Ticaret Bakanı Ömer Bolat'tan A Haber'de önemli açıklamalar

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, A Haber canlı yayınında gündemdeki konulara ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Bolat, Gazze'ye ölüm yağdıran İsrail'e karşı uluslararası alanda yaptırım çağrısı yapan Başkan Erdoğan ve hükümete karşı seçimlerden önce "İsrail'le ticaret artıyor" diye yalan furyası başladığına dikkat çekti. İsrail'in istatistik kurumunun rakamlarıyla hükmeti hedef alan CHP'nin "Filistin'e gönderilen mallar aslında İsrail'e gönderiliyor, İsrail'le ticaret devam ediyor" yalanına sert tepki gösteren Bolat, "Yani Türkiye'yi değil kendisine referans olarak İsrail'i alıyor. Çünkü İsrail buradan gelen ürünleri burada yine kendi istatistiğine yazıyor. Yazınca sanki Türkiye'den İsrail'le ticaret yapıyormuş gibi bir algı yapıyor ve bunu da bu çevrelere servis ediyor." dedi.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :16 Ekim 2024 , 18:06 Güncelleme Tarihi :16 Ekim 2024 , 19:51
Ticaret Bakanı Ömer Bolat’tan A Haber’de önemli açıklamalar

İÇİNDEKİLER

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, A Haber canlı yayınında gündemdeki konulara ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Bolat, Gazze'ye ölüm yağdıran İsrail'e karşı uluslararası alanda yaptırım çağrısı yapan Başkan Erdoğan ve hükümete karşı seçimlerden önce "İsrail'le ticaret artıyor" diye yalan furyası başladığına dikkat çekerek Tel Aviv yönetiminin açıkladığı rakamları baz alan CHP'ye sert tepki gösterdi.

Bolat'ın açıklamalarından satır başları:

MALATYA'DAKİ DEPREM
Bugün meydana gelen 5.9'luk deprem ne kadar kritik bir coğrafyada olduğumuzu yine bize gösterdi. Hükumetimiz 6 Şubat depreminden bugüne, depremden etkilenen vilayetlerin yeniden imarı, sosyal hayatın yeniden başlaması gibi birçok konuda önemli bir çalışmanın içinde. 200 bine yakın konut hak sahibine teslim edilecek. Bugünkü depremde can kaybı olmaması çok sevindirici. Yenilenen konutlar, sağlam şekilde yapılan yapılaşmanın ne kadar önemli olduğunu göstermektedir.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat'tan A Haber'de önemli açıklamalar (Ekran görüntüsü)Ticaret Bakanı Ömer Bolat'tan A Haber'de önemli açıklamalar (Ekran görüntüsü)

TÜKETİCİYİ ALDATANA AF YOK
Ticaret Bakanlığımız bünyesinde iç ticaretten sorumlu birimlerimiz var. Fahiş fiyat, stokçuluk gibi alanları takip eder. Tüketicileri aldatmaya yönelik reklamları inceleyen, raf ve kasa fiyat farkı denetimleri gibi durumları inceleyen bir birimimiz de var. Reklam Kurulu ise aldatıcı reklamlarla uğraşır. Reklam Kurulu 2024 yılı içinde bin 542 dosyada aldatıcı reklam bulgularını tespit ederek 200 milyon Türk lirasının üzerinde idari ceza ve reklama erişim yasağı getirdi. Cezaların 10 kat artırılması söz konusu.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat'tan A Haber'de önemli açıklamalar (Ekran görüntüsü)Ticaret Bakanı Ömer Bolat'tan A Haber'de önemli açıklamalar (Ekran görüntüsü)

FAHİŞ FİYATLARA DENETİM
9 buçuk ayda 340 bin firmaya denetim yapıldı. Kurallara uymayanlara cezalar kesiliyor. Bu cezalar kesildikten sonra Hazine ve Maliye Bakanlığı intikal ettiriliyor ve bu cezalar tahsil ediliyor. Peşin ödemede yüzde 25 indirim uygulaması var. Bizim iç ticaret ve tüketici korunması cezalarında ise uzlaşmaya gittiği takdirde, uzlaşma indirimi gerçekleşebiliyor ama cezalar affedilmiyor. Fahiş fiyatla mücadele kapsamında kesilen ceza 10 bin lirada 100 bin liraya, azami ceza ise 100 bin liradan 1 milyon liraya çıkarıldı. Stokçulukta ise ceza 12 milyon liraya çıkarıldı.

İHRACATÇIMIZA HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERİYORUZ
İhracatçımıza her türlü desteği veriyoruz. 21.2 milyar TL destek ayırdık. Son 15 ayda dış ticaret açığı 43 milyar dolar azaldı.

DÖVİZ MESELESİNDE SORUN YOK
Brüt döviz rezervlerimiz 157 milyar dolara çıktı.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat’tan A Haber’de önemli açıklamalar

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, İsrail ile ticarette gerçekleri A Haber'de açıkladı (Ekran görüntüsü)Ticaret Bakanı Ömer Bolat, İsrail ile ticarette gerçekleri A Haber'de açıkladı (Ekran görüntüsü)

İŞTE İSRAİL İLE TİCARET MESELESİNDE GERÇEKLER
Seçimlerden önce "İsrail'le ticaret artıyor" diye yalan furyası başladı. 9 Nisan'a kadar aldığımız ambargo kararına kadar bizim ticaretimiz yüzde 30 civarında azalma gösterdi. İsrail ateşkesi kabul edene kadar karardan vazgeçilmeyecek.

CHP İSRAİL'İN YALANLARIYLA AÇIKLAMA YAPIYOR
Gerçek şu Filistin'le olan ticarete yazılan rakam bizim istatistiklerimizde Filistin'e direkt kodla yazıldığı için artmaya başladı. Daha önce neydi bütün ticaret İsrail üzerine yazılıyordu. Şimdi Filistin'e yazılınca, "Filistin'e gönderilen mallar aslında İsrail'e gönderiliyor, İsrail'le ticaret devam ediyor" yalanına, tezviratına devam ediyor aynı çevreler. Ana muhalefetin sözcüsü Genel Başkan Yardımcısı'nın açıklaması var, "İsrail İstatistik Enstitüsü'nün rakamlarına göre" diyor. Yani Türkiye'yi değil kendisine referans olarak İsrail'i alıyor.

UTANMAZLAR
Çünkü İsrail buradan gelen ürünleri burada yine kendi istatistiğine yazıyor. Yazınca sanki Türkiye'den İsrail'le ticaret yapıyormuş gibi bir algı yapıyor ve bunu da bu çevrelere servis ediyor. Utanılacak acınacak bir durum ki Filistin'in tek umudu olan sayın Cumhurbaşkanımız ve Türk hükümetini değil, İsrail'den gelen haberlerle bu yalan ve tezviratı yapıyorlar.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN