Kadın ve erkek temsillerinin oluşmasında aynı zamanda değerlerin pekiştirilmesinde medyanın önemli bir etkiye sahip olduğuna da işaret eden Göktaş, "Elimizde olan bu güçlü aracı, ailenin ve toplumun faydası için kullanmak, her şeyden önce bir vatandaşlık ve insanlık görevidir. Bütün medya platformlarında kadını her zaman daha etkin rollerde görmeyi arzuluyoruz. Bunun yanı sıra milli ve manevi değerlerimizi yansıtan yayınların sayısının artırılmasını önemsiyoruz. Medyada topluma örnek olacak, rol model olacak kadınların daha çok görünür olmasını bekliyoruz. Güçlü Türkiye'nin Güçlü Kadınlarının, ancak tüm tarafların etkili iş birliğiyle zirveye ulaşacağına yürekten inanıyoruz" dedi.
Öncelikli hedeflerinin, daha çok kadına ulaşmak, toplumda rol model olacak kadınların sayısını artırmak olduğunu vurgulayan Bakan Göktaş, "Çünkü kadının öyle bir bereketli doğası var ki, küçücük imkanlarla çok faydalı sonuçlara ulaşabiliyor. Kadının emeğiyle toprağa kök salıyoruz. Kadının inancıyla göklere uzanıyor, kadının gücüyle dimdik ayağa kalkıyoruz. Kadının şefkatiyle büyüyüp çoğalıyor, geleceğe taşıyoruz" diye konuştu.
Anda Eğitim Araştırma Yardımlaşma ve Arama Kurtarma Derneği Lideri Azra Zeynep Talakoğlu
'KADININ HALİNDEN EN İYİ BİR BAŞKA KADIN ANLAR'
Anda Eğitim Araştırma Yardımlaşma ve Arama Kurtarma Derneği Lideri Azra Zeynep Talakoğlu "Kadın Olarak Sınırları Zorlamak" başlıklı konuşmasında Türkiye'nin ilk ve tek tamamen kadınlardan oluşan, akreditasyon almış arama kurtarma ekibi olduklarını belirterek şunları söyledi: "Tüm önyargıları yıkarak başarılı olduk. Bizler gönüllüyüz, sivil toplumun amacında sorumluluk bilinci yatar ve biz sorumluluk bilinciyle hareket ediyoruz. Bu sorumluluklar da yaptığımız işe bizi gönülden bağlıyor. 6 Şubat depremlerinde de aynı amaçla yola çıktık ve görevimizi yaptık. Kadının halinden en iyi başka kadın anlıyor. Deprem ve diğer afetlerde de kadına ihtiyaç var. İçimizdeki yardım etme duygusuyla, çıkarsızca, sınırları ve önyargıları zorlayan kadınlarız. Doğu Türkistan ve Filistin'de yaşananları da kabul etmiyoruz. Orada fırsatı olsa en az bizim kadar başarılı olabilecek ve sesini duyurmayı hak eden kadınlar var. O nedenle o kadınlar için sesimi duyan var mı, sesimi duyuyorsan ses ver diyorum."
T3 Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Elvan Kuzucu Hıdır
'POZİTİF AYRIMCILIK DEĞİL EŞİT FIRSAT VERİLMELİ'
T3 Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Elvan Kuzucu Hıdır ise, "Teknoloji Dünyasında Kadın Olmak" başlıklı konuşmasına, Gazze'de yaşanan zulme ve orada yaşayan kadınların yaşadıkları zorluklara dikkat çekerek başladı. Hıdır, yaşanan savaşların özellikle yerli ve milli teknolojinin, savunma sanayinin ne kadar önemli olduğunu gösterdiğini belirterek şöyle devam etti: "Bu bize teknolojide ne kadar ileriye gitmemiz gerektiğini gösteriyor. Bizler vakıf olarak yürüttüğümüz çalışmalarda gençlerin milli teknoloji hamlelerini hayata geçirebilmeleri, teknolojilerini geliştirebilmeleri için projeler üretiyoruz."
Teknoloji dünyasında kadın olmanın ilk mücadelesini, üniversite tercihi döneminde ailesiyle verdiğini, üniversitede de çok az kadın öğrenciyle beraber okuduğunu kaydeden Hıdır, ancak artık kadınların fen bilimleri ve mühendislikte çok daha fazla söz sahibi olduğunu dile getirdi. Vakıflarında da kadın personel oranının yüzde 55 olduğunu, yönetim kurulunun ise 5 kadın 4 erkek üyeden oluştuğunu belirten Kuzucu, "Teknolojide kadınların var olabilmeleri için pozitif ayrımcılığa ihtiyacı yok. Olması gereken fırsatlar sunulduğunda biz kadınlar kabiliyetimiz ve yeteneklerimizle çok iyi yerlere geliyoruz" dedi.
Veri Bilimci ve Yapay Zeka Araştırmacısı, Akademisyen, Yazar Şebnem Özdemir
'YAPAY ZEKADA KADININ ADI YOK'
Veri Bilimci ve Yapay Zeka Araştırmacısı, Akademisyen, Yazar Şebnem Özdemir ise "Yapay Zekâ Çağında Kadın Olmak" başlıklı konuşmasında yapay zekanın kadına karşı önyargılı olduğunu vurgulayarak, "Yapay zekada kadının adı yok" dedi. Yapay zekanın veri varsa öğrenebileceğini ve üretici yapay zekanın da kadına karşı önyargılı olduğunu söyleyen Özdemir, "Bize bir bilimsel deney yapan bilim insanlarını göster dediğimizde ön planda erkeğin aktif test yaptığı kadının arka planda kaldığı çizimleri gördük. Bana yazılım mühendisinin resmini çiz dediğimizde erkek çiziyor. Bu makineyi önyargılı kılan bizleriz. Yapay zeka insanlığın yeni çocuğudur, ebeveynlerinden ne gördüyse onları devralıyor. Makinenin önyargısını değiştirmezsek, kadına teknolojide daha yer açmazsak, yapay zeka 108 yıl daha kadının ön planda görmemeye devam edecek" diye konuştu.
P&G Türkiye, Kafkasya ve Orta Asya Kurumsal İletişim Direktörü Nesli Kılıçal
P&G Türkiye, Kafkasya ve Orta Asya Kurumsal İletişim Direktörü Nesli Kılıçal, "Eşit Görüyoruz: Stereotipleri Rol Modeller ve Eğitimle Değiştirmek" başlıklı konuşmasında rol modeller ve eğitimle birlikte kadınlarla ilgili önyargıları kırmak için çalıştıklarını söyleyerek, şöyle konuştu: "Değişim için evimizden başladık. P&G'nin yüzde 62'si kadın, yöneticilerin yüzde 63'ü kadın. Erkek işi olarak adlandırılan birçok işte kadın liderlerimiz var. Çocuk bakımının kadınların işi olmadığını erkeklere anlatmak için 8 haftalık babalık iznimiz var. Rol modeller oluşturmak için olimpiyat yolculuğunun destekleyicisiyiz. Voleybol kadın takımının da cesaret sponsoruyuz. Ergenlik döneminde özgüveni kırılan genç kızları ayağa kaldırmak rol modeller ve eğitimle sağlanıyor."
'KADINLAR OLARAK TAKIM RUHUYLA ÇALIŞMALIYIZ'
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de "Siyaset Dünyasında Kadın Olmak" başlıklı konuşmasında siyaset dünyasında kadın olmanın kendi hayat hikayesi olduğunu dile getirerek, şunları anlattı: "Siyaset çözüm üretme adam kazanma sanatıdır. Kadının yaradılış fıtratı olarak duygusal zekâsı, empati yeteneği siyasette, Türkiye yüzyılı belediyeciliğinde önemli fırsatlar ve imkanlar vermektir. Siyasetsiz kadın, kadınsız siyaset olmaz. Cumhurbaşkanımız 2002 yılında partiyi kurarken kadınsız demokrasi, kalkınma olmaz demesiyle yolculuğa çıktık. Cumhurbaşkanımız sözde değil özde olacak kadınlar diye seslendi. Atatürk'ün de 100 yıl önce cumhuriyeti kuran iradesi kadınıyla erkeğiyle tezahür etmiştir. Hazreti Hatice var elimizde. Yani medeniyet kodlarımız da bize yol gösteriyor. Bunu kalkınma projesi olarak görmemiz lazım."
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin
Siyasete 2001'de AK Parti kurucusu olarak başladığını Gaziantep'te seçilemeyeceğini düşündükleri bir sıradan milletvekili adayı olarak gösterildiğini, ancak seçildikten sonra da kadının siyasetteki yerinin değişmesi artması için hep birlikte çalıştıklarını kaydeden Şahin, "Şimdi belediye başkanlığında üçüncü döneme hazırlanıyoruz. Dirençli şehir, akıllı şehir, yeşil şehir üç ana başlığımız var yeni dönemde. 'Kadın kadının kurdunu, kadın kadının yurdudur'a döndürmemiz ve takım ruhuyla çalışmamız lazım" dedi.