Başkan Recep Tayyip Erdoğan (sol 3), Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Neçirvan Barzani'yi (sol 2) kabul etti. Kabulde, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan (sağ 3), MİT Başkanı İbrahim Kalın (sağ 2) ve Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç (sağda) da hazır bulundu. (AA)
SEÇİMLER 20 EKİM'DE
Erdoğan, Barzani ile yaptığı görüşmede, ayrıca 20 Ekim'de düzenlenecek IKBY parlamento seçimlerinin hayırlara vesile olması dileklerini ifade etti. Irak Türkmen Cephesi'nin de yarışacağı seçimlerin kapsayıcı bir anlayışla, barış ve huzur içinde gerçekleştirileceğine olan inancını dile getirdi.
"HAYATİ ÖNEME SAHİP"
AK Parti MKYK üyesi yazar Orhan Miroğlu, görüşmenin önemini "Ankara-Erbil ilişkileri 20-25 yıldır çok dostane sürüyor. Bunda baba Molla Mustafa Barzani'nin, 'Türkiye'nin dostu olun, hiçbir zaman düşmanlık yapmayın' vasiyetinin katkısı büyük. İç barış çağrılarının yapıldığı bir zamanda görüşmenin gerçekleşmesi dış cephe açısından kritik bir adımdı. Bu sadece Türkiye için değil, Erbil için de hayati derecede önemlidir." sözleriyle ifade etti.
TÜRK- KÜRT BİRLİKTELİĞİ KÜRESEL GÜÇLERİ KORKUTUYOR
Miroğlu, "İsrail'in DEAŞ'ı değil, daha çok Kürtleri ve PKK'yı kullanacağının konuşulduğu"na dikkat çekerek, "Bu bölgede küreselcilerin en korktuğu şey Türkler ile Kürtlerin birlikteliğidir. Hatırlayın son dönemde bu bölgede en çok operasyon çekilen iki isim var: Başkan Erdoğan ve Mesud Barzani... Hâlâ da bundan vazgeçmiş değiller. İsrail saldırganlığının devam ettiği bir süreçte, Erbil'le ilişkilerin güçlenmesi çok kıymetli." ifadelerini kullandı.
Başkan Recep Tayyip Erdoğan (sağda), Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Neçirvan Barzani'yi (solda) kabul etti. (AA)
Sabah Gazetesi yazarı Mahmut Övür ise "Erdoğan-Barzani görüşmesinin mesajı" başlıklı köşe yazısında görüşmeye ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.
İSRAİL VE APARATLARINA NET MESAJ
Görüşmenin bölge halklarını birbirine düşman etme hesapları yapan İsrail'e ve arkasındaki küresel güçlere anlamlı bir mesaj olduğunu vurgulayan Övür, "İşin belki de görünmeyen ama en hassas tarafı ABD-İsrail aparatına dönüşen terör örgütü PKK'nın sadece Türkiye için değil, Kuzey Irak için de bir tehlike olmasıydı. Zaten Batı tercihini seküler PKK'dan yana yaparak büyük oranda "muhafazakâr" KDP'yi gözden çıkarmıştı." dedi.
Ankara- Erbil ilişkilerinin bugünkü sıcaklıkta devam etmesi için seçimleri KDP'nin kazanması gerekiyor diyen Övür, "İşi hiç kolay değil, karşısında hem çok sayıda farklı parti var hem de bölgenin zenginleşmesi konusunda "durduğu yer belli olmayan" İran, bu kez tarafını seçmiş durumda. Seçimlerde PKK ile birlikte Talabani'ye destek veriyor. Kazanmasalar da KDP'yi zorlayacakları çok açık." ifadelerini kullandı.