Astana'da 'Suriye' zirvesi! Başkan Erdoğan'dan "Teröristan kurdurmayız" mesajı: Putin'den "İlişkilerimiz ilerliyor" sözleri

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le Astana'da bir araya geldi. Görüşmede Türkiye ile Rusya ikili ilişkilerinin yanı sıra Ukrayna-Rusya savaşındaki son durum, İsrail’in Filistin topraklarındaki saldırıları, Suriye’deki gerilimde çözüm arayışları ve terörle mücadele konuları ele alındı. Başkan Erdoğan, Türkiye’nin sınırlarının hemen ötesinde bir teröristan kurdurmamakta kararlı olduğunun altını çizdi. Suriye'de çözüm için iş birliğine hazır olduğunu yineledi.Putin de "Dünyadaki tüm zorluluklara rağmen Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkiler adım adım ilerliyor" diye konuştu.

Giriş Tarihi 03 Temmuz 2024, 10:47 Güncelleme 04 Temmuz 2024, 14:29
Astana’da ’Suriye’ zirvesi! Başkan Erdoğan’dan Teröristan kurdurmayız mesajı: Putin’den İlişkilerimiz ilerliyor sözleri

İÇİNDEKİLER

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Kazakistan'ın başkenti Astana'daki Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Devlet Başkanları Zirvesi kapsamında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le bir araya geldi.

Liderler, ikili görüşme öncesi basın mensuplarına konuştu. Putin, Erdoğan'a "Turistlere sağladığınız şartlardan dolayı teşekkür ederim" dedi.

ÖNCE AKKUYU SONRA SİNOP

Erdoğan ise konuşmasında, Akkuyu Enerji Santrali'ni bir an önce devreye almak istediklerini söyledi. "Sinop ile ilgili de görüşmeler var" diyen Erdoğan, "Ciddi adımlar atabileceğimize inanıyoruz. Botaş ve Gazprom arasındaki ilişkiler de samimi ilerliyor" diye konuştu.

Erdoğan, şunları ekledi: "55 milyar dolarlık haim bizim için çok önemli değil, hedefimiz 100 milyar doları yakalamak. Bunu yakalayabileceğimze inanıyorum."



Başkan Erdoğan, Rus turistlerin Türkiye ziyareti ile ilgili ise şunları söyledi: "7 milyon turistin ülkemize gelmesi bizim için çok önemliydi. Rus turistlerin Türkiye'de ağırlanması önem arz ediyor. Yeter ki Türkiye'den memnun kalsınlar."


BAŞKAN ERDOĞAN DAVET ETTİ! PUTİN 'MUHAKKAK GELİRİM' DEDİ

Erdoğan, konuşmasının sonunda Putin'e, "Sizi en kısa zamanda ülkemde ağırlamayı istiyorum" dedi.

Rus lider Putin de Edoğan'ın davetine katılacağını söyleyerek, "Türkiye'ye muhakkak gelirim" şeklinde yanıt verdi.

Putin "Dünyadaki tüm zorluluklara rağmen Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkiler adım adım ilerliyor" şeklinde konuştu.




1 SAATLİK ZİRVEDE KİMLER VARDI?

Erdoğan ve Putin'in bir otelde basına kapalı gerçekleşen görüşmesi 1 saat sürdü.

Görüşmede Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ticaret Bakanı Ömer Bolat ile Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç da yer aldı.

YAZILI AÇIKLAMA GELDİ

Astana'daki Başkan Erdoğan - Putin zirvesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan yazılı açıklama geldi.

Erdoğan, Türkiye'nin sınırlarının hemen ötesinde bir teröristan kurdurmamakta kararlı olduğunun altını çizdi. Suriye'de çözüm için iş birliğine hazır olduğunu yineledi.



Erdoğan - Putin görüşmesine ilişkin yapılan yazılı açıklama şu şekilde:


HANGİ KONULAR MASADA?

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Şanghay İşbirliği Örgütü 24'üncü Devlet Başkanları Zirvesi için gittiği Kazakistan'ın başkenti Astana'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir görüşme gerçekleştirdi.

Görüşmede Türkiye ile Rusya ikili ilişkilerinin yanı sıra Ukrayna-Rusya savaşındaki son durum, İsrail'in Filistin topraklarındaki saldırıları, Suriye'deki gerilimde çözüm arayışları ve terörle mücadele konuları ele alındı.

"ADİL BİR BARIŞ MÜMKÜN"

Görüşmede Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin bölgesinde ve dünyada barışın tesisi için çaba göstermeye devam edeceğini, Türkiye'nin Rusya ile Ukrayna arasında devam eden savaşın önce ateşkes, ardından barışla sona erdirilmesi için uzlaşı zeminini oluşturabileceğini, iki tarafı da memnun edebilecek adil bir barışın mümkün olduğunu ifade etti.

"ULUSLARARASI TOPLUM İSRAİL'E DURDURMAYA ODAKLANMALI"

Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede, İsrail'in Filistin topraklarındaki saldırıları ve Lübnan'a yönelik tehditlerinin bölgesel ve küresel barışı ve huzuru hedef aldığını, çatışmaların yayılmasının en büyük zararı bölge ülkelerine vereceğini, uluslararası toplumun artık İsrail'in durdurulmasına odaklanması gerektiğini belirtti.

"TERÖRİSTAN KURDURMAYIZ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin sınırlarının hemen ötesinde bir teröristan kurdurmamakta kararlı olduğunu, başta Suriye iç savaşı olmak üzere terör örgütleri için elverişli alan oluşturan istikrarsızlıkların sonlandırılması için somut adımlar atılmasının önemini ortaya koyarken Türkiye'nin çözüm için iş birliğine hazır olduğunu söyledi.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy PeskovKremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov

"TERÖRE KARŞI İŞBİRLİĞİ"
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Moskova ve Ankara'nın Suriye'de terörle mücadele edilmesinden yana olduğunu ve bu süreçte işbirliği yapacağını ifade etti.

Görüşmenin her iki liderin de isteği üzerine yapılacağını ve uzun sürebileceğini dile getiren Peskov, "Elbette görüşmede, karşılıklı çıkarları ilgilendiren tüm konular ele alınacak. İlk önce ikili ilişkiler ele alınacak. İki lider, Suriye, Ukrayna konusunu da ele alacak. Gündemde, Putin'in Türkiye'ye ziyareti konusu da var. Bu ziyaret, zamanda mutabık kalındığında gerçekleşecek. Bugün ziyaretin olanaklarını ele almak için imkan var." diye konuştu.

Peskov, Putin-Erdoğan görüşmesinin heyetlerin katılımıyla gerçekleşeceğini söyleyerek, "Putin, sık sık yüz yüze de görüşmeye geçmeyi tercih ediyor." dedi.

Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkilere de değinen Peskov "İkili ilişkilere yönelik çok fazla çalışma yapıldığı zaman, kaçınılmaz bir şekilde çeşitli sorunlar ortaya çıkacaktır. Bu tamamen normal bir çalışma sürecidir. Ancak sorunların çözümüne yönelik siyasi irade mevcut, ticari ve ekonomik işbirliği de dahil olmak üzere ikili ilişkiler gerekli düzeyde bulunuyor." ifadesini kullandı.

"SURİYE'DE BARIŞIN TESİS EDİLMESİ SÜRECİNİ MEMNUNİYETLE KARŞILIYORUZ"

Peskov, Erdoğan'ın Suriye ile ilgili açıklamasını da değerlendirerek, şunları söyledi:

"Suriye'de barışın tesis edilmesi sürecini memnuniyetle karşılıyoruz. Rusya bu konuda büyük çaba harcıyor. Komşu ülkelerle bu sürecin daha başarılı bir şekilde gelişmesini sağlayacak temasları memnuniyetle karşılarız."

Sözcü Peskov, herkesin teröre karşı çıktığını vurgulayarak, "Türkiye Cumhuriyeti dahil tüm ülkelerle bu konuda işbirliği yapacağız." şeklinde konuştu.