100 günlük firar 5 eyalet Eylem Tok ve oğlu Timur Cihantimur için hakim karşısına çıktı! Duruşma ileri tarihe ertelendi

İstanbul'da ölümlü kazaya sebebiyet veren Timur Cihantimur ile canavar anne Eylem Tok, ABD'ye kaçmıştı. Anne ve oğlu için Türkiye'nin tespitlerinin ardından Boston Polisi düğmeye bastı. Zanlılar, gözaltına alınmasının ardından tutuklandılar. 18 Haziran Salı (bugün) tekrar hakim karşısına çıkan anne ve oğlun duruşma tarihi 27 Haziran'a ertelendi. Tok ve oğlunun tutukluluk hali ise devam edecek. Öte yandan Tok ve oğlunun kaçış sürecine ilişkin de yeni detaylara ulaşıldı. Boston'da kaldıkları rezidansa sürekli dışarıdan yemek söyleyen ikiliyi yemek getiren kuryenin ihbar ettiği ortaya çıktı.Tüm bu gelişmelerin ardından Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, şüpheliler hakkında "ABD'den ülkemize iadeleri hakkında gerekli girişimlerimizi sürdürmeye devam edeceğiz" açıklamasında bulundu.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :18 Haziran 2024 , 07:21 Güncelleme Tarihi :18 Haziran 2024 , 21:46
100 günlük firar 5 eyalet Eylem Tok ve oğlu Timur Cihantimur için hakim karşısına çıktı! Duruşma ileri tarihe ertelendi

İÇİNDEKİLER

Timur Cihantimur, 1 Mart günü İstanbul'da ölümlü kazaya sebep olduktan sonra annesi Eylem Tok ile birlikte önce Mısır'a ardından da ABD'ye kaçmıştı.


Emniyet Genel Müdürlüğü İnterpol Daire Başkanlığı ve Türkiye'nin ABD Büyükelçiliği'ndeki Güvenlik Ateşliği, firari anne ve oğulun yerlerini tespit etti.

5 EYALET DEĞİŞTİRDİLER
İkilinin kaçış sürecine ilişkin de yeni detaylara ulaşıldı.

Anne-oğlunun firarda bulundukları 106 gün içinde yakalanmamak için 5 eyalet değiştirdiği önce New York'a ardından ise Washington, California ve Miami'ye geçtiği ortaya çıktı.


YABANCI İSİMLE SİPARİŞ VERDİ
Posta'nın iddiasına göre; ABD'de sürekli yer değiştiren ikilinin son olarak 20 gün önce Boston eyaletindeki Jamaica isimli bölgede lüks bir rezidansa yerleştiği tespit edildi.

Tok, gayrimenkulu kiralarken de bir sözleşme imzaladı.

Canavar anne, kaçış sürecinde polisin takibinden kurtulmak için sekiz ayrı telefon hattı kullandı. Bunların çoğu kullan-at tarzda takip edilemeyen telefonlardı. Anne ve oğlu, Boston'da kaldıkları rezidansa sürekli dışarıdan yemek söylüyorlardı. Eylem Tok tanınmamak için siparişi yabancı bir isim kullanarak veriyordu.

İkili sipariş için eve yakın bir restoranı tercih ediyorlardı.

TÜRK KURYE İHBAR ETTİ
Bu restoranda çalışan Türk kurye, tesadüfen siparişi götürdü ve Eylem Tok'la karşılaştı. Ardından polise ihbarda bulundu. İlk etapta İnterpol yetkililerine, akabinde de Boston Polisine zanlıların bilgileri iletildi.

İletilen bilgilerin ardından Boston Polisi düğmeye bastı. ABD'nin doğu yakası zaman dilimine göre 14 Haziran 09.30'da Eylem Tok ve oğlu Timur Cihantimur'un yaşadıkları yere baskın düzenlendi.

Baskın sonucunda 2 ismi gözaltına aldı. Gözaltı esnasında Eylem Tok'un bazı telefon görüşmeleri de gerçekleştirdiği öğrenildi.

4 AYRI PASAPORT BULUNDU
Eylem Tok ve oğlunun üzerinde 4 ayrı sahte pasaport bulundu.

Eylem Tok'un para trafiği de mercek altına alındı. Paraların ABD ve Türkiye dışında üçüncü bir ülkeden transfer edildiği belirlendi.

46 bin dolarlık özel okul.46 bin dolarlık özel okul.

Anne ve oğlun yıllık ücretinin 46 bin dolar olan bir özel okulu da gezdiklerini de ortaya çıktı.İkilinin bu bölgede ev tutma nedeninin ise olası bir durumda Kanada'ya geçmek olduğu öğrenildi.

SON SÖZLERİ BU OLDU

Eylem Tok'un yakalandıkları sıraca "Ben anneyim, katil değil. Annelik iç güdüsüyle çocuğumu korumak istedim" dediği öğrenildi.

YÜKLÜ MİKTARDA NAKİT ELE GEÇİRİLDİ
Evde yapılan aramada bulunan 5000 dolar da tutanağa geçirildi.

Mahkeme belgelerine göre; Türk emniyeti, canavar anne ve oğlunun Küba'ya seyahat etmek için sahte pasaport alma çabalarının olduğunu değerlendirdi.

Şüpheliler polis merkezine götürülürken ABD'li avukatlar da polis merkezine geldi.

AVUKATI TANINAN BİRİSİ
Tok'un avukatı Brendan Kelley ise ABD'de oldukça tanınan bir isim. Avukat Kelley, Türkiye yasalarında "ebeveynin çocuğuna yardım ve yataklık etmesinin" suç teşkil etmediğini belirtti. Kelley, Eylem Tok'un durumunun potansiyel olarak ABD ile Türkiye arasındaki anlaşma uyarınca iadeye uygun olmayabileceğini ileri sürerek, "Tok, iade edilmeye konu bile olmayabilecek bir şey için gözaltında tutuluyor" iddiasında bulundu.

HAKİM KARŞISINDALAR

Tok ve oğlunun ilk duruşması bugün 18.00'da başladı. Davaya ABD Sulh Hakimi Donald Cabell bakacak.

DURUŞMA ERTELENDİ

ABD'de hakim karşısına çıkan Timur Cihantimur'un annesi Eylem Tok'un tutukluluk halinin devamına ve bir sonraki duruşmanın 27 Haziran'da yapılmasına karar verildi.

OĞLU'NUN DURUŞMASI DA ERTELENDİ

ABD mahkemesi, İstanbul'daki ölümlü trafik kazasının şüphelisi Timur Cihantimur'un duruşmasını erteledi.



"İADELERİ İÇİN GİRİŞİMLERİMİZ SÜRECEK"
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç şunları söyledi: "Ülkemize iade talebimiz kapsamında ABD'de yakalanarak gözaltına alınan, Boston'da çıkarıldıkları mahkeme tarafından tutuklanan ve bugün ayrı ayrı hakim karşısına çıkarılan şüpheli Eylem Tok ve oğlu Timur Cihantimur'un tutukluluk hallerinin devamına karar verilmiş, Eylem Tok'un duruşması 27 Haziran'a, oğlu Timur Cihantimur'un duruşması 20 Haziran'a ertelenmiştir. Adaletin tecellisi için şüphelilerin ABD'den ülkemize iadeleri hakkında gerekli girişimlerimizi sürdürmeye devam edeceğiz."

İADE EDİLEBİLİRLER Mİ?

A Haber ekranlarında Avukat Burak Evci, ikilinin iade edilip edilmeyeceğine ilişkin şunları söyledi:

Öncelikle burada iade mümkündür. Zira ABD ve Türkiye arasında suçluların geri verilmesine dair bir anlaşma bulunuyor. Ancak bu anlaşmanın 4. maddesine göre; taraflar kendi vatandaşlarını iade etmeye zorlanamamaktadır. Bu durumda Timur Cihantimur iade edilmeyebilir fakat annesi iade edilebilir.Diğer yandan suçun taksirle işlendiği göz önünde bulundurulduğu takdirde çocuğun iade edilmemesi ABD makamlarınca yine söz konusu olabilecektir.

PASAPORTUNUN SÜRESİ 24 KASIM'DA BİTECEK
Öte yandanEylem Tok'un pasaport süresinin de 24 Kasım 2024'te biteceği öğrenildi.

NELER OLMUŞTU?
Eyüpsultan'da 1 Mart'ta seyir halindeki 3 ATV aracından biri arızalanmış, yol kenarına çekilen arızalı araç tamir edilmeye çalışılırken aynı yönde ilerleyen iki araçtan birisi buradaki 3 ATV'ye çarpmış, yaralanan 5 kişiden Oğuz Murat Acı hayatını kaybetmişti.

Kazaya neden olan 17 yaşındaki sürücü Timur Cihantimur'un olay yerine gelen annesi Eylem Tok'un aracıyla buradan uzaklaşıp annesiyle önce Mısır'a, ardından da ABD'ye gittikleri tespit edilmişti.

Şüphelilerin iadesi için geçici tutuklama talep evrakı, Adalet Bakanlığınca ABD yetkili makamlarına iletilmişti.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN