BAKANLIKTA KRİZ YAŞANIR
"Bakanların atanma ve görevden alınmaları, mensup oldukları siyasi partinin genel başkanıyla uzlaşı içinde Cumhurbaşkanı tarafından yapılacaktır." maddesinin de kriz çıkaracağına dikkat çeken Saymaz, "Cumhurbaşkanı bir bakan ile ilgili tasarrufta bulunacaksa o bakanın bağlı olduğu partinin başkanına sormalı. Şimdi bu olmaz. Bir bakan ile ilgili iki başlılık yaratır. Bakan kimi tanıyacak. Bakan parti başkanını mı tanıyacak cumhurbaşkanı mı tanıyacak." ifadelerini kullandı.
KILIÇDAROĞLU KENDİ SÖYLEDİ KENDİ DELDİ
Bir başka kafa karışıklığının ise parlamenter sisteme geçiş sürecinde yaşanacağını belirten Saymaz, Kılıçdaroğlu'nun eleştirerek, "Cumhurbaşkanı adayının partisi ile üyelik ilişkisinin kesileceği tarih. Cumhurbaşkanı adayı bu bahiste Kılıçdaroğlu parlamenter sistem değişene kadar partisinin başında kalacak diye bir düzenleme getirilmiş. Bu Kemal Kılıçdaroğlu'nun verdiği sözler ile de uyumlu değil. Daha önce kendisi partili cumhurbaşkanı adayı olmaması gerektiğini ifade etmişti." dedi.
AKŞENER'E: MASAYI HİÇLEŞTİRDİNİZ
Saymaz bugün tekrar katıldığı Halk TV yayınında ise Meral Akşener'in masayı hiçleştirdiğini söyledi.
"Adayı belirlemede geç kaldılar, belirleme yönteminde de geç kaldılar." ifadeleriyle masaya yüklenen İsmail Saymaz şu sözlerle Akşener'e yüklendi;
"Meral Akşener diyor ki ankete gidelim. Ben %10 üzeri oy almış bir partiyim. Ben henüz seçime girmemiş, girmiş ama çok az oy almış partilerle eşitlenmemeliyim. Bunu da anlayabiliyorum. Bunun yolu masadan kalkmak değil di kalksanız bile masayı hiçleştirmemeliydiniz" dedi.
AKŞENER GEREĞİNİ YAPMALI
Halk TV yayınında Kılıçdaroğlu'nun adaylığının Yavuz Ağıralioğlu tarafından kabul edilmediğini söyleyip Meral Akşener'e "gereğini yap" diyen CHP yandaşı Saymaz, "İyi Parti içerisinden varılan uzlaşmaya itiraz edenler olacak. Bu türden bir çözüme benim bildiğim kadarıyla çeşitli düzeylerde itirazlar var benim bildiğim kadarıyla onlardan biri de Yavuz Ağıralioğlu, itirazlarını sürdürüyor. İyi Parti içerisinde de bir huzursuzluğun olduğunu söylebilirim."
"İyi Parti lideri Akşener ve İyi Partili yetkililer bununla ilgili de gerekli hamleleri yapmalılar ve ittifakta gelecekte herhangi bir kriz çıkmaması için gerekli mekanizmaları devreye sokmalılar. Çünkü bu sadece İyi Parti'nin krizi olmaz bu aynı zamanda ittifakın krizi olur." ifadelerini kullandı.
12 MADDELİK ALTILI MASA ADAY AÇIKLAMASI!
1. Geçiş Sürecinde Türkiye'yi; Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem ilke ve hedefleri ile mutabakata vardığımız referans metinleri doğrultusunda anayasa, yasa, kuvvetler ayrılığı,denge ve denetleme esasları çerçevesinde, istişare ve uzlaşıyla yöneteceğiz.
2. Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme geçişle ilgili Anayasa değişiklikleri, genel seçimde ortaya çıkan TBMM yapısının mümkün kıldığı en kısa sürede tamamlanacak ve yürürlüğe girecektir.
3. Geçiş Sürecinde Millet İttifakına dahil partilerin genel başkanları Cumhurbaşkanı Yardımcısı olacaktır.
4. Bakanlıkların dağılımı, Millet İttifakını oluşturan siyasi partilerin milletvekili genel seçiminde çıkardığı milletvekili sayısına göre belirlenecektir. İttifak partilerinin her biri kabinede en az bir bakan ile temsil edilecektir. Bakanlıklara paralel olarak kurulmuş Cumhurbaşkanlığı bünyesindeki Politika Kurulları ve ofisler lağvedilecektir.
5. Bakanların atanma ve görevden alınmaları, mensup oldukları siyasi partinin genel başkanıyla uzlaşı içinde Cumhurbaşkanı tarafından yapılacaktır.
6. Geçiş Sürecinde Cumhurbaşkanı, yürütme yetkisini ve görevini katılımcılık anlayışı, istişare ve uzlaşı esaslarına göre kullanacaktır.
7. Cumhurbaşkanlığı Kabinesine (Cumhurbaşkanı Yardımcıları ve Bakanlar) yetki ve görev dağılımı, Anayasa ve yasalar çerçevesinde çıkarılacak Cumhurbaşkanı kararnamesi ile belirlenecektir.
8. Cumhurbaşkanı; seçimlerin yenilenmesi, OHAL ilanı, milli güvenlik politikaları, Cumhurbaşkanlığı Kararları, Kararnameleri ve genel nitelikteki düzenleyici işlemler ile üst düzey atamalarda Millet İttifakına dahil partilerin genel başkanlarıyla uzlaşı içinde karar alacaktır.