Türkiye, savunma sanayiinde büyük başarılara imza attı. Bunlardan biri de ASELSAN'ın ürettiği 'Gök Kubbe' olarak meydana çıktı.
Bu yeni sistemin, İsrail'in 'Demir Kubbe'sinden çok daha etkili olduğu açıklandı. İşte dünyaya fark atan sistemin detayları...
Proje kapsamında geliştirilmekte olan SİPER Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi,
Filo Seviyesi Ekipmanlar
Filo Kontrol Merkezi
Arama Radarı
Batarya Seviyesi Ekipmanlar
Atış Kontrol Merkezi
Atış Kontrol Radarı
Füze Fırlatma Sistemleri
Füze Taşıma Yükleme Sistemleri
Tam Atım Füzeler
Haberleşme Sistemleri
Haberleşme İstasyon Aracı
Haberleşme Röle Aracı
Destek Ekipmanları
Bakım Onarım Aracı
Sınıf Tipi Eğitim Simülatöründen oluşmaktadır.
SİSTEMİN GENEL ÖZELLİKLERİ
Hava savunma planlama ve koordinasyon
Komuta kontrol kapsamında bilgilerin yönetimi ve dağıtımı
Birleştirilmiş hava resmi üretimi
Çoklu angajman ve ardışık ateşleme
Manuel/yarı otomatik/otomatik angajman
Dost Düşman Tanıma (IFF)
Tehdit değerlendirme ve silah tahsis
Otomatik teşhis yönetimi
Çoklu-hedef çoklu-radar füzyonu
Füzeler ile çift yönlü iletişim
Telli/telsiz haberleşme
Dik/eğik atış
Zorlu şartlarda görev yapabilme
HvBS ile arayüz, Radnet bağlantı
Taktik veri linkleri (Link-16, JREAP-C) ileüst komuta bağlantı
Gömülü simülasyon
Her biri 6 adet füze atabilen 8 adet FFS ile görev yapabilme
YAPMAK KADAR SATMAYI DA ÖĞRENMELİYİZ
Aselsan Genel Müdürü Ahmet Akyol, Türkiye'nin "Gök Kubbe" hava savunma sistemini İsrail'in Demir Kubbesi ile karşılaştıran yorumlar üzerine "Demir Kubbe'den eksiği yok. Hedef yurt sathına yaymak" dedi. Savunma sanayii üretiminde "Yapmak kadar satmayı da öğrenmeliyiz" diyen Akyol, ihracatı şahlandıracak o kalemleri sıraladı.
SAHA İstanbul'un sektöre liderler yetiştirme amaçlı SAHA MBA programının 5. dönem eğitimlerinde, üst düzey bürokrat ve sektör liderlerine ilk ders, Aselsan Genel Müdürü Akyol tarafından verildi.
Çok alçak irtifadan en uzak menziline kadar "Gök Kubbe" adı altında toplanan hava savunma sistemini anlatan Akyol, "Hava savunma döngüsünde radarlar, komuta kontrol sistemleri, haberleşme sistemleri, atıcı platformlar gibi birçok büyük sistem birlikte çalışır. Aselsan'ın her bir alan için özelleşmiş sistemleri bulunuyor" dedi.
Türkiye'nin hava savunma sistemi projesini, İsrail'in Demir Kubbesi ile kıyaslayan soru üzerine Akyol, "Demir Kubbe'yi bizden daha öne çıkaran, 'Bizim şurada eksik olduğumuz bir şey var' diyeceğimiz özel bir konu söyleyemeyeceğim. Biraz o coğrafyanın durumu gereği, oradaki faaliyetler çok ön plana çıktı. Bunu Türkiye'nin bütün sathına yaymak, biraz daha genişletmek ve önümüzdeki dönem kurulumlarını tamamlamak bizim için bir hedef ama ciddi bir yetkinliği kazandığımızı söyleyebilirim" ifadelerini kullandı.
HASSAS ÜRETİM
Bu alanın gelişmesi için, bu yıl ilk kez Teknofest'te hava savunma sistemi projelerinin de yarışma ayağına dahil edildiğini belirten Akyol, hassas üretimin geliştirilmesi ihtiyacına da dikkati çekti.
Hava savunmada alçak, orta, yüksek irtifa olarak katmanlı bir mimari olduğunu belirten Akyol, Türkiye'nin yaptığı yatırımlarla artık uçtan uca katmanlı hava savunmayı tamamlama noktasına geldiğinin altını çizdi.
Akyol, ASELSAN'ın alçak irtifada KORKUT sistemi olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Kendisine yönelen dron, seyir füzesi ve benzeri tüm tehditleri parçacıklı mühimmatlarla önce tespit edip sonra onları engellemeye dayalı bir teknoloji. Bu envantere kazandırdığımız ve seri üretimini devam ettirdiğimiz bir sistem. Bunun bir üstünde HİSAR-A diye isimlendirdiğimiz bu sefer biraz daha irtifanın arttığı artık füzelerin devreye girdiği bir sistem var. Burada da Roketsan ile güzel bir işbirliğimiz var. Füzeleri onlar bize sağlıyorlar, biz de bütün sistemi bir araya getirerek alçak irtifalı HİSAR-A'yı tamamlayıp envantere kazandırdık."
"Bir üstünde de HİSAR-O'muz var. Orta menzilde. Bunun da envantere kazandırıldığını ve seri üretime devam edildiğini söyleyebilirim. Şimdi de uzun menzilli hava savunma sistemimiz SİPER'i Türk Silahlı Kuvvetlerimizin envanterine kazandırıyoruz. Böylece çok alçak irtifadan yüksek irtifaya kadar katmanlı hava savunmasını 2024 yılında tamamlamış oluyoruz."