayı öngörüyor ve yönetiyoruz şu anda.

FİYATLAR KENDİ ÇİZGİSİNE DÖNECEK
Depremin etkisini kimse yadsıyamaz. Onun da getirdiği bazı şeyler oldu. Önümüzdeki dönemde, genel ekonominin iyileşmesi ile birlikte bunların hepsinin kendi çizgilerine geri döneceğini düşünüyorum.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı: Atıl araziler tarıma kazandırılacak

ET VE SÜTTE ÜRETİM VE VERİM ARTACAK
Biz Et Süt Kurumu (ESK) ve TİGEM'i entegre ederek bir çalışma başlattık. Bu çalışmanın meyvelerini önümüzdeki dönemde göreceğiz. Bununla et ve sütte üretim ve verimi artırmaya hedefliyoruz.

776 BİN HEKTAR BOŞ ARAZİ
2 yıl boyunca ekilmeyen arazilerin tespit edilip mülkiyeti ilgili kişilerde kalmak kaydı ile öncelikli o lokasyondan başlayarak isteyenlere kiraya verilmesi, elde edilen kiranın mülk sahiplerinin hesaplarına yatırılması yasası yürürlüğe girmişti. Bunun yönetmelikleri bitti, yayınlanma aşamasında. Hangi arazilerin kullanılmadığının takiplerini tarım il müdürlükleri uydudan takip edecek... 776 bin hektar işlenmeyen tarım arazisi tespiti var. Yaklaşık yıllık buğday ve arpa üretimi yapılırsa 1.5 milyon ton üretim ve 9.5 milyar liralık gelire denk geliyor.

ÜRÜN DESENİ BÖYLE BELİRLENECEK
Ürün deseninin belirlenmesi için illerde teknik kurullar oluşturulacak. O ilin bütün durumlarını gözeterek, ziraat odaları, bu işin ticaretini yapanlar, ürün desenine karar verecekler. Bunlar bakanlığa gelecek. Biz de bakanlıkta bütün hepsini birleştirip, ülke planında bunları yeniden değerlendireceğiz. Belirlenen ürün desenine uygun üretim yapan üreticileri destekleyeceğiz.

MAKARNA İHRACATINI AÇTIK
Makarna ihracatını açtık. Yaklaşık bizim tahminlerimize göre bir milyon ton fazlalık vardı... Depoların boşaltması söz konusu oldu. Mısıra yeteri kadar yer açtık. Buğdayın toprak altında depolanması gibi atadan depolama konusunu arkadaşlarımız yeniden açtı. Sorunsuz bir şekilde depolayabiliyorsunuz.

100 TARIM ORGANİZE TARIM BÖLGESİ
Kent tarımı ile üretim ve tüketimi yakınlaştırmamız gerekiyor. Özellikle sera üretimlerinin en büyük girdisi enerji. Bizde de jeotermal enerji var. 5 yıl içerisinde 100 tane organize tarım bölgesi yapacağız. 10 tanesi kısa sürede hizmete girecek.

GÖNEN'E 5 KAT TALEP
Gönen'deki dünyanın en büyük jeotermal ısıtmalı organize tarım bölgesi olacak. Buraya, 5 katı (8 bin hektara 42 bin dekar başvuru) fazla talep geldi. Bu tarımsal üretime ilgiyi gösterir. Orada bir ekosistem oluşacak ve aynı zamanda sıfır atık olmayacak.

YAPAY ZEKA TARIMDA
TÜBİTAK ve Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi'yle yapay zeka teknolojisinde rekolte tahmini konusunda bir çalışma başlattık. Pilot uygulamanın sonuçlarına göre bunu tüm Türkiye'de yaygınlaştıracağız. Aynı zamanda işlenmemiş tarım arazilerinin uydu ve yapay zeka teknolojisiyle tespitini de içerecek şekilde genişleteceğiz.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı: Atıl araziler tarıma kazandırılacak

DEPREM BÖLGESİNE BÜYÜKBAŞ YARDIMI
Sabah'ta yer alan habere göre Yumaklı, "Deprem bölgesinde yaklaşık 43 bin küçükbaş, 26 bin kovan, 550 bin kanatlı hayvan dağıtımı yaptık. Büyükbaş hayvan ile ilgili çalışmaya devam ediyoruz. Yakın zamanda verimi yüksek hayvanların dağıtımı başlayacak." dedi.

TÜRKİYE GENELİNDE SÜREKLİ DENETİM
Türkiye genelinde eşzamanlı olarak 7 bin 642 personelin katıldığı 55 bine yakın denetim yapıldı. 245 tanesinde sadece uygunsuzluk tespit edildi. Gerekli idari işlemler yapıldı... Bu denetimleri 3'er haftalık periyotlarla sürdüreceğiz. Yarından itibaren farklı sektörlerde denetimler 81 ilde yapılacak. Gıda denetimi konusunda tavizsiz şekilde devam edeceğiz. Zeytin fıçısına çıplak giren vatandaş vardı, bununla ilgili kapatma işlemi gerçekleştirip suç duyurusunda bulunmuştuk. Tüm vatandaşlarımız gönüllü gıda denetçisi olsun.

ORMAN YANGINLARI İNSAN KAYNAKLI
Yangınların yüzde 86'sı insan unsuru kaynaklı. Yüzde 14'ü doğal nedenler. İhmal, dikkatsizlik, boş vermişlik büyük oranda var. Bir şey olmaz tabirinden vazgeçmemiz gerekir. Sabotajlarla ilgili yangınların faillerinin yakalandığına dair İçişleri Bakanlığı'nın açıklaması var.

TAHIL KORİDORU DETAYLARI BELLİ OLACAK
Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın Soçi'de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmesinde 1 milyon ton buğdayın Türkiye'de işlenip un haline getirilerek Afrika'ya sevkiyatı konusunda mutabık kaldılar. Bu konudaki detaylar önümüzdeki günlerde netleşecek.

40 MİLYAR LİRALIK DESTEK
2023 yılı içerisinde 40 milyar TL destek ödendi sene sonu itibarıyla bu rakam 64 milyar TL'ye çıkacak.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN