Daha önce sokak köpeklerini Kocaeli'nin Gebze ilçesinde terk ederken suçüstü yakalanan İBB'nin 'kısırlaştırma' çalışmalarında da yetersiz kaldığı görüldü.
KISIRLAŞTIRILMADA YETERSİZ
Köpek popülasyonunu azaltmak için en basit ve güçlü yöntem olan kısırlaştırmada İBB'nin son 9 yıllık performansına göre çok geriye düştüğü belirlendi. 2021'de yaklaşık 13 bin köpeği kısırlaştırdığı grafiklere yansıdı. 2024 yılında ise şu ana kadar yaklaşık 3 bin köpeğe kısırlaştırma tedavisi uyguladığı görüldü.
4 YIL BOYUNCA AÇAMADI
Ankara'da ise ABB Başkanı Mansur Yavaş'ın, 4 yıl önce doğrudan ihale usulü ile 21/B maddesine uygun şekilde ihalesinin yapıldığı ve inşaat çalışmalarına başladığı Çankaya'daki Karataş Geçici Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi'nin yapımı 4 yıldır bitirilemedi. ABB, 2023 yılında sadece 7 bin 500 hayvanına kısırlaştırma tedavisi uyguladı. Bu düşük hedef nedeniyle sokak köpeği sayısı hızla arttı. 2024 yılı için belirlenen kısırlaştırma hedefi ise 7 bin 750 oldu.
4 yıl boyunca açılamayan barınak
İHMALKARLIK VE YETERSİZLİK
Edirne Belediyesi'nde de hayvan bakım evinde yaşanan trajik koşullar, hem hayvanseverlerin hem de vatandaşların tepkisini çekmeye devam ediyor. Barınağa bırakılan köpek ve kediler gerekli hijyenik şartların sağlanmaması, düzenli beslenmenin sağlanmaması ve yetersiz personel nedeniyle acı çekiyor. Barınakta çalışan personel sayısının yetersiz olması, hayvanların temel ihtiyaçlarının karşılanmasında ciddi aksaklıklara yol açıyor. 22 Dost Eli Derneği Başkan Yardımcısı Ceren Tüzüner, eski ve yeni belediye başkanlarından bu eksikliklerin giderilmesi talebinde bulunduklarını ancak henüz barınakta iyileştirmeler yapılmadığını belirtti.
Korkunç olay 2022 yılının Nisan ayında Sokak Hayvanları Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi'nde meydana gelmişti.
Çanakkale Belediyesi Hayvan Barınağı'nda ise daha önce açlıktan birbirini yiyen köpeklerin ısırması sonucu belediye personeli hayatını kaybetmişti.
İzmir Veteriner Hekimler Odası Başkanı Selim Özkan
30 İLÇEDEN 18'İNDE VAR
İzmir'de benzer bir tablo var.
İzmir Veteriner Hekimler Odası Başkanı Selim Özkan, İzmir'deki 30 ilçe belediyesinden sadece 18'inde veteriner işleri müdürlüğünün bulunduğunu söyledi.
İzmir'im Bayındır, Bergama, Beydağ, Çeşme, Dikili, Karaburun, Kemalpaşa, Kınık, Kiraz, Seferihisar, Selçuk ilçelerinde veteriner işleri müdürlüğü bulunmuyor.
Doğru düzgün bütçeleri, hizmetleri yok. Kısırlaştırma gibi cerrahi müdahale yapmaları çok zor. Ellerinde dikiş atacak ne iğne iplik ne de cerrahi müdahale sırasında kullanacakları bistüri ya da antibiyotik mevcut değil diyen Özkan, "İhtiyaçları olan hiçbir şey doğru düzgün temin edilmiyor. Var olan bazı belediyeler de bütçe olmadığı için kısırlaştırma için kullanılan malzeme alınamıyor. Bizim işimiz hekimlik. Hekime gerekli techizat, malzeme, bina, fiziki ortam sağlarsanız işini yapabilir. Bunu sağlamazsanız yapması mümkün değil." dedi.
Özkan, Siz bunlara ortam sağlayacaksınız ki bu işin altından kalksınlar. Yoksa dikiş ipliği, bistürisi olmayan birisi nasıl ameliyat yapacak? Antibiyotiği olmayan biri kişi kısırlaştırdığı hayvanı enfekiyondan nasıl koruyacak. Dolayısı ile kısırlaştırma konusunda istenilen verimli çalışmalar yapılamıyor, yapılıyor gösteriliyor, yeteri kadar sayı çıkarılmıyor." ifadelerini kullandı.
"PROJEYE KET VURDULAR"
2022'de İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Veteriner Hekimler Odası İzmir Şubesi arasında imzalanan protokolle, odaya bağlı 144 veteriner hekim klinik, poliklinik ve hayvan hastanesi grubu ile 10 ayda 5 bin sokak hayvanını yakalayıp kısırlaştırarak, kastre ettiğini ifade eden Özkan, şu bilgileri verdi:
Ancak, Büyükşehir Belediyesindeki bir bürokrat arkadaşın bakış açısı doğrulusunda devamı gelmedi ve 2023'te de sona erdi. Kendisi küçük hesaplar peşinde koşuyordu. 'Biz yaparız, ederiz' dedi. 30 yıldır yapmamışsın, 5 bin hayvan yakalamamışsın, kısırlaştırmamışsın, sırf birilerine şirin gözükmek için farklı lanse edip projeye ket vurdular.
Yazık oldu. Bu proje, tüm Türkiye'ye örnek olmuştu. Bir sokak hayvanının ortalama ömrü istatiksel olarak 5 yıldır. Zaten kısırlaştırma yaptığınızda üremede yüzde 30-40 azalma oluyor. Eğer proje devam etseydi, üremelerinin önüne geçilecek ve bugün İzmir'de sokak hayvanları sorun olmaktan çıkacaktı.