Ankara'da "Suriye" masası kuruldu. Suriyeli muhalif grupların rejime karşı başlattığı askeri operasyonlar anbean takip ediliyor.
Türkiye, bölgedeki çatışmalara müdahil olmadığını net bir dille ifade etti. Sınırda tüm tedbirlerin alındığını belirten Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, "Yeni bir göç dalgasını tetikleyecek hiçbir aksiyona girişmeyiz" ifadelerini kullandı.
Fidan sürece müteakip Rusya, İran, Lübnan, Katar, ABD, Suudi Arabistan ve Irak Dışişleri Bakanları ile "Suriye" konu başlıklı mekik diplomasisi yürüttü.
İRAN DIŞİŞLERİ BAKANI ARAKÇİ ANKARA'DA
Geride bıraktığımız gün Şam'a gidip Esad rejimine desteğini açıklayan İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi bugün Ankara'ya geldi. Bakan Fidan, Arakçi'yi Dışişleri Bakanlığı'nda kabul etti.
SURİYE'DE YAŞANANLAR DIŞ MÜDAHALEYLE AÇIKLANAMAZ
Kritik görüşmenin ardından Bakan Fidan ve Arakçi ortak basın toplantısından açıklamalarda bulundu. Bakan Fidan, "Suriye'deki olayları herhangi bir dış müdahaleyle açıklamaya çalışmak bu aşamada yanlış olacaktır." dedi.
Bakan Fidan, Suriye'de yaşanan son gelişmeler üzerinde görüş alışverişinde bulunduklarını belirterek, "Suriye'deki olayları herhangi bir dış müdahale ile açıklamaya çalışmak bu aşamada yanlış olacaktır. Bu Suriye ile ilgili gerçekleri anlamak istemeyenlerin sığındığı bir sığınaktır, hatadır." şeklinde konuştu.
Astana Süreci'nin sahadaki sıcak ve yoğun çatışmaların durmasını sağladığını aktaran Fidan, "Böylece rejimin muhalefetle siyasi alanda angajmanının ilerletilmesini hedeflemiştik." diye konuştu.
Fidan, "Geldiğimiz noktada Suriye'de geniş çaplı çatışmaların tekrar başlamasının nedeni, bu ülkenin birbiriyle bağlantılı sorunlarının 13 yılı aşkın süredir çözülmemiş olmasıdır." ifadesini kullanarak, Suriye muhalefetinin meşru taleplerinin göz ardı edilmesini ve rejimin siyasi sürece samimi şekilde dahil olmamasını "hata" olarak nitelendirdi.
DEFALARCA UYARDIK
Suriye'de sivillere yönelik kapsamlı saldırıların iç savaşı yeniden alevlendirdiğini söyleyen Fidan, ilgili tüm tarafları bu konularda defalarca uyardıklarını vurguladı.
"ŞAM'IN KENDİ HALKIYLA VE MEŞRU MUHALEFETLE UZLAŞI SAĞLAMASI GEREKİYOR"
Fidan, "Son gelişmeler, Şam'ın kendi halkıyla ve meşru muhalefetle uzlaşı sağlaması gerektiğini bir kez daha gösteriyor. Türkiye bu yönde gereken tüm katkıyı sağlamaya hazırdır." dedi.
Astana Süreci kapsamında önemli çalışmalar yürüttükleri İran ile koordinasyonu sürdüreceklerini bildiren Fidan, "Biz Suriye'nin toprak bütünlüğünün ve birliğinin korunmasını her zaman destekledik. Bundan sonra da destekleyeceğiz." diye konuştu.
Fidan, şöyle devam etti:
"Geçmişteki birtakım acı olaylara baktığımızda, şu anda bizim görmek istemediğimiz bazı konular var. Özellikle iç savaşın daha da tırmanmasını istemiyoruz. İkincisi sivillerin öldürülmesini, sivil altyapının yok edilmesini, şehirlerin ağır bombardımanla tekrar yıkıma tabi tutulmasını görmek istemiyoruz."
TERÖRE GEÇİT YOK
Hem PKK'ya hem de uzantılarına karşı mücadele ettiklerini belirten Fidan, "Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunmasını destekledik bundan sonra da destekleyeceğiz. Milletimiz müsterih olsun, Türkiye terör örgütlerine asla ve asla geçit vermeyecektir. İstikrarsızlıktan faydalanmak isteyenlere geçit vermeyeceğiz." dedi.
RUSYA VE İRAN'A "İGAB" UYARISI
Öte yandan güvenlik kaynakları, muhalif güçlerin başlattığı "Halep" operasyonu sonrası bir kez daha İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'nin (IGAB) 2019'da üzerinde uzlaşılan sınırlarına vurgu yaptı.
Bilindiği üzere Türkiye, İran ve Rusya garantörlüğünde yapılan görüşmelerde üzerinde mutabık kalınan İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi sınırı 2019-2020 yılında Suriye rejimi ve destekçileri tarafından yapılan operasyonlar nedeni ile muhaliflerin aleyhine değişmişti.
Bu dönemde rejim güçleri ve milislerinin İdlib'in tamamını ele geçirme çabaları, Türkiye'nin doğrudan müdahalesi ile engellenmişti.