Başıboş köpek sorunu nasıl çözülecek? Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'tan flaş açıklama

Son dönemde artan başıboş köpek saldırıları sonrası hükümet harekete geçti. Konuya ilişkin açıklama yapan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç sokakların korunaklı olması gerektiğini belirterek, "Meclis’teki grupta arkadaşlar değerlendiriyor. İnsan sağlığı da hayvan sağlığı da önemli." dedi. Başıboş köpek sorununa ilişkin çalışmaları yürüten AK Parti Grup Başkanvekili Bahadır Yenişehirlioğlu da konuya ilişkin açıklama yaparak, "Başıboş köpek sorununun çözümüne yönelik bir süredir yürüttüğüm çalışmayı tamamlamış bulunuyorum." dedi.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :12 Haziran 2024 , 15:18 Güncelleme Tarihi :12 Haziran 2024 , 17:01
Başıboş köpek sorunu nasıl çözülecek? Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’tan flaş açıklama

İÇİNDEKİLER

Türkiye son dönemde başıboş köpek meselesini tartışıyor. Sokaklarda gerçekleşen köpek saldırları birçok vatandaşın yaralanmasına ve hayatını kaybetmesine sebep olurken hükümet konuya ilişkin çalışma başlattı.

ADALET BAKANI YILMAZ TUNÇ'TAN AÇIKLAMA: SOKAKLAR KORUNAKLI OLMALI
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu toplantısına katılmak için Meclise gelişinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Sinan Ateş davasından Ayhan Bora Kaplan dosyasına ilişkin çeşitli soruları yanıtlayan Tunç gündemdeki başıboş köpek meselesine ilişkin de önemli açıklamalar yaptı.

Sahipsiz hayvanlar sorununun çözümüne yönelik yasa çalışmasının sorulması üzerine Tunç, bu konuda Tarım, İçişleri ve Adalet bakanlıklarının birlikte hazırladığı yasa taslağı çalışmasının AK Parti TBMM Grubu'nda değerlendirildiğini anlattı.

Bu konuda orta yolun bulunmasının önemine işaret eden Tunç, dilleri olmayan, dertlerini anlatamayan hayvanların, insanların can dostları olduğunu vurguladı. Hayvanları koruma konusundaki kararlılıklarına dikkati çeken Tunç, hayvanlara zarar verenlere yönelik cezaların artırılmasına dair düzenlemelerin hayata geçirildiğini hatırlattı. Kedi ve köpeklere eziyet eden sanıkların yargılandığını, hapis cezası aldıklarını söyleyen Tunç, "Dolayısıyla hayvanların korunması konusunda hassas olduğumuzu öncelikle belirtmek istiyorum. Sokakta başıboş köpeklerin özellikle insanlara zarar verdiklerini de hep beraber üzülerek görüyoruz. Ölen vatandaşlarımız, okula gidemeyen çocuklarımız, sabahları namaza gidemeyen vatandaşlarımız var. Dolayısıyla sokakların da korunaklı olması lazım." diye konuştu.

Hem insan hem de hayvan sağlığının korunmasının önemli olduğunu vurgulayan Tunç, şunları kaydetti:

"TBMM'deki milletvekillerimizin bir orta yolu bulacağına yürekten inanıyoruz. Hem hayvanlarımızın özellikle birbirlerine zarar vermemesi lazım, işkence etmemeleri lazım, büyük hayvanlar küçüklere. Hem de insanların sokakta korunması lazım. Bu konuda taslak çalışması henüz netleşmeden 'Şu olacak, bu olacak.' dememiz de mümkün olmaz ama burada özellikle insan sağlığını korumaya yönelik de birtakım tedbirlerin alınması lazım. Belediyelere özellikle bu konuda görevler ve yetkiler verilmesi lazım. Bu konuda görevli kişilerin ve yaptırımların net bir şekilde belirlenmesi lazım. Barınakların artırılması ve özellikle yapımıyla ilgili birtakım maddi destekler oluşturulması gerekiyor. Bu konudaki çalışmaları elbette ki milletvekillerimiz gerçekleştirecekler ve en doğru kararı vereceklerdir. Biz, buna inanıyoruz."

AK PARTİ'DEN AÇIKLAMA: ÇALIŞMA TAMAMLANDI
Öte yandan AK Parti Grup Başkanvekili Bahadır Yenişehirlioğlu, "Saldırgan/Başıboş Köpek Sorununun çözümüne yönelik bir süredir yürüttüğüm çalışmayı tamamlamış bulunuyorum. Hazırlamış olduğum dosyanın bir örneğini Grup Başkanımız Sayın Abdullah Güler'e bir örneğini de Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanımız Sayın Vahit Kirişci'ye bugün takdim ettim" paylaşımında bulundu.

Yenişehirlioğlu şunları söyledi:

"Saldırgan/Başıboş Köpek Sorununun çözümüne yönelik bir süredir yürüttüğüm çalışmayı tamamlamış bulunuyorum. Bu süreçte Bakanlarımız, Siyasetçilerimiz, Akademisyenler, Sivil Toplum Kuruluşları, köpek saldırısı sonucu mağdur olanlar ve aileleri, hayvanseverler, sanatçılar, basın mensupları ve kanaat önderleri gibi toplumun birçok farklı kesiminden yüzlerce vatandaşımızın önerilerini dinledim, not ettim ve rapor haline getirdim.

Güler ve YenişehirlioğluGüler ve Yenişehirlioğlu

Görüş alma ve raporlama sürecimizin temel felsefesi aziz milletimizin sesine kulak verme; sorunların çözümü noktasında milletimizin katkılarına tabiri caizse muhtaç olma anlayışımızdır. İşte bu görüş alma süreci tam da bu sorumluluk bilincimizin tezahürüdür. Büyük bir hassasiyetle ve hiçbir filtre uygulamadan dosyamıza eklediğimiz raporların komisyon ve yasama çalışmaları açısından oldukça faydalı bir temel oluşturacağına ve yol gösterici nitelik taşıyacağına inanıyorum.

Yenişehirlioğlu ve KirişçiYenişehirlioğlu ve Kirişçi

Oldukça verimli geçen bu süreçte değerli fikir ve önerileriyle çalışmamıza katkı sunan herkese teşekkür ediyorum. Hazırlamış olduğum dosyanın bir örneğini Grup Başkanımız Sayın Abdullah Güler'e bir örneğini de Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanımız Sayın Vahit Kirişci'ye bugün takdim ettim.

EVVELA İNSAN ARDINDAN HAYVAN VE ÇEVRE SAĞLIĞI
Daha önce de belirttiğim gibi konuya taraflı değil duyarlı ve çözüm odaklı bir şekilde yaklaşmanın her bir vatandaşımızın görevi olduğu kanaatindeyim. Evvelâ insan ardından hayvan ve çevre sağlığını tesis etmek için ortaya konulan bu iradenin toplumumuzun tüm kesimlerinin beklentilerini karşılayacak şekilde net bir çözüme ulaşması en büyük temennimizdir. Ortaya çıkan bu raporun toplumumuzun her kesimini yakından ilgilendiren bu sorunun çözümü noktasında ciddi katkılar sunacağına inanıyor; hayırlara vesile olmasını diliyorum."