Macron
FRANSA VE 'MACRON' ÖRNEĞİ
Sosyal medya ve dijital dünya bütün dünyada tartışıldığını vurgulayan Yayman,
"Gerçekten artık hibrit bir siyaset ve siyasal iletişim kampanyasının yapıldığını görüyoruz. Hibrit savaş gibi hibrit bir siyasal iletişim kampanyasının yapıldığını görüyoruz. Ve Amerika'da cumhuriyetçilerle demokratlar arasındaki siyasal mücadelenin meydanlardan, salonlardan daha çok dijital platformlarda yürütüldüğünü ve dijitalleşen siyaseti görme bağlamında ne kadar önemli olduğunu görüyoruz. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron 17 yaşındaki gencin polis tarafından öldürülmesinin ardından protestoların yaşandığı şehirlerin belediye başkanlarıyla bir araya geldiğinde şu demeci verdi. 'İşler çığırından çıktığında erişimi düzenleyebilecek veya kesebilecek konumda olmalıyız. Ve toplumsal kargaşanın önüne geçmek için sosyal medyanın kontrolüne ve erişime kapatılması olasılığını değerlendirmesi gerektiğini söylemiştir. Ve yine Fransız Senatosu'nda sosyal medyayla ilgili içeriklerin düzenlenmesi noktasına kararlar alınmıştır" hatırlatmasında bulundu.
LONDRA'DA HANGİ HUKUKA UYUYORSAN TÜRKİYE'DE DE UYACAKSIN!
Erişim engeli getirilen sanal oyun mecralarının son durumuyla ilgili de konuşan Yayman
, "Değerli arkadaşlar, Adana Mahkemesi'nin verdiği karara hepimiz uymak zorundayız. Türkiye Cumhuriyeti Devleti bir hukuk devletidir. Bizim hep söylediğimiz dijital mecralar için söylediğimiz mesele şudur. Siz Berlin'de, Paris'te, Londra'da, Washington'da, Viyana'da hangi hukuka uyuyorsanız o ülkenin yasalarına ne derece saygı gösteriyorsanız Türkiye'de de buna uymak zorundasınız" dedi.
TBMM Dijital Mecralar Komisyonu
"KENDİNİ YASANIN ÜZERİNDE GÖREN ANLAYIŞI KABUL ETMEYİZ"
Kendini yasamanın üzerinde gören anlayışı asla kabul etmediklerini ifade eden Yayman, kendini yargının üzerinde gören anlayışı asla kabul etmeyeceklerini söyledi.
Kendini ulus devletlerin ve demokrasinin üzerinde gören, yeni bir din ve ideoloji vaat etme durumunda olan, ulus aşırı dijital ağların kendilerini dokunulmaz olarak görmelerini onaylamayacaklarını vurgulayan Yayman, bu komisyonda sorunları müzakereci çerçevede ve demokrasi içerisinde ele alacaklarını belirtti.
INSTAGRAM TÜRKİYE'NİN ŞARTLARINI KABUL ETTİ
Bilindiği üzere
Instagram'a katalog suçlar kapsamında erişim yasağı getirildi. 8 gün erişime kapalı olan Instagram Türkiye'nin şartlarını kabul ettikten sonra 10 Ağustos'ta yeniden erişime açıldı.
Instagram erişim kısıtlaması sonrası yapılan görüşmelerde Türkiye'nin şartlarını kabul etti
Instagram, PKK, PYD ve FETÖ gibi terör örgütlerine ait hesaplar ve paylaşımların kaldırılacağını taahhüt etti.
Roblox uygulamasında paylaşılan ve çocukların istismarına neden olan cinsel içerikler
ROBLOX'A ERİŞİM ENGELİ
Pedofili, eşcinsellik ve cinsel içerikli oyunlar barındıran, 15 milyonu aşkın kullanıcısı bulunan ROBLOX'a da erişim engeli getirildi. ROBLOX'a erişim engelini Adana 6. Sulh Ceza Hakimliği 'çocukların istismarına neden olacak içerikler barındırması nedeniyle' getirdi.
Yasaklanan ROBLOX, Türkiye'nin haklı endişelerine katıldıklarını belirterek "Topluluğumuzu güvende tutmak için elimizden gelen her şeyi yapmaya kararlıyız ve küresel politika yapıcıların çocukları koruma konusundaki kararlılığını paylaşıyoruz" açıklamasını yaptı.
"GEREKLİ ÖNLEMLERİ ALMAYI TEREDDÜT ETMEYİZ"
Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı ve AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, "Dijital Mecralar Komisyonu olarak tehlikeli oyunları tespit ettiğimizde gerekli önlemleri almakta tereddüt etmeyiz. Bu olayı da özel olarak gündemimize alacağız." dedi.
Komisyonda TikTok'un durumu da masaya yatırılacak
TİKTOK KAPATILACAK MI?
Instagram ve ROBLOX'un yanı sıra TikTok'ta da aile ve toplum yapısını zedeleyen skandal yayınların ardı arkası kesilmiyor.
"MİLLETİMİZ TİKTOK'UN KAPATILMASINI İSTİYOR"
TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, "TikTok meselesi, Türkiye için bir ulusal güvenlik meselesidir. Yapılan paylaşımlar o kadar tuhaf, o kadar gerçeklikten kopuk ki bunları onaylamak mümkün değil. TikTok'un kapatılması, erişim engelinin getirilmesi noktasında komisyon olarak bir tavrımız yoktur, bu Bilgi Teknolojileri Kurumu'nun (BTK) tavrıdır. Ama bana komisyon başkanı olarak sorsanız, siyaset milletle beraber yapılır. Milletimiz, TikTok'un kapatılmasını istiyor" dedi.
Yayman son günlerde TikTok'ta paylaşılmaya başlanan Mustafa Kemal Atatürk ile ilgili içeriklere de tepki göstererek, "Mustafa Kemal Atatürk'le ilgili TikTok'taki paylaşımları asla onaylamıyoruz, tasvip etmiyoruz. Mustafa Kemal Atatürk'ün bir değer olarak içinin boşaltılması ve Mustafa Kemal figürünün trolleşmesine ve trolleştirilmesini asla onaylamıyoruz. Mustafa Kemal Atatürk, Türk milletinin ortak değeridir ve trolleşmenin bu noktaya gelmesi aslında dijital dünyanın içine girdiği krizin en önemli göstergelerinden bir tanesidir" diye konuştu.