Kadir Gecesi alametleri neler? 🙌Kadir Gecesi'nin önemi nedir, hangi ibadetler yapılır? 🙏Kadir Gecesi'nde gökyüzü nasıl olur, görünür?

Kadir Gecesi alametleri neler? Kadir Gecesi'nde gökyüzü nasıl olur, görünür? Kadir Gecesi'nin önemi nedir, hangi ibadetler yapılır? Sorgulamaları arama motorları üzerinden sıklıkla yapılır oldu. Her sene heyecanla beklenen özel günler arasında yer alan Kadir Gecesi'ni bol bol ibadetlerle geçirecek olan İslam dünyası tüm bilgileri öğrenmek istiyor. Yapılacak ibadetleri doğru ve eksiksiz şekilde yerine getirmek ve bir yandan da gökyüzünde bu gecede nasıl değişiklikler olduğunu araştırıyor. İşte ayrıntılar...

Giriş Tarihi :27 Nisan 2022 , 20:44 Güncelleme Tarihi :27 Nisan 2022 , 20:45
Kadir Gecesi alametleri neler? 🙌Kadir Gecesi’nin önemi nedir, hangi ibadetler yapılır? 🙏Kadir Gecesi’nde gökyüzü nasıl olur, görünür?

İÇİNDEKİLER

Müslüman alemi Ramazan ayını idrak ederken bir yandan da Kadir Gecesi alametleri neler? Kadir Gecesi'nde gökyüzü nasıl olur, görünür sorularının yanıtlarını araştırıyor. Bin aydan daha hayırlı olarak bilinen, Kur'an-ı Kerim'in indirildiği gece olduğu için İslamiyet'te önemi çok büyük olan bu özel gecede neler yaşandığı merak konusu oluyor. Kadir Gecesi'nin önemi ve hangi ibadetlerin yapılması gerektiği ile ilgili bilgileri öğrenmek ve uygulamak isteyen tüm illerden vatandaşlar yanlışlık yapmamak adına doğru bilgilere ulaşmak istiyor. Konuya dair tüm bilgileri haberimizin içeriğinde derledik, inceleyerek bilgi sahibi olabilir ibadetlerinizi doğru şekilde yerine getirebilirsiniz.

KADİR GECESİ ALAMETLERİ NELER?

Kadir Gecesinin olduğunu anlamak için âlimler birtakım görüşlerde birleşmişlerdir. Buna göre Kadir Gecesinde:
Denizlerin suyu bir an tatlılaşır.

Kadir gecesi, açık ve sakin olur, ne sıcak, ne de soğuk olur. Bulut yoktur. Yağmur ve rüzgâr yoktur.
Ertesi sabah güneş, kızıl olup, şuasız doğar. Yükselinceye kadar sanki büyük bir tabak gibidir.
Kadir Gecesinde köpek sesi duyulmaz diyen âlimler de olmuştur.

Ebül Hasan Harkani de şöyle anlatıyor:

Büluğ çağımdan beri Kadir gecesini hiç kaçırmadım. Ramazan ayının ilk günü pazar günü başladığında, Kadir gecesi 29. gece olurdu. Pazartesi günü başladığında, 21. gece olurdu. Salı günü başladığında, 27. gece, çarşamba günü başladığında, 19. gece, perşembe günü başladığında, 25. gece, cuma günü başladığında, 17. gece, cumartesi günü başladığında, 23. gece olurdu.

KADİR GECESİ'NDE GÖKYÜZÜ NASIL OLUR?

Bununla beraber Resûl-i Ekrem Efendimiz (s.a.v.) Kadir Gecesi'nin bâzı alâmetlerini bildirmiştir: O gece gökyüzü parlak ve bulutsuz olur. Hava ne soğuktur ne de sıcak, latîf olur. O gecenin sabahında güneş ziyâsız (solgun) olarak doğar. Kadir Gecesi, içerisinde Kur'ân-ı Kerîm indirilen mübârek gecedir.

KADİR GECESİNDE NASIL DUA ETMELİYİZ?

Hz. Aişe (ra), Kadir Gecesinde nasıl dua edeceğini Resul-i Ekrem Efendimize (sav) soruyor ve Efendimizin yanıtını şu sözlerle aktarıyor:
"Ey Allah'ın Resulü! Kadir Gecesine rastlarsam nasıl dua edeyim, diye sordum. Resulullah (sav):
"Allahümme inneke afüvvün tühibbü'l-afve fa'fu annî (Allah'ım sen çok affedicisin, affetmeyi seversin, beni affet)" diye dua et, buyurdu" (Tecrîd-i Sarih Tercemesi, VI, 314).

KADİR GECESİ İLE İLGİLİ HADİSLER VE AYETLER

* Kadir gecesi açık ve mülayim olur. Soğuk ve sıcak değildir, sabahında da güneş zaif ve kızıl olarak doğar. [Taberani]

* Kadir gecesi açık olur, sıcak ve soğuk değildir. Bulut yoktur. Yağmur ve rüzgar yoktur. O gecenin sabahının alameti güneşin şuasız doğmasıdır. [Taberani]

* Yıldız kayması olmaz. [Sahîhu'l-Camii's-Sağîr, 5472.]

"İnkâr edenler: Kur'an ona bir defada topluca indirilmeli değil miydi? dediler.

Biz onu senin kalbine iyice yerleştirmek için böyle yaptık ve onu tane tane okuduk" (el-Furkan 25/32).

"Kadir Gecesi'ni, fazilet ve kudsiyetine inanarak ve sevabını yalnız Allah'tan bekleyerek ibâdet ve tâatle geçiren kimsenin -kul hakkı hâriç- geçmiş günâhları bağışlanır." (Müslim, Müsâfirîn, 175)

Ayşe (r.a.), Peygamber Efendimiz'e: "–Ey Allah'ın Resûlü! Kadir Gecesi'nin hangi gece olduğunu bilecek olursam, o gece nasıl dua edeyim?" diye sormuş, Efendimiz de: "Allah'ım! Sen çok affedicisin, affetmeyi seversin. Beni bağışla!" diye dua et!" buyurmuştur. (Tirmizî, Deavât, 84)

"Kadir Gecesi'ni Ramazan'ın son on günü içinde arayınız!" (Buhârî, Leyletü'l-kadr 3)

"Kadir Gecesi ile ilgili rüyalarınızın, Ramazan'ın son yedi gecesi üzerinde toplandığını görüyorum. O halde Kadir Gecesi'ni arayan onu Ramazan'ın son yedi gecesinde arasın!" (Buhârî, Leyletü'l-kadr 2,)

Hazret-i Ayşe şöyle buyurdu: "Ramazan ayının son on günü girdiğinde Resûlullah geceleri ihyâ eder, ev halkını uyandırır, ciddiyetle ibadete soyunur ve eşleriyle ilişkiyi keserdi." (Buhârî, Leyletül-kadr 5)

Hazret-i Ayşe'den rivayet edildiğine göre, Resûlullah Ramazan'da diğer aylardan daha fazla (kulluk yapmaya) çalışırdı. Ramazan'ın son on gününde de Ramazan'ın öteki günlerinden daha fazla ibadet ederdi. (Müslim, İ'tikâf 8)

"Biz onu Kadir Gecesi indirdik. Kadir Gecesi nedir, bilir misin sen? Kadir Gecesi bin aydan hayırlıdır. Meleklerle Ruh o gece Rablerinin izniyle her iş için iner de iner. Tam bir esenliktir o gece, tâ tan yeri ağarıncaya kadar." (Kadîr sûresi, 1-5)

"Biz Kur'an'ı kutlu bir gecede indirdik." (Duhân sûresi, 3)