Başkan Erdoğan Ahmet Kaya'nın "Şafak Türküsü" şarkısıyla duygulandı: Özgürlüklerin garantisiyiz

Başkan ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan "Gençlik Aşkıyla Yeniden İstanbul" programına katıldı. Programda Ahmet Kaya'nın "Şafak Türküsü" programıyla duygulanan Başkan Erdoğan, kendisinin okuduğu şiir sonrası cezaevine girdiği dönemde Ahmet Kaya'nın verdiği desteği hatırlatarak, "Başbakanlığım döneminde Ahmet Kaya'nın kabrini Türkiye'ye getirmek istedim ama olmadı." ifadelerini kullandı.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :30 Mart 2024 , 15:59 Güncelleme Tarihi :30 Mart 2024 , 16:25
Başkan Erdoğan Ahmet Kaya’nın Şafak Türküsü şarkısıyla duygulandı: Özgürlüklerin garantisiyiz

İÇİNDEKİLER

Başkan ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan "Gençlik Aşkıyla Yeniden İstanbul" programına katıldı.

Başkan Erdoğan dün gerçekleşen programda Ahmet Kaya'nın "Şafak Türküsü" şarkısı ile duygulandı.

Erdoğan, kendisinin okuduğu şiir sonrası cezaevine girdiği dönemde Ahmet Kaya'nın verdiği desteği hatırlatarak, "Başbakanlığım döneminde Ahmet Kaya'nın kabrini Türkiye'ye getirmek istedim ama olmadı." ifadelerini kullandı.

Erdoğan şunları söyledi:

"ÖZGÜRLÜK MÜCADELESİ, BİZİM HER ŞEYDEN ÖNCE BENLİĞİMİZDİR"
"Ahmet Bey, ben cezaevine girerken Kazlıçeşme'de son uğurlama programıma katılıp orada bu şarkı, türkülerini söyledi. "Bir dava, fikir insanı için böyle bir şeyin yapılması kabullenilemez." diye... Tabii o günden bugüne. Başbakanlığım döneminde Türkiye'ye getirmek istedim Ahmet Kaya'yı ama olmadı.

Bir defa biz özgürlük mücadelemizi hayatımızın son anına kadar sürdürmeye devam edeceğiz. AK Parti bu işin zaten bir numaralı evvel Allah garantisidir. AK Parti bunun için var, bunun için de yolumuza devam edeceğiz. Özgürlük mücadelesi, bizim her şeyden önce benliğimizdir ve bu konudaki mücadelemizi de sonuna kadar sürdürmekte kararlıyız. Ben ve arkadaşlarım bu mücadelenin yılmaz savaşçılarıdır."

AHMET KAYA NEDEN TÜRKİYE'DE DEFNEDİLMEDİ?
Kendini 'demokrat' olarak tanımlayan Ahmet Kaya 90'lı yıllarda vesayete bayrak açtığı için belli kesimler tarafından 'hain' ilan edildi. Sesinin duyulmasına bile tahammül edilemedi albümleri bir bir yasaklandı.

AHMET KAYA HEDEF HALİNE GELDİ
O dönemde toplum bir yandan 28 Şubat'a hazırlanırken bir yandan da Türk-Kürt ayrışması ile çatışma hedefleniyordu. Ahmet Kaya o dönemde hem başörtüsü zulmüne hem de 'Kürt' gerçekliğine vurgu yaptı.

ÖDÜL TÖRENİNDE LİNÇ GİRİŞİMİNDE BULUNDULAR
Sonra hedef haline gelen Ahmet Kaya 10 Şubat 1999 Magazin Gazetecileri Derneği Ödül Töreninde yılın en iyi sanatçısı ödülünü alırken linç girişimine uğradı.

Kaya o konuşmasında, "Önümüzdeki kasette Kürt asıllı olduğum için Kürtçe bir şarkı yapıyorum Kürtçe bir klip yapıyorum. Bunu yayınlayacak yürekli insanların olduğunu da biliyorum yayınlamazlarsa Türkiye halkıyla nasıl hesaplaşacaklarını da biliyorum." demişti.

Kaya daha sonra salonda bulunan bazı şarkıcılar tarafından yuhalanırken Haziran 1999'da Türkiye'den ayrılmak zorunda kaldı.

1957 yılında Malatya'da dünyaya gelen Ahmet Kaya,16 Kasım 2000 yılında 'Hoşçakalın Gözüm' isimli albümünün kayıtlarını yaparken, Paris'in Porte de Versailles semtindeki evinde bir gece kalp krizi sonucu hayatını kaybetti.

PARİS'İN PERé LACHAİSE MEZARLIĞINA DEFNEDİLDİ
Kaya 17 Kasım sabahı törenle Paris'in Peré Lachaise mezarlığına defnedildi.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN