Teğmenlerin korsan yemininden 28 Şubat vesayeti çıktı! Mevzuatta yoktu darbeciler ekledi | MSB: "Sorumluluğu olanlar hakkında işlem yapılacak"

Vesayet tetikçilerinin iştahı kabartan teğmenlerin korsan yemini 28 Şubat darbecilerinin kalıntısı olduğu ortaya çıktı. Teğmenlerin okuduğu yeminin 1990'lı yılların ortalarında mevzuatta olmamasına rağmen okunmaya başladığı ardından 28 Şubat darbecileri tarafından 1999'da mevzuata koyulduğu belirlendi. Öte yandan Milli Savunma Bakanlığı kaynakları soruşturmanın her yönüyle devam ettiğini ve disiplin mevzuatı kapsamında kastı, kusuru, ihmali veya sorumluluğu olan personel hakkında gereken işlemler yapılacağı bildirdi.

Giriş Tarihi 12 Eylül 2024, 09:08 Güncelleme Tarihi 12 Eylül 2024, 12:12
Teğmenlerin korsan yemininden 28 Şubat vesayeti çıktı! Mevzuatta yoktu darbeciler ekledi | MSB: Sorumluluğu olanlar hakkında işlem yapılacak

İÇİNDEKİLER

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı töreninde ardından Kara Harp Okulu'ndan mezun olan bir grup teğmenin kılıçlarla gerçekleştirdiği korsan yemin disiplinsizliğine imza atması 28 Şubat günlerini anımsatan tartışmaları beraberinde getirdi.

KORSAN YEMİN 28 ŞUBAT KALINTISI
Vesayet tetikçilerinin iştahı kabarırken teğmenlerin ettiği yeminin 28 Şubat darbecilerinin kalıntısı olduğu ortaya çıktı.

GAZETELERDE KARTALLARDAN LAİKLİK ANDI MANŞETLERİYLE YER ALDI


15 Temmuz hain darbe girişimin ardından kaldırılan korsan yeminin, "Subaylık Yemini' 28 Şubat darbesinden 6 ay sonra Hava Harp Okulu mezuniyeti töreninde "Kartallardan Laiklik Andı" şeklinde gazetelerin manşetlerine taşındığı dikkatlerden kaçmadı.

MEVZUATTA YOKTU
Sabah'tan Ömer Çetin'in haberine göre, teğmenlerin okuduğu yeminin 1990'lı yılların ortalarında mevzuatta olmamasına rağmen okunmaya başladığı ardından 28 Şubat darbecileri tarafından 1999'da mevzuata koyulduğu belirlendi.

Vesayetçiler tarafından meşrulaştırılan yeminde şu ifadeler yer alıyordu:

"And içeriz ki, laik ve demokratik Türkiye Cumhuriyeti'nin, bağımsızlığına, ülkenin bölünmez bütünlüğüne, Yüce Türk Ulusu'nun namus ve şerefine, aziz vatanın bir karış toprağına uzanacak eller karşısında bizi bulacak ve kılıçlarımız daima keskin ve hazır olacaktır. Bizler Türk istikbalinin evlatlarıyız, şerefimizle doğduk şerefimizle yaşayacak ve şerefimizle öleceğiz."

Sözde andın, 1999'da Harp Akademileri ve Okullarda Yapılacak Diploma ve Sancak Devir-Teslim ile Yeni Öğretim ve Eğitim Yılı Açılış Törenleri Yönergesine dahil edildiği belirlenirken, 15 Temmuz hain darbe girişimin ardından Milli Savunma Üniversitesi, yeni bir "askerlik and" metnini yürürlüğe koymuştu.

MSÜ'NÜN SİTESİNDE YER ALAN ASKERLİK YEMİNİMSÜ'NÜN SİTESİNDE YER ALAN ASKERLİK YEMİNİ

Günümüzde törenlerde edilen yemin ise şu şekilde:

"Barışta ve savaşta, karada, denizde ve havada her zaman ve her yerde milletime ve cumhuriyetime doğruluk ve muhabbetle hizmet,kanunlara ve nizamlara ve amirlerime itaat edeceğime ve askerliğin namusunu, türk sancağının şanını canımdan aziz bilip icabında vatan, cumhuriyet ve vazife uğrunda seve seve hayatımı feda eyleyeceğime namusum üzerine and içerim."

Sadece vesayet döneminin yemini değil, AK Parti, cuntacıların darbeye yasal zemin olarak gösterdiği İç Hizmet Kanununun 35'inci maddesini de 2013'te kaldırmıştı. Kanunda "Türk vatanını, istiklal ve Cumhuriyetini korumak için harb sanatını öğrenmek ve yapmak mükellefiyeti" şeklinde yapılan askerliğin tanımı, "Harp sanatını öğrenmek ve yapmak mükellefiyeti" olarak değiştirildi.



TSK'nın vazifesi yeniden tanımlanarak, "Silahlı Kuvvetlerin vazifesi; yurt dışından gelecek tehdit ve tehlikelere karşı Türk vatanını savunmak, caydırıcılık sağlayacak şekilde askeri gücün muhafazasını ve güçlendirilmesini sağlamak, TBMM kararıyla yurtdışında verilen görevleri yapmak ve uluslararası barışın sağlanmasına yardımcı olmaktır" olarak değiştirildi.

MSB'DEN AÇIKLAMA
Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, Kara Harp Okulu'ndan mezun olan teğmenlerin sosyal medyaya yansıyan görüntüleriyle ilgili devam eden incelemeye ilişkin bilgi verdi.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Askerliğin temeli disiplin. Disiplin de binlerce yıllık şanlı tarihimizden süzülüp gelen millî, manevi ve mesleki değerlerimizden oluşan kurallardır. Türk Silahlı Kuvvetleri olaylara disiplin anlayışı içerisinde bakıyor ve işlemleri de hukuk/mevzuat çerçevesinde yerine getiriyor. Kara Harp Okulu Sancak Devir Teslim ve Mezuniyet Töreni sonrasında kamuoyuna yansıyan görüntüler ile ilgili başlatılan inceleme devam etmektedir. Daha önce de ifade ettiğimiz gibi bahse konu olay her yönüyle büyük bir titizlik ve hassasiyetle araştırılmakta ve incelenmektedir. İnceleme sonucunda yapılacak tespitlere göre; disiplin mevzuatı kapsamında kastı, kusuru, ihmali veya sorumluluğu olan personel hakkında gereken işlemler yapılacaktır."

"DEZENFORMASYONA İTİBAR EDİLMEMESİ ÖNEM TAŞIMAKTADIR"
"Üstün disiplin anlayışı ile temayüz eden ordumuzun; tüm tehdit ve tehlikelere karşı ülkemizin ve asil milletimizin savunma ve güvenliğini sağlamak için aralıksız çalıştığı, İstiklal Harbimizden bu yana en yoğun, en kapsamlı ve en etkili faaliyetlerini icra ettiği, terörle mücadelede, hudut güvenliğinde, yurt içi ve dışında icra edilen faaliyetlerde kazanılan istikrarlı başarı ve kalıcı etkinliğin çıtasını gün geçtikte daha üst noktalara taşıdığı bir dönemde yıpratılmaması konusunda herkesin daha duyarlı ve dikkatli olması; olayı bağlamından koparma çabaları ve dezenformasyona itibar edilmemesi önem taşımaktadır."

"TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİ'MİZ MİLLETİN EMRİNDEDİR"
"Bir kez daha vurgulamak gerekirse Türk Silahlı Kuvvetlerimiz; Anayasa'ya ve kanunlara bağlı olarak, millî, manevi ve mesleki değerlerimiz çerçevesinde, Atatürk ilke ve inkılapları ile aklın ve bilimin rehberliğinde, Sayın Cumhurbaşkanımızın direktifleri ile amir ve komutanların emirleri doğrultusunda milletinin emrinde, görevinin başındadır. Bundan kimsenin şüphesi olmasın."

"Ayrıca, bahse konu and ilk defa 29 Ocak 1999'da yönergeye (MY 56-5 (B) Harp Akademileri, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri ile Jandarma Genel Komutanlığına Bağlı Her Seviyede Yapılacak Diploma ve Sancak Devir-Teslim İle Yeni Öğretim ve Eğitim Yılı Açılış Törenleri Yönergesi) eklenmiş ve mezuniyet törenlerinde uygulanmasına başlanmıştır. 29 Mart 2023'te yönergede (Milli Savunma Üniversitesi Tören Yönergesi) yapılan değişiklikle törenlerde yapılacak mezuniyet andı şimdiki hâlini almıştır."

NE OLMUŞTU?
Kara Harp Okulu mezuniyet töreninde teğmenlerin kılıç çekip korsan yemin disiplinsizliği sonrası başlatılan soruşturma kapsamında yeni detaylar ortaya çıktı. Yaşananların ardından teğmenlerin Bölük Komutanı Binbaşı M.'nin Türk Silahlı Kuvvetleri'nden istifa ettiği bildirildi. MSB kaynakları iddia edilenin aksine Kara Harp Okulu devre birincisi Ebru Eroğlu'nun üstlerine gerekçeyi anlatırken "Pişman değilim" ifadesini kullanmadığını ifade etti.

"BU KILIÇLARI KİME ÇEKİYORSUNUZ?"
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, 7 Eylül'de Kocaeli'de düzenlenen 21. İmam Hatipliler Kurultayı'nda konuya ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Başkan Erdoğan, ordunun tekrar yıpratılmasına izin vermeyeceklerinin çok net bilinmesini istediğini dile getirerek, "Geçenlerde malum, mezuniyet töreninde bazı istismarcılar ortaya çıkmak suretiyle kılıçlar çektiler. Bu kılıçları kime çekiyorsunuz? Şimdi bunlarla ilgili olarak da gerekli bütün şu anda araştırmalar, hepsi yapılıyor ve oradaki birkaç tane kendini bilmez bunlar da evelallah temizlenecek. Biz buralara durup dururken gelmedik. Bu 30 kişi olabilir, 50 kişi olabilir. Kim olursa olsun, bunların ordumuzun içinde bulunması mümkün değil. Bunları temizleyeceğiz." ifadesini kullandı.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN