Diyarbakır'da vahşice katledilen 8 yaşındaki Narin'in davası, katili ve cinayet nedeni ortaya çıkmadan sonuçlansa da amcası Salim Güran, annesi Yüksel Güran ve ağabeyi Enes Güran "iştiraken kasten öldürme suçu"ndan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum oldu.
NEVZAT BAHTİYAR'A 4 YIL 6 AY
Küçük kızın cesedini taşıyan Nevzat Bahtiyar ise "suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme" suçlarından 4 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Karar sonrası yargılamada cevapsız sorular kafaları karıştırdı.
CEVAPSIZ KALAN SORULAR
Narin, aile tarafından Nevzat'a teslim edildiğinde henüz ölmemiş olabilir mi?
Nevzat, üç kez ifade değiştirerek alacağı cezayı hafifletmeyi mi planladı?
Jandarma tarafından gözaltına alındığında suçunu itiraf eden Nevzat, 19 gün boyunca neden sustu?
Nevzat bu suça tehditle mi yoksa para karşılığında mı iştirak etti?
HUKUKÇULAR İKİYE BÖLÜNDÜ
Hukukçular Güran ailesine verilen cezada hemfikir kalırken, Bahtiyar'ın cezası hakkında ise ikiye bölündü.
Emekli Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Demir: "Mahkeme Nevzat'a isnat edilen suçun mahiyetini değiştirdi ve savcının aksine, cezayı cinayete iştirak suçundan değil delil karatmaktan verdi. Yani delil kabul edilen cenazenin dereye atılmasını karartma olarak değerlendirdi. Mahkeme ayrıca Nevzat'ın eve girdiğini, cesedin evde olduğunu, Narin'in o an orada ölü olduğunu değerlendirdi. Kararı da bunun üzerine kurdu. Peki mahkeme bunu nereden biliyor? Bunu söyleyen tek kişi Nevzat.. Ya Narin o an ölü değilse. Aslında soruşturmanın ve kovuşturmanın bakış açısı, bakış yönü ve başlangıç noktası yanlıştır. Zira dosyada tartışılmayacak kadar net bir net konu da cesedin Nevzat'ta olduğudur. Nevzatın her dediğini tartışmasız doğru kabul ederek, hiç bir hukuki değer ifade etmeyen bir kaç bulgu ile muhtar, anne ve ağabeyi cezalandırmış. Bölge adliyede ya da Yargıtay'da bu kararın bozulabileceğini düşünüyorum."
Avukat Zafer İşeri: "Nevzat Bahtiyar, cinayetin en somut delili olan cesedi dereye gömerek ortadan kaldırdığı yönünde delillerle cinayet zanlısı olarak soruşturulmuş ve hakkında kasten öldürme suçuna iştirakten dava açılmıştır. Daraltılmış baz istasyonu kayıtları, tanık beyanları ve diğer sanıkların çelişkili ifadelerinin yanı sıra kendisinin de tutarsız ve değişken beyanları karşısında diğer sanıklardan daha farklı ve avantajlı konumu bulunmamaktadır. Hal böyleyken kasten öldürmeye yönelik gerçek ortaya çıkmadığı gerekçesiyle bu suçtan beraat kararı verilebiliyor ise tüm sanıklar hakkında bu durum düşünülebileceği gibi, aksine kasten öldürme suçundan mahkum olan sanıklarla aynı aleyhe deliller bulunan Nevzat Bahtiyar'ın da öldürmeye iştirak ettiği gerekçesiyle ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alabileceğini söyleyebiliriz."
"KARAR DOĞRU"
Avukat Zeynep Aysan: "Cinayeti işleyenler belirlenmiş olduğundan, Nevzat Bahtiyar, Narin'i öldükten sonra teslim almış. Yani olaya ölümünden sonra dahil olup, cesedi saklamış. Yani suç delillerinin ortaya çıkmasını önlemiş. Öldürme eyleminde orada değil.Nevzat Bahtiyar'a uygulanan ceza doğru."
Avukat Gülben Elhakan: "Yasalara ve kanuna bakıldığında bu doğru bir karardır."
BAKANLIK CEZAYA İTİRAZ EDECEK
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Narin Güran cinayeti davasında mahkemenin gerekçeli kararının ardından Nevzat Bahtiyar'a verilen 4 yıl 6 ay hapis cezası kararına itiraz edeceklerini söyledi.
Göktaş, Niğde Valiliği ziyareti sonrasında gazetecilere yaptığı açıklamada, bakanlık olarak Narin Güran cinayeti sürecine en başından itibaren müdahil olduklarını belirtti.
HİÇBİR KARAR TABİİ Kİ TÜRKİYE'NİN EVLADI NARİN'İ GERİ GETİREMEZ
İlk andan itibaren Diyarbakır Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü aracılığıyla sürece dahil olduklarını anlatan Göktaş, "Bakanlığımız gerekli tüm çalışmalarda adım adım yer aldı. Hiçbir karar tabii ki Türkiye'nin evladı Narin'i geri getiremez." dedi.
Göktaş, üç sanıkla ilgili verilen cezaların yüreklere su serptiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Biz bakanlık olarak hem ilk hem ikinci davaya avukatlarımızla hem müdahil olduk hem de tüm aşamada da orada avukatlarımız etkili bir şekilde savunmalarını gerçekleştirdi. Nevzat Bahtiyar hakkında verilen bir karar var. Mahkemenin gerekçeli kararını bekliyoruz. Mahkemenin gerekçeli kararı geldikten sonra, bu cezaya da itiraz edeceğimizi özellikle ifade etmek istiyorum. İlk günden itibaren bütün hukuki süreci de yakından takip ettik, avukatlarımız duruşmaları takip etti. Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğümüz bünyesinde de bu dava için özel bir ekip oluşturduk. Narin için adaletin tecelli etmesini sağlayan avukatlarımıza ben ayrıca teşekkür etmek istiyorum."
GERÇEĞİN ORTAYA ÇIKMASI İÇİN UĞRAŞTIRLAR
Dava sürecinde ise 3 hukukçu ön plana çıktı. Bunlardan biri eski Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren'di. Sabah'tan Hüseyin Kaçar'ın haberine göre, Güran ailesi, önce Eren'e gidip vekalet verdi. Ancak kısa bir süre sonra istedikleri gibi davranmayan Eren'i azletti. Bunun üzerine Diyarbakır Barosu adına davaya müdahil olan Eren, adeta gönüllü bir savcı gibi çalıştı. Kendisi de 2 kız babası olan Eren, duruşmalarda tüm delilleri detaylarıyla analiz edip, sanıkların en ağır cezayı almasında büyük katkı sağladı. Narin cinayetini aydınlatmak için arkadaşlarıyla birlikte yoğun bir çalışma yaptıklarına dikkat çeken Eren, "Bu davada adeta bir teknoloji uzmanı olduk" ifadesini kullandı. Aynı zamanda Narin'in otopsisine de gözlemci olarak giren Eren, o otopsiyi hiçbir zaman unutmayacağını söylemişti.
ADİL YÖNETİM
Mahkeme Başkanı Ramazan Dündar da 6 celselik yargılama aşamasında gece yarılarına kadar sanık, tanık ve avukatları dinleyerek, gerçeklerin ortaya çıkması ve Narin'in katilinin bulunması için büyük çaba sarf etti. Dündar, karar duruşmasında, tanıkların yanına gidip göz teması kurarak, sorular sordu. Güran ailesi tarafından sorgulanarak darp edilen çoban Ahmet Akgün, ağladığında ise yerinden kalkarak yanına gidip, peçete ile gözyaşlarını silerek teselli etti. Duruşmada, yaptığı esprilerle bazen gerilen ortamı yumuşattı.
HEM SAVCI HEM ANNE
Sanıkların tümüne ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteyen Cumhuriyet Savcısı Özge Nida Polat da, hem soruşturma aşamasında hem de duruşmalarda, bir savcı kimliğinin yanı sıra bir anne olarak da Narin'in hakkını savundu. Karar duruşmasında, son tanıkların yanına giderek, onlara gerçeği anlatmalarını isteyip ikna etme girişimi dikkat çekti.