Sivas, Erzincan, Tokat, Yozgat, Kayseri dikkat! Deprem riski haritası değişti! Şimdi de örtülü fay keşfedildi! Tespit edilmemiş...

Türkiye'de son zamanlarda artan depremler vatandaşları endişelendiriyor. Bu nedenle deprem ve fay hatları ile ilgili detaylar merak konusu oldu.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :14 Eylül 2023 , 09:44 Güncelleme Tarihi :14 Eylül 2023 , 09:53
Sivas, Erzincan, Tokat, Yozgat, Kayseri dikkat! Deprem riski haritası değişti! Şimdi de örtülü fay keşfedildi! Tespit edilmemiş...

İÇİNDEKİLER

Türkiye'de deprem fırtınası devam ederken, ünlü bir deprem profesörü beklenmedik bir açıklama yaparak deprem riski yüksek olan illeri sıraladı. Bazı illerin altında tespit edilmemiş fayların yer aldığı ve bu fayların haritada görünmediği iddia ediliyor. Özellikle bu iller için peş peşe uyarılar yapıldı.

ÖRTÜLÜ FAY HATTI

Prof. Dr. Feyzi Bingöl, Kahramanmaraş'taki büyük depremin ardından enerjinin yüzeye çıktığını ve depremlerin arttığını belirtti. Ayrıca, Malatya'nın özel bir bölge olduğunu vurgulayarak burada örtülü fay hatlarının bulunduğunu ifade etti. Ayrıca, Prof. Bingöl, Malatya'da örtülü fay hatlarının varlığının bilinmediğini veya yeni kırılmaların olabileceğini belirtti.

Yer bilimci Prof. Dr. Feyzi Bingöl yapmış olduğu açıklamasında "Bu fayın kırılmasından sonra enerjinin bir kısmı dalgalanmalarla yüzeye çıktı ve depremi meydana getirdi. Bir kısmı ise kırılan fayların uçlarına doğru transfer oldu."

ENERJİ BİRİKİMLERİ OLDU

"Malatya, Antakya veya Çardak-Sürgü fayının batı tarafında Savrun fayı dediğimiz Adana bölgesine doğru bir kısmı da çok fazla olmamakla beraber Kuzey'e doğru yani Kayseri Gürün tarafına doğru enerji birikimleri oldu"

MALATYA ÖZEL BİR BÖLGE

"Malatya aynı zamanda biraz özel bir bölge. Çünkü bir tarafta Doğu Anadolu fayı öbür taraftan Çardak Sürgü fayı ve bir taraftan da Malatya Ovacık fayı var."

FAYLARIN OLMADIĞI BÖLÜMLER

"Dolayısıyla Malatya'da MTA'nın haritasına baktığınız zaman fayların olmadığı yerleri görüyorsunuz."

KORKAMAYA GEREK YOK

"Bunlar ya daha önceden tespit edilmemiş örtülü faylar olabilir ya da yeni kırılmalar olmuştur. Bu kimseyi korkutmasın 5 büyüklüğündeki hatta 6'ya kadar artçı depremler olabilir" diyerek örtülü fay hatlarına dikkat çekti.

ÖRTÜLÜ FAY NEDİR?

Örtülü faylar, kabuk plakalarının altında bulunan ve depremlere neden olabilen fay hatlarıdır. Yüzeye doğrudan ulaşmazlar, ancak kabuk altında kayarak hareket ederler. Jeolojik önemleri, deprem riski analizlerinde kullanılmalarından kaynaklanır.