Ayhan Bora Kaplan'dan mahkeme başkanının uzun namlulu silah sorusuna dikkat çeken yanıt: Burada söyleyemem

"Ayhan Bora Kaplan" suç örgütüne ilişkin 28'i tutuklu 61 sanığın yargılanmasına devam edildi. Duruşmada Bora Kaplan savunma yaptı. Kendisinin 8 aydır suçsuz yere cezaevinde olduğunu söyleyen Bora Kaplan, mahkeme başkanının "TRT'ye gittiğinizde uzun namlulu silahları nereden buldunuz?" sorusuna “Burada söyleyemem” ifadelerini kullandı.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :16 Nisan 2024 , 18:50 Güncelleme Tarihi :16 Nisan 2024 , 19:02
Ayhan Bora Kaplan’dan mahkeme başkanının uzun namlulu silah sorusuna dikkat çeken yanıt: Burada söyleyemem

İÇİNDEKİLER

Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmaya, tutuklu ve tutuksuz sanıklar, müştekiler ve tarafların avukatları katıldı.

Duruşmada, suç örgütü lideri olmakla yargılanan Bora Kaplan savunma yaptı.

Kaplan, 8 aydır suçsuz yere cezaevinde olduğunu, kendisine iftira atıldığını öne sürdü.

Türkiye'den kaçmak üzereyken yakalandığına ilişkin iddiayı reddeden Kaplan, "Ben geri zekalı mıyım? Niye bilet alayım. Ben o gün ofisimden çıkarken kendi aracımla çıktım. Bana ait olan aracımla havaalanına geldik ve orda yavaşladım. Silahlı kişileri gördüm. Araçtan iner inmez beni yere yapıştırdılar." dedi.

Aracında bulunan 50 bin avroyu, yurt dışına çıkacağı için yanına aldığını söyleyen Kaplan, iş adamı olduğu için bu parayı yanında bulundurduğunu savundu.

Kaplan, iddianamenin ön yargıyla hazırlandığını, gözaltına alındıktan sonra 8 saat ifade verdiğini, savunmasının baskıyla aldığını iddia etti. Dosya kapsamında birlikte yargılandığı sanıklardan bazılarını ticari ilişkilerinden dolayı tanıdığını, kişisel ilişkilerinin örgüt ilişkisi olarak iddianameye yansıtıldığını iddia eden Kaplan, savunmasına şöyle devam etti:

"Limon satarak işe başladım. Liseyi bitirdim kuruyemişçi açtım. Sonra bir arkadaşım 'Telefonculukta daha çok para var' dedi. Kapattım kuruyemişçiyi, telefoncu açtım. Sonra bir arkadaşım limon pazarında bana bir yer aldı vergi levhası falan da var. Sonra DVD satmaya başladım. 4 tane yerde ayrı ayrı CD dükkanı açtım. Kardeşim de duruyordu başında. Korsan CD'ler çıkınca satışlar düştü. Ben de kadın kıyafeti satmaya başladım. Ardından İstanbul Merter'den aldığım kıyafetleri yine İstanbul'da satmaya başladım."

Kaplan, bir süre sonra Ankara'da gece kulübü açtığını ve mekanında ünlü sanatçıların sahne aldığını anlatarak, "Ardından polislerin anlamsız bir baskısı başladı. Polisler geliyor, ardından Genel Bilgi Toplama (GBT) yapmaya başlıyorlar. 2 saat sürüyor ve insanlar bir şey içemediği için hesap ödemeden gidiyor, iflahımı kuruttular." diye konuştu.

İddianamede adı geçen hiç kimseyle bir örgüt kurmadığını öne süren Kaplan, "Ben kurulu bir mekan almadım, kimsenin mekanına çökmedim." şeklinde konuştu. Kaplan, telefon kayıtlarında geçen "büyük abi" tabirinin kendisine ait bir sıfat olmadığını, gizli tanık ifadelerinin de gerçeği yansıtmadığını savundu.

Kaplan, hiçbir cinayet işlemediğini ve cinayeti azmettirmediğini öne sürerek, 2016'da gerçekleştirilen silahlı saldırıda hayatını kaybeden Mahfuz Tatar'ın, kendisinin talimatıyla suç örgütü üyelerince öldürüldüğü iddiasını da kabul etmedi. Bora Kaplan, Mahfuz Tatar cinayetiyle ilgisinin bulunmadığını, yalan tanıklarla kendisinin suçlandığını iddia etti.

"BURADA SÖYLEYEMEM"
FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi gecesi TRT Genel Müdürlüğü binası önündeki fotoğrafının hatırlatılması ve "TRT'ye gittiğinizde uzun namlulu silahları nereden buldunuz?" sorusu üzerine Kaplan, silahları nasıl elde ettiğini söyleyemeyeceğini belirtti. Bora Kaplan, şöyle devam etti:

"15 Temmuz'da herkesi topladım, sokağa davet ettim. Ardından TRT'ye gittim. Tanıdık, tanımadık fotoğraf çektiriyordu, bana da gel dediler ben de çocuklarıma anı olsun diye o kareye girdim. Keşke girmeseydim. Sonra lanetlendim. Sonra muhalifler ve sözde gazeteciler hakkımda 'Soylu'nun gizli adamı' gibi şeyler söyledi. En büyük hatam o kareye girmekti."

Kaplan, dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile herhangi bir bağlantısının olmadığını da ifade etti.

"Ayhan Bora Kaplan" isimli bir suç örgütünün olamayacağını da savunan Kaplan, "Çevremden kimse ailem haricinde bana 'Ayhan' demez, hep 'Bora' derler. Ayhan ismini amcam koymak istemiş, olmamış. Ben sonradan Ayhan ismini kimliğime ekletmek istedim fakat avukatım sabıkam olduğu için böyle bir çelişki yaratmayalım dedi." diye konuştu.

"ÇALIŞTIĞIM SÜREÇTE TELSİZLERE 'ARKADAŞ' DİYORDUK"
Savunma yapan sanık Furkan Anıl Bahar, "Örgüt üyesi değilim. 9 yıldır kamuya bağlı bir çağrı merkezinde çalışmaktaydım. Bir gün olsun Türk Ceza Kanunu'nun tersine hiçbir şey yapmadım." dedi.

Tape kayıtlarının üzerinden 6 yıl geçtiğini, bazı konuşmaları hatırlayamadığını söyleyen Bahar, Fethi Koyuncu'yu Muş'taki akrabaları aracılığıyla tanıdığını, kendisine iş bulması konusunda elinden geldiğince yardımcı olduğunu ifade etti.

Sanık Gökhan Gülümser de Şaşmaz Oto Sanayi Sitesi'nde araç tamiri işi yaptığını, 2018-2019 yılları arasında Bora Kaplan'ın sahip olduğu Filistin Caddesi'ndeki bazı mekanlarda yarı zamanlı valelik yaptığını söyledi.

Mahkeme başkanının tapelerde geçen "arkadaş" kelimesinin ne anlama geldiğini sorması üzerine Gülümser, "Telsiz cihazına arkadaş diyorduk. Polis uygulamaya geldiği zamanlar saklıyorduk. Çünkü memurlar görünce telsizlerimizi kırıyorlardı. Konuşmalarda adı geçen Ayhan, Bora Kaplan değildi. Ayhan şef garsonun adıydı." ifadelerini kullandı.

Gülümser, hakkındaki suçlamaların somut bir delile dayanmadığını savunarak, beraatini istedi.

Sanık Hasan Aslantaş ise Çukurambar'da bulunan "Klarnet" adlı mekanda 2019'da kısa bir süre vale olarak çalıştığını söyledi. Aslantaş, "Vale olarak çalıştığım dönemde bizden sorumlu olan kişiyi Fethi Kara olarak tanıyordum. Biz de telsize 'arkadaş' diyorduk. Arkadaş dememizin nedeni emniyetten gelip telsizi gördüklerinde yanlış anlayabiliyorlardı. Suçsuzluğumun açığa çıkmasını istiyorum." diye konuştu.

Sanık Hasan Can Saraçoğlu da 2019'da Tren isimli gece kulübünde çalıştığını anlattı.

Örgüt üyesi olarak suçlanmasına rağmen kendisine emniyette buna yönelik bir soru sorulmadığını iddia eden Saraçoğlu, "Ayhan Bora Kaplan'ı ya da Bora Kaplan diye birini tanımıyorum. Kendisiyle ne bir fotoğrafım ne de sosyal medyadan bir etkileşimim var. Suçsuzum beraatimi istiyorum." dedi.

Mahkeme başkanı, duruşmaya perşembe günü devam etmek üzere ara verdi.

İDDİANAMEDEN
İddianameye göre soruşturma, 7 Eylül 2023'te Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına giderek Bora Kaplan ve suç örgütü üyelerinden şikayetçi olan müşteki Erkan D'nin beyanları üzerine başlatıldı.

Suç örgütünün Kaplan'ın talimatı ve bilgisi doğrultusunda, farklı tarihlerde Mahfuz Tatar ve Semih Arslan'ın öldürülmesi, müştekiler Altan T, Murat Y, Serhat T. ve Serdar H'nin silahla yaralanması, müşteki Erkan D'nin 2 gün boyunca alıkonularak işkence edilmesi, müşteki Mehmet Taha E'nin sahibi olduğu işletmelerin zorla alınması, müşteki Muhammed S'nin 2 otomobilinin gasbedilmesi ve zorla çek yazdırılması ile müşteki Emirhan B'nin darbedilmesi olaylarını gerçekleştirdiği belirtildi.

Bora Kaplan ve örgütün diğer yöneticileri, suç örgütünün işlediği tüm suçlardan sorumlu tutuldu.

İddianamede, Bora Kaplan ve diğer örgüt yöneticileri Fethi Koyuncu, Mutlu Ayaş, Yusuf İzzet Savaş, Kanber Keskin ve Serdar Sertçelik hakkında "suç işlemek amacıyla silahlı örgüt kurmak ve yönetmek", "kasten öldürme", "nitelikli kasten öldürme", 7 kişiye yönelik "kasten yaralama", 2 kişiye yönelik "kişiyi hürriyetinden yoksun kılma", 2 kişiye yönelik "nitelikli yağma", "eziyet", "suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme", "suç üstlenme" ve 2 kez "suçluyu kayırma" suçlarından biri ağırlaştırılmış 2'şer kez müebbet ve 169 yıl 6'şar aya kadar hapis cezası istendi.

Diğer 55 sanık için de çeşitli sürelerde hapis cezası talep edildi.