CHP'de Özgür Özel kimin adayı? Gözyaşı döktüğü Kemal Kılıçdaroğlu'nun mu değişim diyen Ekrem İmamoğlu'nun mu?

Seçimlerde hezimete uğrayan CHP'de kaos büyüyor. CHP'deki değişim seslerinin ardından Özgür Özel, CHP Genel Başkanlığı adaylığını açıkladı. Özel, adaylığını açıklarken seçim mağlubiyetinin faturasını da seçimden önce gözyaşı döktüğü CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaoğlu'na kesti. Sabah Gazetesi yazarı Mahmut Övür, Özel'in basın toplantısındaki açıklamalarını değerlendiren bir yazı kaleme alarak, "Siyasi tarihimizde belki de ilk kez bir parti içi yarışın 'vekâlet' versiyonuyla karşı karşıyayız. Bir anlamda CHP içinde 'Özel bir tiyatro' oynanıyor." dedi. İşte dikkat çeken o yazı...

Giriş Tarihi :16 Eylül 2023 , 08:25 Güncelleme Tarihi :16 Eylül 2023 , 15:21
CHP’de Özgür Özel kimin adayı? Gözyaşı döktüğü Kemal Kılıçdaroğlu’nun mu değişim diyen Ekrem İmamoğlu’nun mu?

14 ve 28 Mayıs Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde hezimete uğrayan CHP'de seçimin hemen ertesi günü Ekrem İmamoğlu ile başlayan 'değişim' çıkışı her geçen gün alevlendi.

Seçim sonrası Kılıçdaroğlu'nun "Meclis'teki son konuşmam" sözlerine ağladığı görülen Özgür Özel, dün CHP Genel Başkanlığı adaylığını açıkladı.

Özel adaylık açıklamasında CHP Lideri'ni hedef almaktan da geri durmadı. Parti genel merkezinde açıklamalarda bulunan Özel, Kemal Kılıçdaroğlu'na sert sözlerle yüklenerek, "Alınan sonuca bahaneler üretti, yenilginin sorumluluğu üstlenmedi. Güven duygusunu yitiren seçmenimiz duygusal kopuşa sürüklendi" dedi.

CHP'DE ÖZGÜR ÖZEL KİMİN ADAYI?
Adaylığını açıklarken sert sözlerle Kılıçdaroğlu'na yüklenen CHP Grup Başkanı Özgür Özel'in Kılıçdaroğlu'nun Meclis'teki son grup toplantısında gözyaşı döktüğü anlar kameralara yansımıştı. Özel, 28 Mayıs'taki hezimet sonrası Kılıçdaroğlu'nu istifaya davet edenlere de, "Sosyal medyada Kılıçdaroğlu istifa etsin diyenlerin altını kazıyın ya AK Partili ya Cumhur İttifakı trolü çıkar" diyerek saldırmıştı. Özel'in Kılıçdaroğlu'nu savunurken nasıl ona karşı aday olduğu ise kafalarda soru işaretlerine neden oldu. Bu süreçteki hamleleriyle Özel'in adaylığının kime hizmet ettiği de tartışma konusu oldu. Siyaset kulislerinde "Özgür Özel İmamoğlu'nun mu Kılıçdaroğlu'nun mu adayı?" değerlendirmelerine yer verildi.

Sabah Gazetesi yazarı Mahmut Övür, Özel'in basın toplantısındaki sözlerini değerlendiren "CHP'de 'Özel' tiyatro" başlıklı yazı kaleme aldı. İşte Övür'ün o yazısı:

CHP'de her seçim sonrası yaşanan yenilginin ardından ortalık biraz karışır, kurultay isteyen olur, sonra eğer yenilgi derin değilse muhalefette iktidar olmakla yetinilir ve sular durulur.

Bu kez işin rengi biraz değişmiş görünüyor. Çünkü hem yenilgi derin ve sarsıcı hem de son 4 yıldır "O makam" ve CHP Genel Başkanlığı hayali kuran, hazırlık yapan bir belediye başkanı var: Ekrem İmamoğlu...

İşte Özgür Özel'in CHP Genel Başkanlığı için adaylığını açıklaması bu beklentinin bir sonucu. Siyasi tarihimizde belki de ilk kez bir parti içi yarışın "vekâlet" versiyonuyla karşı karşıyayız. Bir anlamda CHP içinde "Özel bir tiyatro" oynanıyor.

Öyle olduğu için de Özel'in adaylık açıklaması baştan sona çelişkilerle dolu ve "güven" vermedi. Konuşmasında ne geçmişe yönelik derin bir analiz var ne de adını "Değişimin Yüzyılı, Yüzyılın Değişimi" gibi iddialı koyduğu önermesinde kendi deyimiyle "devrimci" bir perspektif.
Geriye dönüp bakın, Ecevit dönemi hariç her CHP kurultayı "değişim" için açıldı ve değişmeden kapandı.

Özel de aynısını yaptı. Yola, klasik CHP söyleminin ötesine geçmeyen, "Aydınlanmacı, Atatürkçü, sol, sosyal demokrat" kavramlarıyla çıktı ve bunu da kitlelere "değişim" diye sundu

Üstelik inandırıcı da değildi. Bu konuşmayı önümüzdeki kurultayda yapsa büyük olasılıkla salonun öfkesiyle karşılaşırdı. Çünkü "koltuğunu koruyor" diye eleştirdiği Kılıçdaroğlu siyasetinin en yakın ve en güçlü destekçisi oydu. Eminim şu tespitleri CHP'lileri şaşkına çevirdi:
"Bu, seçimin kaybedilmesine dur diyemeyenlerin, bu kayba engel olamamanın üzüntüsünü duyanların, kahrını çekenlerin hikâyesidir."
"Partimizin seçilecek sıralardan 39 milletvekilini başka partilere vermesi, parti vicdanında, parti tarihinde unutulmayacak bir hasar bırakmıştır."

İyi de şimdi CHP'liler sormayacak mı, bütün bunlar olurken sen neredeydin? Neden hiç itiraz etmedin?
Tam aksine Özel, itiraz etmediği gibi Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanı adaylığını açıkladığı grup toplantısında en çok gözyaşı döken kişiydi.
Hayalini kurduğu İçişleri Bakanlığı'nın Ümit Özdağ'a verildiğinden haberi olmadığı gibi ona da itiraz etmedi.

En ilginci de CHP'nin dış politikasını danışman olarak Ünal Çeviköz'ün belirlemesine yönelik söyledikleriydi. Oysa o günlerde ne o göreve karşı çıktı, ne "Libya'da ne işimiz var" denildiğinde konuştu ne de seküler Hafter'in desteklenmesine itiraz etti.Ama daha vahimi, HDP dayatmasıyla CHP'nin Suriye tezkeresine "hayır" demesine en ateşli desteği Özel'in vermesiydi.

Bırakın son 12 yıllık sorumluluğu, Özel mayıs seçimlerinde yaşanan derin yenilgiden sonra bile Kılıçdaroğlu siyasetine açık destek verdi. İkinci turdan hemen sonra 5 Haziran 2023'te aynen şöyle diyordu:

"Parti içinde Kılıçdaroğlu istifa etsin diyen yok. Sosyal medyada var. Alınan sonuç genel başkanımızı rencide edecek, istifa çağrıları yapılacak sonuç değildir. Sosyal medyada Kılıçdaroğlu istifa etsin diyenlerin altını kazıyın ya AK Partili ya Cumhur İttifakı trolü çıkar."
Gördüğünüz gibi çelişkilerle dolu bir Özgür Özel var. Ve ne yazık ki CHP'nin yeni siyasi aktörlere en fazla ihtiyaç duyduğu bir zaman diliminde yaptığı bu çıkışla umut değil hayal kırıklığı yarattı.

Şimdi CHP'liler oturup şu soruya cevap versinler: 100 yıllık kurumsal bir parti, nasıl oluyor da cumhuriyetin 100'üncü yılında "Atatürk'ün koltuğu için" Özel çapında bir siyasetçi çıkarıyor?

Burada bir sorun yok mu ve tek sorumlu Kılıçdaroğlu mu?

CHP'DE 1370 KURULTAY DELEGESİNİN SEÇİLECEĞİ İL KONGRELERİ BAŞLADI
CHP'de 1370 kurultay delegesinin seçileceği il kongreleri başladı. Elazığ ve Muş kongrelerinin gerçekleştirildiği takvimde süreç, ekim sonunda tamamlanacak.

Alınan bilgiye göre, ağustos ayında başlayan CHP kongre takvimi çerçevesinde mahalle delegeliği seçimi ve ilçe kongreleri yapıldı. Ekim ayı sonunda tamamlanması planlanan il kongreleri ise Elazığ ve Muş'la başladı.

CHP'de bugün İzmir ve Gümüşhane, yarın da Konya, Karaman, Şanlıurfa, Bursa ve Isparta il kongreleri gerçekleştirilecek. Ankara il kongresinin 24 Eylül'de, İstanbul il kongresinin ise 8 Ekim'de yapılması planlanıyor.

İl kongreleriyle birlikte partinin yeni genel başkanını seçecek 1370 delege de belirlenmiş olacak.

CHP'de yeni genel başkanın, Parti Meclisi'nin (PM) ve Yüksek Disiplin Kurulu'nun seçileceği 38. Olağan Kurultay'ın ise kasım ayı başında yapılması öngörülüyor.

KILIÇDAROĞLU HARİÇ 2 İSİM ADAYLIĞINI AÇIKLADI
Partide şu ana kadar Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu hariç, Grup Başkanı Özgür Özel ve parti üyesi Örsan Kunter Öymen, parti genel merkezinde düzenledikleri basın toplantılarıyla, CHP Genel Başkanlığına aday olduklarını açıkladı.

Mevcut parti tüzüğüne göre CHP'de kurultayda genel başkanlığa aday olabilmek için ise yüzde 5 delegenin imzası gerekiyor.

Buna göre kasım ayı içinde yapılacak 38. Olağan Kurultay'da aday olabilmek için 69 delegenin imzasının divana sunulması lazım.

YENİ TÜZÜK DE OYLANACAK
CHP'de daha demokratik, işlevsel ve günün şartlarına uygun tüzük hazırlıkları da sürüyor. Genel Başkan Yardımcısı Zeynel Emre başkanlığında yürütülen tüzük çalışmalarında yaklaşık 1 milyon 300 bin üyeye öneri çağrısı yapıldı.

Türkiye'deki siyasi partilerin yanı sıra 16 ülkeden sosyal demokrat partilerin tüzüklerini de mercek altına alan CHP Tüzük Komisyonu, üyelerden gelen 10 binden fazla talebi değerlendiriyor.

PM'nin üye sayısının artırılması, milletvekilliği için ön seçim şartı, MYK üyelerinin PM tarafından seçimi, milletvekilliği için dönem kuralı, aktif üyelik gibi yeniliklerin konuşulduğu yeni tüzük de delegenin onayına sunulacak.

CHP 38. Olağan Kurultayı'nda seçilecek organların ataması da yeni tüzüğe göre yapılacak.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN