Adalet Bakanı Yılmaz Tunç A Haber'de önemli açıklamalarda bulundu: Darbe girişiminin 8. yılında Türkiye’de ne değişti?

Hain darbe girişiminin yaşandığı gecenin üzerinden tam 8 yıl geçti. 15 Temmuz 2016'da milli irade, hain terör örgütü FETÖ'nün alçak kalkışmasına dur dedi. Peki, hain darbe girişiminin 8. yılında Türkiye’de ne değişti? Adalet Bakanı Tunç, A Haber ekranlarında çok önemli açıklamalarda bulundu. Bosna Hersek ve dünyanın önemli Müslüman liderlerinden Bilge Kral Aliya İzzetbegoviç'in "Unutmayınız, unutursanız soykırım tekrarlanır" sözünü hatırlatan Bakan Tunç, "Darbeleri unutmayacağız bir kez daha tekrarlanmaması için" dedi.

Giriş Tarihi 13 Temmuz 2024, 21:08 Güncelleme Tarihi 14 Temmuz 2024, 15:11
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç A Haber’de önemli açıklamalarda bulundu: Darbe girişiminin 8. yılında Türkiye’de ne değişti?

İÇİNDEKİLER

FETÖ'nün hain darbe girişimine kalkıştığı 15 Temmuz 2016 gecesi, Türkiye genelinde vatandaşlar Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısıyla sokaklara indi ve milli iradeye sahip çıkarak darbeci hainlere geçit vermedi.

O hain darbe girişiminin üzerinden tam 8 yıl geçti. Geçen bu yıl içerisinde Türkiye'de ne değişti? Yargının FETÖ ile mücadelesinde son durum ne? Türkiye sivil anayasaya ne zaman kavuşacak?

Tüm merak edilen soruları A Haber'de yayınlanan Satır Arası programına darbe girişiminin sembol noktası olan 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nden katılan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç tek tek cevapladı.




İşte Tunç'un açıklamalarından satır başları:

"252 ŞEHİDİMİZ 2 BİNDEN FAZLA GAZİMİZ VAR"

"Çok anlamlı bir konumdayız 15 Temmuz Şehitler köprüsünde bulunan 15 Temmuz şehitler alanındayız. Üzüntülüyüz şehitler verdik ama şanlıyız gururluyuz milletimiz sayesinde şanlı bir direniş gerçekleştirdik. O karanlık gecede milletimiz vatanımız için bağımsızlığımız için demokrasimiz için canlarını feda eden 252 şehidimize rahmetle anıyorum. Rabbim onların emanetine sahip çıkabilmeyi bize nasip eylesin. Öte yandan 2 binden fazla gazimiz var onlar bu vatan için canlarını vermek istediler gazi oldular. Onlara da buradan şükranlarımızı sunuyoruz. Hala tedavi olan gazilerimiz var onlara da acil şifalar diliyorum."



"DARBELERİ UNUTMAYACAĞIZ"

"Önceki gün Bosna Hersek'te bulundum. Srebrenitsa'da 29 yıl önce katledilen şehitlerin 14 tanesinin kimlikleri tespit edildi ve bizde onların cenaze namazlarını kıldık defnettik. 78 şehidin de kemikleri bulundu DNA' testi ile tespit edildi ve eski mezarlar açılarak kemikleri defnedildi. Tabi oradan Aliye İzzetbegoviç'in bir sözü akla geliyor "unutmayınız, unutursanız soykırım tekrarlanır" diyor. Bugün Filistin'de Gazze'de soykırım tekrarlanıyor. Dünyanın gözü önünde gerçekleşiyor bu durum. O nedenle unutmamak lazım. Darbeleri de unutmamak lazım aslında milletimiz unutmadı ama vesayetçi anlayış unutturdu. O gün ki medya düzeni, vesayetçi kurumlar sayesinde ve tekrarlandı 10 yılda bir darbeler ve muhtıralar.15 Temmuz hain kalkışması darbecilerin yenilgisi ile sonuçlandı. Darbeleri unutmayacağız bir kez daha tekrarlanmaması için."



"DEMOKRASİ TARİHİMİZ NE YAZIK Kİ DARBELER TARİHİ"

"Demokrasi tarihimiz ne yazık ki darbeler tarihi ne yazık ki. 1960 darbesinde başarıyla devam eden Menderes iktidarı sonlandırıldı ve bu ülkenin başbakanı bakanları idama mahkum edildi. Sonrasında 1971 muhtırasında yine demokrasiye müdahele edildi ve seçilmiş hükümet iktidardan düşürüldü. Sonra 12 Eylül darbesinde gençler birbirine kırdırıldı sağcı, solcu, alevi sünni çatışmaları ile darbenin taşları düzenlendi ve 1980 darbesi geldi demokrasimiz yine kesintiye uğradı. 1990'lı yıllarda da faili meçhullerin olduğu terörün azdırıldığı PKK terörünün zirveye çıktığı ve ekonomik krizlerin peşi sıra geldiği yıllar. Temel hak ve özgürlüğün kısıldığı, başörtüsü yasaklamalarının yaşandığı, düşünce ve ifade özgürlüğünün olmadığı siyasi partilerin kapatıldığı 28 Şubat "Postmodern" darbesine milletimiz maruz kaldı ve milletin iktidarı bir darbe ile sona erdi."



HÜKÜMETTEN SERT YANIT: HERKES GÖREVİNİ BİLECEK

"2000'li yıllara geldiğimiz zamanda AK Parti kuruldu 2001 yılının başında. AK Parti kurulur kurulmaz ilk ay hemen bir kapatma davasıyla karşı karşıya kaldı. Kurucu üyelerin içerisinde bir başörtülü birey var diye kapatma davasıyla karşılaştı. 1 yıl sonra seçimler ilan edildi milletvekilleri belirlendi ve AK Parti Genel Başkanı bugün ki Cumhurbaşkanımız milletvekili seçilemez dedi ve YSK onu listeden sildi ve düşürdü. Partisi seçime giriyor fakat kendisi milletvekili olamıyor ve genel başkan. Böyle bir ortamda seçimler gerçekleşti 4 buçuk yıl süren başarılı bir iktidar. Çift hanelere çıkmış enflasyon rakamları tek haneye düşürme çabaları bir fiziki kalkınma hamlesi. Cumhurbaşkanlığı seçimleri geldi 2007'de ve Danıştay saldırısı, cumhuriyet mitingleri ile ordu göreve pankartları açıldı, e- muhtıra yayımlandı ve 367 krizi ile internet yoluyla bir darbe girişiminde bulunulmak istendi fakat o günkü hükümet sert bir cevap verdi. Herkes görevini bilecek bu sizin göreviniz değil dedi."



"15 TEMMUZ'A GİDEN YOLDA ADIM ADIM TAŞLARI ÖRMEYE ÇALIŞTILAR"

"2014- 2015'te ülkenin değişik yerlerinde patlamalar gerçekleşti. Kızılay'da gerçekleşen patlamada 100'den fazla vatandaşımız vefat etti. Kobani olayları, Suruç patlaması yani terörün azdırılmaya çalıştığı ve 15 Temmuz'a giden yolda adım adım taşları örmeye çalıştılar."


DETAYLAR GELECEK...

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN