Marmara Denizi açıklarında batan 'BATUHAN A' isimli ticari geminin kayıp 6 mürettebatından aşçı Zeynep Kılınç'ın (33), 3'üncü günde kaptan köşkünde cansız bedeninin bulunmasının ardından 6'ncı gün olan bugün de 1 mürettebatın cenazesine ulaşıldı.
TCG AKIN'dan dalış yapan SAS komandoları, mürettebatın cansız bedenine, geminin makine dairesinde ulaştı. Su yüzeyine çıkarılacak olan cenaze, Sahil Güvenlik botuyla Kurşunlu Limanı'na getirilerek, Bursa Adli Tıp Kurumu Morgu'na gönderilecek.
KİMLİĞİ BELLİ OLDU
Makine dairesinde bulunan cenazenin gemide yağcı olarak görev yapan Hüseyin Tutuk'a ait olduğu öğrenildi.
TÜRKİYE ONU BU VİDEO İLE TANIMIŞTI
Cenazesi Bursa Adli Tıp Kurumu Morgu'na götürülen Tutuk, ailesine gönderdiği son görüntülerde, geminin su aldığını söylemiş ve o anları kayıt altına almıştı.
Görüntülerde 6 saattir aynı yerde olduklarını söyleyen ve "5'inci, 6'ncı elbisem bu gece saat 01.00'den bu yana. Allah'ım sen yardım et ya Rabb'im. 6 saattir aynı yerdeyiz. Gemi batıyor. Ya Rabb'im gemi batıyor" diyen Tutuk'un eşine, saat 06.09'da internetten, içinde bulundukları durum hakkında mesaj yazdığı ve saat 06.19'da video paylaşımında bulunduğu belirlenmişti.
ÇOK SAYIDA PERSONEL KATILIYOR
Bursa'nın Karacabey ilçesi Kurşunlu Mahallesi açıklarında 51 metre derinlikte denizin tabanına oturduğu belirlenen gemiyle ilgili hava, kara ve denizde yapılan çalışmalara 571 personel katılıyor.
Batan geminin mürettebatını kurtarma planı.
Kayıp mürettebatı arama çalışmalarına Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) Sualtı Savunma (SAS) komandolarından da 4 dalgıç destek veriyor.
SAS komandolarının gelmesiyle gemiye dalış yapan dalgıç sayısı 30'a yükseldi. Ayrıca bölgedeki balıkçı gemileri de kendilerine belirlenen alanlarda tarama yaparak çalışmalara katıldı.
Batuhanark A adlı kargo gemisinde devam eden arama kurtarma çalışmalarında bulunan eşyalar ekiplerce incelendi.
KURTARMA PLANI
"Batuhan A" adlı kargo gemisiyle ilgili yürütülen kurtarma faaliyetleri de paylaşıldı.
Kurtarma planında "TCG Akın Gemisi", 51 metre derinlikte deniz tabanına oturan "Batuhan A" gemisine gerçekleştirilen dalışları koordine ediyor. Batan gemi üzerinde konuşlanan Nene Hatun Gemisi de İnsansız Su Altı Robotu (ROV) ile görüntüleme ve tarama yapıyor.
"TCSG 913 Gemisi" Kapıdağ Yarımadası kuzeyinden başlayarak bölgede tarama faaliyeti gerçekleştiriyor. Balıkçı gemilerini de koordine eden TCSG 913, ayrıca su yüzeyinde de arama faaliyeti yürütüyor.
Sahil Güvenlik Komutanlığının Bandırma'dan kalkış yapan hava unsurları, Kapıdağ Yarımadası kuzeyinden sahil hattı ve Bandırma Körfezi ile geminin battığı bölgede yüzey taraması gerçekleştiriyor.
Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü "Kıyem 5", "Kıyem 4" ve "Tahlisiye 11" botları ile arama kurtarma sahasının güney ve güneybatı istikametinde sahil hattında kayıp denizcilere ait iz arıyor.
Bölgede Emniyet Genel Müdürlüğüne ait KB1601, YKB1600 ve Balıkesir Büyükşehir Belediyesine ait lastik bot Kurşunlu önlerinde, Jandarma Genel Komutanlığına bağlı lastik bot da Marmara Adası'nın doğusunda sahile yakın bölgelerde su yüzeyini kontrol ediyor.
Kayıp denizcilere ilişkin karadan yapılan arama çalışmalarına ise AFAD Bursa İl Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, Sahil Güvenlik Komutanlığı, SAR Balıkesir, GÖNDAK ve Bandırma 911 ekipleri destek veriyor.