Başkan Erdoğan ve Miçotakis'ten ortak açıklamalar! "Aramızda çözemeyeceğiz sorun yok" mesajı | Yunan'a 'Hamas' ve 'Kariye' ayarı

Başkan Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ortak basın toplantısı düzenledi. "Aramızda çözemeyeceğiz sorun yok. Diyalog kanalları açık" diyen Erdoğan, ticarette hedefin 10 milyar dolar olduğunu vurguladı. Kıbrıs sorununun Ada'daki gerçekler temelinde adil, kalıcı çözüme kavuşturulması mühim olduğunu dile getiren Erdoğan, Kariye Camii konusunda da tartışmalara son noktayı koydu. Yunanistan Başbakanı Miçotakis ise Başkan Erdoğan'a teşekkür etti, "Türkiye’yle Aramızdaki anlayış ve ilişki ortamı devamlı daha olumlu bir şekilde gelişiyor" dedi. Daha sonrasında ortak toplantıya damga vuran bir an yaşandı. Başkan Erdoğan, "Hamas terör örgütüdür" diyen Miçotakis'e "Mutabık kalmadığımız önemli bir konu var. Ben Hamas'ı terör örgütü olarak görmüyorum" sözleriyle ayar verdi.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :12 Mayıs 2024 , 07:09 Güncelleme Tarihi :14 Mayıs 2024 , 00:15
Başkan Erdoğan ve Miçotakis’ten ortak açıklamalar! Aramızda çözemeyeceğiz sorun yok mesajı | Yunan’a ’Hamas’ ve ’Kariye’ ayarı

İÇİNDEKİLER

Başkan Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Cumhurbaşkanlığı Külliyesindeki baş başa ve heyetler arası görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi.

Sözlerinin başında Yunanistan Başbakanı Miçotakis ve heyetini Ankara'da misafir etmekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Erdoğan, "Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyimizin beşinci toplantısı çerçevesinde aralık ayında Atina'yı ziyaret etmiştim. Diyalog kanallarını açık tutma, ilişkilerimizde yaşanan ivmeyi geliştirme noktasında karşılıklı mutabakatımızı teyit etmiştik. Bu müşterek anlayışı, dostane ilişkiler ve iyi komşuluk hakkını Atina Bildirgesi ile de kayıt altına almıştık. Değerli Kiryakos'un beş ay sonra iadeyi ziyarette bulunması, bu mutabakatın bir yansımasıdır. Kendisine ikili münasebetlerimizi ilerletme konusundaki samimiyetleri dolayısıyla teşekkür ediyorum" diye konuştu.

"İKİLİ TİCARETİMİZİ, 10 MİLYAR DOLARA ÇIKARTMA HEDEFİYLE ÇALIŞIYORUZ"

Türkiye ile Yunanistan arasındaki iş birliği ruhunun güçlenmesinin her iki ülke ve tüm bölge için hayırlı olacağına inandığını ifade eden Erdoğan, şunları kaydetti:

"Sayın Başbakan ile biraz önce dar kapsamlı, son derece verimli, samimi ve yapıcı bir görüşme gerçekleştirdik. Görüşmelerimizde ikili gündemimizde yer alan konuları etraflıca gözden geçirdik. Geçtiğimiz yıl yaklaşık 6 milyar dolar olan ikili ticaretimizi, 10 milyar dolara çıkartma hedefiyle çalışıyoruz. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulumuz ile Yunan Ticaret Odaları Birliği arasında imzalanan Ortak İş Konseyi kurulmasına ilişkin anlaşma, çabalarımıza büyük katkı sağlayacak. Deprem kuşağında yer alan ülkelerimiz, tabii afetler karşısında komşuluk hukukunun gereğini hep yerine getirmiş, birbirlerinin yardımına ilk koşan ülkelerden olmuşlardır. Yine bugün imzalanan afet ve acil durum yönetimi alanındaki mutabakat zaptı, bu kulvardaki ahdî zeminimizi sağlamlaştırmıştır. Ziyaret vesilesiyle imzalanan sağlık ve tıp bilimleri alanlarında iş birliğine dair anlaşmayla da iş birliğimizi tahkim etmiş olduk."

Başkan Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Kiryakos MiçotakisBaşkan Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis

Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle:


"SORUNLARIMIZI DİYALOGLA ÇÖZECEĞİZ"


"Bildiğiniz üzere konseyimizin 5. toplantısında Aralık ayında ziyarette bulunmuştuk. Karşılıklı mutabakatı teyit etmiş, Atia bildirgesi ile kayıt altına almıştık. Ziyaret, bu mutabakatın yansımasıdır. Samimiyet dolayısıyla teşekkür ederim. Sayın başbakanla biraz önce samimi, yapıcı görüşme gerçekleştirdik. Sorunlarımızı diyalogla çözeceğiz. Görüşmelerimizde ikili konuları etraflıca gözden geçirdik. 6 milyar dolar olan ticareti 10 milyar dolara çıkarma hedefinde çalışıyoruz.

Deprem kuşağında olan ülkelerimiz birbirinin yardımına ilk koşan ilk ülkelerden olmuştur. Ziyaret vesilesi ile imzalanan sağlık ve tıp alanlarındaki iş birliğini tahkim etmiş olduk. Görüşmelerimizde birbirleri ile bağlantılı sorunları ele aldık. Terör örgütlerine bölgemizde yer olmadığına mutabıkız. İlişkilerimizdeki olumlu atmosferin, soydaşlarımızın haklarına katkı sağlamasını bekliyoruz.

İsrail yönetimi Refah'ı acımasız şekilde hedef almaya devam ediyor. Türkiye olarak İsrail'i ateşkese zorlamaya, diplomatik temaslarımızı sürdüreceğiz. Yunanistan ile aramızda çözülemeyecek sorun yok. Kıbrıs sorununun kalıcı çözüme kavuşması önemli.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Kiryakos MiçotakisBaşkan Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis

"TERÖR ÖRGÜTLERİYLE MÜCADELE GÜNDEMİMİZİN ÜST SIRASINDAYDI"

Başkan Erdoğan, görüşmelerde Türkiye ile Yunanistan ilişkilerindeki birbiriyle bağlantılı sorunları da ele aldıklarını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Atina Bildirgesi'nde çerçevesi çizildiği şekilde sorunlarımızı samimi diyalog, iyi komşuluk ve uluslararası hukuk dâhilinde çözme irademize bağlıyız. FETÖ, PKK ve DHKP/C gibi terör örgütleriyle mücadele de gündemimizin üst sırasındaydı. Yunanistan ile terörle mücadele konusunda anlayış birliğimiz giderek güçleniyor. Terör örgütlerine, bölgemizin geleceğinde yer olmadığına dair mutabıkız. Komşumuz ve NATO müttefikimiz Yunanistan'dan beklentilerimizi bugün Sayın Başbakan ile bir kez daha paylaştım. Azınlık konusunu iki ülke arasında beşeri bir dostluk köprüsü olarak görüyoruz. İlişkilerimizdeki olumlu atmosferin, Yunanistan'daki Türk azınlık ve soydaşlarımızın haklarının karşılanmasına katkı sağlamasını bekliyoruz. Kıbrıs sorununun Ada'daki gerçekler temelinde adil ve kalıcı bir çözüme kavuşturulması mühimdir. Böyle bir adımın atılması tüm bölgemizin istikrar ve huzurunu güçlendirecektir."

Başkan Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Kiryakos MiçotakisBaşkan Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis

"FİLİSTİN DEVLETİNİN TANINIRLIĞINI ARTIRMAYA YÖNELİK DİPLOMATİK TEMASLARIMIZI KARARLILIKLA SÜRDÜRECEĞİZ"

Görüşmelerde Gazze'de yaşanan soykırım başta olmak üzere bölgesel gelişmeler konusunda da fikir teatisinde bulunduklarını vurgulayan Erdoğan, şunları söyledi:

"İsrail yönetimi, ateşkes çağrılarına kulak tıkadığı gibi destekçilerine dahi meydan okumaktan geri durmuyor. Vicdan sahibi tüm kesimlerin çağrılarına rağmen, masum sivillerin son sığınağı olan Refah'ı acımasız şekilde hedef almaya devam ediyor. 15 bini çocuk, 35 bini aşan Filistinli masum sivilin katledilmesi karşısında Batılı ülkeler başta olmak üzere uluslararası toplum sesini artık daha gür çıkarmalıdır. Doğudan batıya, 'bu zulme ortak olmayalım' çağrısıyla her hafta meydanları dolduran tüm vicdanlı insanları bir kez daha saygıyla selamlıyoruz."

Erdoğan, şunları kaydetti:

"Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun Filistin'in tam üyeliği konusunda aldığı karar, kalıcı çözümün anahtarının 1967 sınırlarında başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız, egemen ve toprak bütünlüğüne haiz Filistin Devleti'nin tesisi olduğunu göstermiştir. Yunanistan'ın da kararı destekleyen 143 üye ülke arasında yer almasından memnuniyet duyduk. Filistinli kardeşlerimiz adına Sayın Başbakan'a teşekkürlerimi iletiyorum. Türkiye olarak İsrail'i ateşkese zorlamaya ve Filistin devletinin tanınırlığını artırmaya yönelik diplomatik temaslarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz. Komşumuz Yunanistan'ın da Gazze'de katliamların durması amacıyla yürütülen uluslararası çabalara destek olmasını bekliyoruz."

Başkan Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Kiryakos MiçotakisBaşkan Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis

"GÖRÜŞ AYRILIKLARINA RAĞMEN DİYALOG KANALLARIMIZI AÇIK TUTARAK OLUMLU GÜNDEME ODAKLANIYORUZ"

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, geçen yıl aralık ayındaki Atina ziyaretinde, Yunanistan ile Türkiye arasında çözülemeyecek büyüklükte bir sorun olmadığına dair inancını paylaştığını hatırlatarak, "Bu bir süreçtir. Daha fazla netice vermesi için titizlikle ilerletilmesi gerekir. Her görüşmemizde iş birliğimizin geleceğine dair ümitlerimiz daha da artıyor. Görüş ayrılıklarına rağmen diyalog kanallarımızı açık tutarak olumlu gündeme odaklanıyoruz" dedi.

Bir hususu açıklığa kavuşturmakta fayda gördüğünü dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin kültürel mirasın korunması noktasında örnek alınan bir ülke olduğunu vurguladı.

KARİYE TARTIŞMALARINA SON NOKTAYI KOYDU

Erdoğan, "Kariye Camimizi, 2020 yılında aldığımız karar sonrasında titiz bir restorasyon çalışması sonucu yeniden ibadete ve ziyarete açtık. UNESCO Kültür Varlığı olan her bir eserin korunmasına, milletimizle birlikte tüm insanlığın istifadesine sunulmasına büyük önem veriyoruz. Kariye Camii de yeni kimliğiyle herkesin ziyaretine açıktır. Biz pozitif gündeme bu minvalde somut ve yapıcı fikirlere yoğunlaşmakta kararlıyız" şeklinde konuştu.

Başkan Erdoğan, iki ülke arasındaki istişarelerin ve imzalanan anlaşmaların başta Türkiye ve Yunanistan olmak üzere tüm insanlık için hayırlara vesile olmasını temenni ederek, "Sayın Miçotakis'i bu kez Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyimizin müteakip toplantısını gerçekleştirmek üzere yeniden Ankara'ya bekliyorum" ifadelerini kullandı.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Kiryakos MiçotakisBaşkan Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis

MİÇOTAKİS: "İKİ KOMŞU OLARAK ARAMIZDAKİ ANLAYIŞ VE İLİŞKİ ORTAMI OLUMLU BİR ŞEKİLDE GELİŞİYOR"

Yunanistan Başbakanı Miçotakis de açıklamasında bunun, 10 ay içerisinde yapılan dördüncü görüşme olduğunu belirterek, "Bu görüşmelerin sayısı da şunu gösteriyor; iki komşu olarak aramızdaki anlayış ve ilişki ortamı devamlı daha olumlu bir şekilde gelişiyor. Bu pozitif ilişkiler çok olumlu bir günlük yaşamı gerçekleştirmemize yardımcı oluyor" ifadelerini kullandı.

Yunanistan Başbakanı Miçotakis, Atina'da düzenlenen 5. Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi (YDİK) toplantısı ve imzalanan mutabakat zaptının ardından bu olumlu gelişmeleri devam ettirmeye kararlılıklarını gösterdiklerini dile getirdi.

Yunanistan Başbakanı Miçotakis'in konuşmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Miçotakis ile mutabık kalmadıkları önemli bir konu olduğunu vurguladı.



"HAMAS'A 'TERÖR ÖRGÜTÜ' DERSEK BU ACIMASIZ BİR YAKLAŞIM OLUR"

Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

"Ben Hamas'ı bir terör örgütü olarak görmüyorum. Tam aksine Hamas, 1947'den itibaren toprakları işgal edilmiş ve bu toprakları işgalinden sonra da topraklarını koruma altına alan bir direniş örgütüdür. Bu direniş örgütü ne yazık ki İsrail'in acımasız 45 bini bulan şu andaki insan kaybına karşı oraları koruma mücadelesi veren bir direniş örgütü durumundadır. Bunu görmemiz lazım. Şu an itibarıyla 40 bini aşmış insanını kaybetmiş Hamas'a eğer 'terör örgütü' dersek bu acımasız bir yaklaşım olur. Dolayısıyla ben, Hamas'ı bir terör örgütü olarak görmüyorum, tam aksine Hamas'ı kendi topraklarını ve kendi insanını korumanın mücadelesini veren insanlar olarak görüyorum."

Başkan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Birleşmiş Milletler'de sizler de olumlu oy vermek suretiyle orada bu acımasızlığa katılmadınız, ortak olmadınız, bundan dolayı da sizlere teşekkür ediyorum. Ama şimdi orada bir terör örgütü olmadığını sizler de ortaya koydunuz. Ama burada 'terör örgütü' derseniz buna üzülürüz. Ben asla Hamas'ı terör örgütü olarak görmüyorum ve şu an itibarıyla adım adım Hamas'ı takip ediyorum. Ülkemde şu an bini aşkın Hamas'ın mensupları hastanelerimizde hepsi tedavi altında, böyle işi sürdürüyoruz. Ben inanıyorum ki belki burada yanlış yaklaşımınız olabilir, ben bu yaklaşımınıza asla katılmıyorum, katılamam ve bu haksızlık olur. Çünkü bunca Hamaslı öldürülüyor tüm Batı bunlara her türlü silah ve mühimmatla saldırıyor. Bütün bunlar karşısında 1947'den bugüne kadar topraklarından sürekli tecrit edilen, toprakları işgal edilen İsrail tarafından Hamas'a, eğer sizler terör örgütü derseniz buna üzülürüm."

"HEMEN BİR ATEŞKES ANLAŞMASININ İMZALANMASI KONUSUNDA MUTABIKIZ"

Yunanistan Başbakanı Miçotakis'in "İsterseniz bu konuda mutabık kalmadığımız için aramızda mutabık kalalım. Ancak hemen bir ateşkes anlaşmasının imzalanması konusunda mutabık olduğumuzu söyleyebiliriz. Çünkü Filistinli halk bu acımasız politikaların kurbanıdır" sözleri üzerine Başkan Erdoğan, "Bu, olabilir" diye konuştu.

Erdoğan, basın toplantısının ardından Yunanistan Başbakanı Miçotakis onuruna resmî akşam yemeği verdi.


ORTAK AÇIKLAMA METNİ

Başkan Erdoğan - Miçotakis zirvesi sonrası Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı 'Ortak Açıklama Metni' yayımladı.

İlgili metinde şu ifadeler yer aldı;

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Cumhuriyeti Başbakanı Kiryakos Miçotakis, iyi niyet ve iş birliği ruhu çerçevesinde 13 Mayıs'ta Ankara'da bir araya gelmiştir.

İki lider, Atina'da 7 Aralık 2023 tarihinde düzenlenen Türkiye-Yunanistan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'nin Beşinci Toplantısı sonuçlarını gözden geçirmişler ve Dışişleri Bakanlarının rehberliğinde yürütülen Siyasi Diyalog, Pozitif Gündem ve Güven Artırıcı Önlemler temelinde o tarihten bu yana gerçekleştirilen toplantılarda kaydedilen ilerlemeleri değerlendirmişlerdir.

İki lider, çeşitli alanlarda ortak çıkarlara yönelik tedbirleri içeren Pozitif Gündem Ortak Eylem Planı kapsamında bugüne kadar kaydedilen ilerlemeyi memnuniyetle karşılamışlardır. İkili ilişkilerin temel dayanaklarından biri olan ekonomik iş birliğinin geliştirilmesinde Ortak Eylem Planı'nın öneminin altını çizmişlerdir.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Kiryakos MiçotakisBaşkan Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis

AFET VE ACİL DURUM YÖNETİMİ ALANINDA İŞBİRLİĞİ MUTABAKAT ZAPTI

Bu bağlamda iki taraf ayrıca, belirli ve hedef sektörlere dayalı iş birliğini teşvik edecek olan Türk-Yunan İş Konseyi'nin kurulmasını memnuniyetle karşılamış ve iki ülke arasındaki ticaret hacmini iki katına çıkarma kararlılıklarını teyit etmişlerdir. İklim değişikliği ve bölgenin sismik kırılganlığı gibi ortak sınamaları kabul eden ve Şubat 2023'te Türkiye'de meydana gelen trajik depremleri anımsayan iki taraf, Afet ve Acil Durum Yönetimi Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı'nın imzalanmasını memnuniyetle not etmişlerdir.

İki taraf ayrıca, Sağlık ve Tıp Bilimleri Alanlarında İşbirliği Anlaşması imzalanmasını memnuniyetle karşılamıştır.

DIŞİŞLERİ BAKANLARINA 'KOORDİNASYON' GÖREVİ

Liderler ayrıca bölgesel ve uluslararası konuları da gözden geçirerek ikili ilişkilerdeki mevcut ortamın bölgede istikrarın güçlendirilmesine önemli bir katkı sağladığı yönündeki ortak görüşlerini teyit etmişlerdir. İki lider, Dışişleri Bakanlarını, üzerinde mutabık kalınan yol haritası bağlamında bir sonraki toplantılara yönelik çalışmaları koordine etmekle görevlendirmiştir.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Kiryakos MiçotakisBaşkan Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis

ETKİLİ İLETİŞİM KANALLARINI MUHAFAZA ETME TAAHHÜDÜ

İki taraf da dostluk ve karşılıklı güven ortamında her iki halkın yararına olacak şekilde, 2023 Dostane İlişkiler ve İyi Komşuluk Atina Bildirgesi doğrultusunda mevcut olumlu iklimi pekiştirme, daha fazla iş birliği alanı keşfetme, düzenli görüş alışverişlerini sürdürme ve çeşitli düzeylerde etkili iletişim kanallarını muhafaza etme taahhüdünde bulunmuştur.

HER İKİ ÜLKE VE TÜM BÖLGE İÇİN HAYIRLI OLACAK
Öte yandan Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Miçotakis'le yaptığı görüşme sonrası resmi sosyal medya hesapları üzerinden dikkat çeken bir paylaşımda bulundu.

Türkiye-Yunanistan arasındaki iş birliği ruhunun güçlenmesinin her iki ülke ve tüm bölge için hayırlı olacağını dile getiren Erdoğan, "FETÖ, PKK ve DHKP-C gibi terör örgütleriyle mücadele de gündemimizin üst sırasındaydı" ifadelerini kullandı.

Erdoğan'ın paylaşımından öne çıkanlar şu şekilde;

Yunanistan Başbakanı Sayın Miçotakis ve heyetini Ankara'da misafir etmekten büyük memnuniyet duydum.

Türkiye-Yunanistan arasındaki iş birliği ruhunun güçlenmesinin her iki ülke ve tüm bölgemiz için hayırlı olacağı inancındayız.

Bugünkü görüşmelerimizin akabinde, ülkelerimiz arasında iyi niyet ve iş birliği ruhu çerçevesinde bir ortak bildiri de yayımladık.

Bildiride siyasi diyalog, ekonomik ve ticari iş birliği, sağlık, afet ve acil durum yönetimi gibi birçok alanda varılan mutabakatların, oluşturulan iş birliği mekanizmalarının ve sağlanan olumlu iklimin pekiştirilmesine verdiğimiz önemi teyit ettik.

Geçtiğimiz yıl yaklaşık 6 milyar dolar olarak gerçekleşen ikili ticaretimizi 10 milyar dolara çıkarma hedefiyle çalışıyoruz.

Atina Bildirgesi'nde çerçevesi çizildiği şekilde, sorunlarımızı samimi diyalog, iyi komşuluk ve uluslararası hukuk dâhilinde çözme irademize bağlıyız.

FETÖ, PKK ve DHKP-C gibi terör örgütleriyle mücadele de gündemimizin üst sırasındaydı.

Yunanistan'la terörle mücadele konusunda anlayış birliğimiz giderek güçleniyor.

Terör örgütlerine bölgemizin geleceğinde yer olmadığına dair mutabıkız.

İlişkilerimizdeki olumlu atmosferin, Yunanistan'daki Türk azınlık ve soydaşlarımızın haklarının karşılanmasına katkı sağlamasını bekliyoruz.

Kıbrıs sorununun Ada'daki gerçekler temelinde adil ve kalıcı bir çözüme kavuşturulması mühimdir. Böyle bir adımın atılması tüm bölgemizin istikrar ve huzurunu güçlendirecektir.

Görüşmelerimizde, Gazze'de yaşanan soykırım başta olmak üzere bölgesel gelişmeler konusunda da fikir teatisinde bulunduk.

İsrail yönetimi, vicdan sahibi tüm kesimlerin çağrılarına rağmen masum sivillerin son sığınağı olan Refah'ı acımasız şekilde hedef almaya devam ediyor.

15 bini çocuk 35 bini aşan Filistinli masum sivilin katledilmesi karşısında Batılı ülkeler başta olmak üzere uluslararası toplum sesini artık daha gür çıkarmalıdır.

Türkiye olarak İsrail'i ateşkese zorlamaya ve Filistin Devleti'nin tanınırlığını artırmaya yönelik diplomatik temaslarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz.

Komşumuz Yunanistan'ın da Gazze'deki katliamların durması amacıyla yürütülen uluslararası çabalara destek olmasını bekliyoruz.

Aralık ayında Atina'dayken Yunanistan'la aramızda çözülemeyecek büyüklükte bir sorun olmadığına dair inancımı paylaşmıştım.

Her görüşmemizde iş birliğimizin geleceğine dair ümitlerimiz daha da artıyor. Görüş ayrılıklarına rağmen diyalog kanallarımızı açık tutarak olumlu gündeme odaklanıyoruz.

İstişarelerimizin ve imzalanan anlaşmaların başta ülkelerimiz olmak üzere tüm insanlık için hayırlara vesile olmasını diliyorum.




Başkan Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Kiryakos MiçotakisBaşkan Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis

Toplantının ardından Başkan Erdoğan, Miçotakis onuruna akşam yemeği verdi.

İşte kritik görüşmeden objektiflere yansıyan kareler;









FİDAN KARŞILADI
Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'i Ankara Esenboğa Havalimanı'nda Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Ankara Vali Yardımcısı Murat Soylu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Faruk Köylüoğlu, Dışişleri Bakanlığı Protokol Genel Müdürü Büyükelçi Ahmet Cemil Miroğlu, Dışişleri Bakanlığı İkili Siyasi İşler ve Denizcilik-Havacılık-Hudut Genel Müdürü Büyükelçi Burak Özügergin, Türkiye'nin Atina Büyükelçisi Çağatay Erciyes ve Yunanistan'ın Ankara Büyükelçisi Theodoros Bizakis ile diğer yetkililer karşıladı.


Başkan Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in Ankara'ya gerçekleştireceği ziyaret öncesi Yunanistan'ın Kathimerini gazetesine mülakat verdi.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, "Biz, dünyanın takdirle izlediği şekilde hem bölgemizde hem dünyanın değişik coğrafyalarında nasıl barışın kök salması için çabalıyorsak, Ege Denizi'nin iki yakasında da barışın ve huzurun ebediyen hakim olması için elimizden geleni yaparız." dedi.

"Herkes bilmelidir ki Doğu Akdeniz başta olmak üzere bölgede Türkiye'nin içinde bulunmadığı bir enerji platformunun başarılı olması güçtür." diyen Erdoğan, "Bozmak kolay olandır. Zor olan inşa etmek ve sorunları ustalıkla çözmektir. Dolayısıyla iki ülkenin iki duvar arasına sıkıştırılmaya çalışılan ilişkilerini rahatlatmak ve o önyargılarla bezeli duvarları yıkmak elimizde. Tek ihtiyacımız olan çözüme odaklanmış ve samimi tarihi adımlardır" ifadelerini kullandı.

"POZİTİF GÜNDEM VE İŞBİRLİĞİ"
Kritik ziyaret öncesinde Milliyet'e konuşan Miçotakis, "Yunanistan ve Türkiye coğrafya olarak yan yana yaşamaya mahkûmdur. Ancak, kalıcı gerilim koşullarında yaşamaya mahkûm değiller. Gerginlik dönemlerinde dahi iki ülke arasındaki iletişim kanallarının açık kalması gerekiyor" ifadelerini kullanarak ziyaretinden duyduğu memnuniyeti şu sözlerle ifade etti:

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın geçen Aralık ayında Atina'ya yaptığı ziyarete karşılık verme fırsatına sahip olacağım için gerçekten çok mutluyum. Daimi diyaloğumuzun ilerleyişini gözden geçireceğimiz düzenli toplantılar gerçekleştirmeye karar verdik. Bu nedenle ziyaretim, son birkaç ayda ilişkilerimizde kaydettiğimiz ilerlemeyi değerlendirmek ve aynı zamanda ilişkileri geliştirme konusundaki kararlılığımızı yinelemek için bir fırsat olacak. Yunan-Türk ilişkileri karmaşıktır ve tarih ve duygularla doludur. Bu asla değişmeyecek. Değiştirebileceğimiz şey bakış açısıdır: İmkansız bir bulmacayı görmek yerine, pozitif bir gündem geliştirmeye odaklanmalı ve iki ülke ve halkları arasında işbirliği aramalıyız. Yapıcı bir yolda ilerlemeyi Yunan ve Türk halkına ve gelecek nesillere borçluyuz. Ve aynı bölgedeki liderler olarak bölgede çatışma değil, istikrarı sağlayıcı güçler olma sorumluluğumuz var. Bu kolay bir yol değil. Bu zor bir yol ve engeller olacaktır. Ancak ülkelerimizin eski liderleri çok daha zor koşullar altında başarılı olurken, neden bu çabayı göstermememiz gerektiğini anlamıyorum. İlişkilerin gelişmesi iki halkın ve bölgenin yararına olacaktır.

"BORÇLUYUZ"
"Atina-Ankara arasındaki gerilimsiz dönemi devam ettirmek adına ne yapmak lazım, siz kendi adınıza nasıl bir sorumluluk alacaksınız?" sorusuna da yanıt veren Miçotakis "
En azından gerilimsiz bir dönemi Yunan ve Türk halkına borçluyuz." dedi. İşte Miçotakis'in söz konusu soruya verdiği yanıt:

Özellikle küresel belirsizlik, polikriz ve daha geniş bölgede türbülans zamanlarında.

Ege ve Doğu Akdeniz'de deniz yetki alanlarının sınırlandırılması konusunda ilerleme sağlayamasak bile, anlaşmazlığımız medeni bir şekilde olmalı. Aynı zamanda halkları, insani bağlara teşvik ederek çok fazla potansiyeli açığa çıkarabiliriz.

İlişkilerimizde olumlu havayı koruyacağımızı ve Türk-Yunan ilişkilerini iki halkın yararına ileriye taşıyacağımızı umuyorum. Hem ikili hem de uluslararası düzeyde hem fikir olduğumuz hem de anlaşamadığımız konular var. Arkadaşlar bile her zaman aynı fikirde olmayabilir. Ancak bu, her zaman işbirliği ve sinerji aramanın önünde engel olmamalı.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN