CHP şova gelince var icraatta yok! İzmir’de yalnızca 30 ilçeden 18'inde veteriner işleri müdürlüğü bulunuyor! Antibiyotik bile mevcut değil

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, TBMM'de görüşülmeye başlanan Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılması Dair Kanun Teklifi'ne karşı olduklarını belirterek, "Teklife karşı 'kırmızı alarmdayız. CHP'li belediyeler uyutmayacak, kısırlaştırıp barınaklarda yaşatacak" şeklinde bir açıklama bulundu. Ancak CHP'li belediyelerin bu konuda da eksik kaldığı ortaya çıktı. CHP'lilerin yönettiği belediyelerde tek bir barınak bile inşa edilmediği, kısırlaştırma oranlarının da en düşük seviyede olduğu belirlendi.

Giriş Tarihi 19 Temmuz 2024, 08:19 Güncelleme Tarihi 19 Temmuz 2024, 11:02
CHP şova gelince var icraatta yok! İzmir’de yalnızca 30 ilçeden 18’inde veteriner işleri müdürlüğü bulunuyor! Antibiyotik bile mevcut değil

İÇİNDEKİLER

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, TBMM'de görüşülmeye başlanan Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılması Dair Kanun Teklifi'ne karşı olduklarını belirterek, "Teklife karşı 'kırmızı alarmdayız. CHP'li belediyeler uyutmayacak, kısırlaştırıp barınaklarda yaşatacak" şeklinde bir açıklama yaptı.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş ve CHP'li ilçe belediye başkanları da yasaya karşı olduklarını duyurdu.

AK PARTİ DÖNEMİNDE YAPILDI
İBB'nin toplamda 7 bakımevi bulunurken bu bakımevi, 6 adet rehabiltasyon ve hayvan hastanelerinin tamamının AK Parti döneminde yapıldığı ortaya çıktı.

İşte yıllara göre köpek kısırlaştırma sayılarıİşte yıllara göre köpek kısırlaştırma sayıları

İŞTE İBB'YE AİT BAKIMEVLERİ VE YAPIM YILLARI

Cebeci Hayvan Hastanesi ve Bakımevi, 2011'de,

Orhanlı Sahipsiz Hayvan Bahçeli Yaşam Alanı 2012'de,

Kısırkaya Sahipsiz Hayvan Geçici Bakımevi ve Bahçeli Yaşam Alanı, 2015'te,

Gümüşdere Sahipsiz Hayvan Geçici Bakımevi ve Bahçeli Yaşam Alanı, 2018'de,

Tepeören Sahipsiz Hayvan Geçici Bakımevi ve Bahçeli Yaşan Alanı, 2018'de,

Kemerburgaz Sahipsiz Hayvan Geçici Bakımevi, 2020'de hizmete açıldı.

Kemerburgaz'daki bu tesis de AK Parti döneminde yapıldı ancak açılışı yenileme yapılarak Ekrem İmamoğlu döneminde gerçekleşti. Hayvan Aşılama ve Tedavi Ünitesi ise 1924 yılında faaliyete alındı.

Daha önce sokak köpeklerini Kocaeli'nin Gebze ilçesinde terk ederken suçüstü yakalanan İBB'nin 'kısırlaştırma' çalışmalarında da yetersiz kaldığı görüldü.

KISIRLAŞTIRILMADA YETERSİZ
Köpek popülasyonunu azaltmak için en basit ve güçlü yöntem olan kısırlaştırmada İBB'nin son 9 yıllık performansına göre çok geriye düştüğü belirlendi. 2021'de yaklaşık 13 bin köpeği kısırlaştırdığı grafiklere yansıdı. 2024 yılında ise şu ana kadar yaklaşık 3 bin köpeğe kısırlaştırma tedavisi uyguladığı görüldü.

4 YIL BOYUNCA AÇAMADI
Ankara'da ise ABB Başkanı Mansur Yavaş'ın, 4 yıl önce doğrudan ihale usulü ile 21/B maddesine uygun şekilde ihalesinin yapıldığı ve inşaat çalışmalarına başladığı Çankaya'daki Karataş Geçici Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi'nin yapımı 4 yıldır bitirilemedi. ABB, 2023 yılında sadece 7 bin 500 hayvanına kısırlaştırma tedavisi uyguladı. Bu düşük hedef nedeniyle sokak köpeği sayısı hızla arttı. 2024 yılı için belirlenen kısırlaştırma hedefi ise 7 bin 750 oldu.

4 yıl boyunca açılamayan barınak4 yıl boyunca açılamayan barınak

İHMALKARLIK VE YETERSİZLİK
Edirne Belediyesi'nde de hayvan bakım evinde yaşanan trajik koşullar, hem hayvanseverlerin hem de vatandaşların tepkisini çekmeye devam ediyor. Barınağa bırakılan köpek ve kediler gerekli hijyenik şartların sağlanmaması, düzenli beslenmenin sağlanmaması ve yetersiz personel nedeniyle acı çekiyor. Barınakta çalışan personel sayısının yetersiz olması, hayvanların temel ihtiyaçlarının karşılanmasında ciddi aksaklıklara yol açıyor. 22 Dost Eli Derneği Başkan Yardımcısı Ceren Tüzüner, eski ve yeni belediye başkanlarından bu eksikliklerin giderilmesi talebinde bulunduklarını ancak henüz barınakta iyileştirmeler yapılmadığını belirtti.

Korkunç olay 2022 yılının Nisan ayında Sokak Hayvanları Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi'nde meydana gelmişti.Korkunç olay 2022 yılının Nisan ayında Sokak Hayvanları Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi'nde meydana gelmişti.

Çanakkale Belediyesi Hayvan Barınağı'nda ise daha önce açlıktan birbirini yiyen köpeklerin ısırması sonucu belediye personeli hayatını kaybetmişti.

İzmir Veteriner Hekimler Odası Başkanı Selim Özkanİzmir Veteriner Hekimler Odası Başkanı Selim Özkan

30 İLÇEDEN 18'İNDE VAR
İzmir'de benzer bir tablo var.

İzmir Veteriner Hekimler Odası Başkanı Selim Özkan, İzmir'deki 30 ilçe belediyesinden sadece 18'inde veteriner işleri müdürlüğünün bulunduğunu söyledi.

İzmir'im Bayındır, Bergama, Beydağ, Çeşme, Dikili, Karaburun, Kemalpaşa, Kınık, Kiraz, Seferihisar, Selçuk ilçelerinde veteriner işleri müdürlüğü bulunmuyor.

Doğru düzgün bütçeleri, hizmetleri yok. Kısırlaştırma gibi cerrahi müdahale yapmaları çok zor. Ellerinde dikiş atacak ne iğne iplik ne de cerrahi müdahale sırasında kullanacakları bistüri ya da antibiyotik mevcut değil diyen Özkan, "İhtiyaçları olan hiçbir şey doğru düzgün temin edilmiyor. Var olan bazı belediyeler de bütçe olmadığı için kısırlaştırma için kullanılan malzeme alınamıyor. Bizim işimiz hekimlik. Hekime gerekli techizat, malzeme, bina, fiziki ortam sağlarsanız işini yapabilir. Bunu sağlamazsanız yapması mümkün değil." dedi.


Özkan, Siz bunlara ortam sağlayacaksınız ki bu işin altından kalksınlar. Yoksa dikiş ipliği, bistürisi olmayan birisi nasıl ameliyat yapacak? Antibiyotiği olmayan biri kişi kısırlaştırdığı hayvanı enfekiyondan nasıl koruyacak. Dolayısı ile kısırlaştırma konusunda istenilen verimli çalışmalar yapılamıyor, yapılıyor gösteriliyor, yeteri kadar sayı çıkarılmıyor." ifadelerini kullandı.

"PROJEYE KET VURDULAR"
2022'de İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Veteriner Hekimler Odası İzmir Şubesi arasında imzalanan protokolle, odaya bağlı 144 veteriner hekim klinik, poliklinik ve hayvan hastanesi grubu ile 10 ayda 5 bin sokak hayvanını yakalayıp kısırlaştırarak, kastre ettiğini ifade eden Özkan, şu bilgileri verdi:



Ancak, Büyükşehir Belediyesindeki bir bürokrat arkadaşın bakış açısı doğrulusunda devamı gelmedi ve 2023'te de sona erdi. Kendisi küçük hesaplar peşinde koşuyordu. 'Biz yaparız, ederiz' dedi. 30 yıldır yapmamışsın, 5 bin hayvan yakalamamışsın, kısırlaştırmamışsın, sırf birilerine şirin gözükmek için farklı lanse edip projeye ket vurdular.

Yazık oldu. Bu proje, tüm Türkiye'ye örnek olmuştu. Bir sokak hayvanının ortalama ömrü istatiksel olarak 5 yıldır. Zaten kısırlaştırma yaptığınızda üremede yüzde 30-40 azalma oluyor. Eğer proje devam etseydi, üremelerinin önüne geçilecek ve bugün İzmir'de sokak hayvanları sorun olmaktan çıkacaktı.



BÜTÇEDE AYRILAN ÖDENEK BAŞKA KALEMLERE AKTARILIYOR
Yasa gereği belediyelerin bütçelerinde sokak hayvanlarının kısırlaştırılması, kastre edilmesi için kaynak ayırma zorunluluğu var.

Kanuni zorunluluk olduğu için bütçelerine koyup meclislerinden geçiriyorlar ama daha sonra kalemler arası aktarma yaparak sokak hayvanları ve insan sağlığı için harcanması gereken rakamları başka yerlere kaydırıyorlar.


NELER YAPILMALI?
Sorunun çözümü için sokağa atılmanın engellenmesi, yakalanıp kısırlaştırılmaları gerekiyor.



Ayrıca 'Vet Pol' adını verdiğimiz bir polis ve veteriner hekimden oluşan veteriner polisi biriminin oluşturulması, bu birimlerin vatandaşların gezdirdikleri köpeklerin sahiplik ve kimlik belgelerini kontrol etmesi, olmayanlara 15 gün içinde sahiplik belgesini çıkarmasını sağlaması, aksi takdirde ağır para cezası kesilmesi gerekiyor.

Bu yöntem, köpeklerin sahipleri tarafından sokağa bırakılmasını da engelleyecek. Sokakta bulunan köpeğin çipi okutularak kime ait olduğu belirlenecek. Bir de bütün ilçe belediyelerinin altına imza atması gereken 'Kentli Pati Projesi' hayata geçirilmesi gerekiyor.

Burada hayvan severlere de büyük iş düşüyor. Bu iş 'Hayvan seviyorum, öldürülmesin' denmekle olmuyor. Seviyorsan sahiplenip, sahip çıkacaksın.



Vatandaş sokağında mahallesinde yaşayan köpeği alıp belediyeye götürecek, kentli pati kimliği alacak. O kimlikle hayvanın her yıl kuduz aşısını diğer aşılarını sokak hayvanı olduğu için belediye ücretsiz yapacak"

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN