2023 YKS'de baraj kalktı mı, bu sene geçerli olacak mı? Bu yıl YKS'de baraj var mı, yok mu? YKS'de en düşük puan kaç? En yüksek puan 500 mü?

Her öğrenci, kendi puan aralığına göre tercih yaparken, hangi üniversiteleri ve programları seçebileceğini merak ediyor. Peki, bu yıl YKS'de baraj var mı, yok mu? 2023 YKS'de baraj kalktı mı, bu sene geçerli olacak mı? YKS'de en düşük puan kaç? En yüksek puan 500 mü? İşte merak edilenler...

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :20 Temmuz 2023 , 20:11 Güncelleme Tarihi :20 Temmuz 2023 , 20:11
2023 YKS’de baraj kalktı mı, bu sene geçerli olacak mı? Bu yıl YKS’de baraj var mı, yok mu? YKS’de en düşük puan kaç? En yüksek puan 500 mü?

İÇİNDEKİLER

Öğrenciler hangi üniversiteye girebileceklerini araştırıyor. Her puan aralığına göre farklı üniversiteler ve programlar bulunabileceği için tercih yapacak olan öğrenciler doğru bilgilere ulaşarak gelecekleri için en uygun seçeneği belirlemek istiyor. Peki, Bu yıl YKS'de baraj var mı, yok mu? 2023 YKS'de baraj kalktı mı, bu sene geçerli olacak mı? YKS'de en düşük puan kaç? En yüksek puan 500 mü? İşte detaylar...

2023 YKS SONUÇLARI BUGÜN AÇIKLANIYOR I VİDEO İZLE

YKS BARAJ PUANI KALKTI MI?

YÖK'ten yapılan açıklmaya göre 2022-YKS'den itibaren SAY, SÖZ, EA ve DİL puan türlerinde sınav puanı hesaplanması için uygulanan TYT puan türünde 150 puan alma şartı ile yerleştirme puanlarının hesaplanmasında; TYT puan türü için 150, SAY, SÖZ, EA ve DİL puan türleri için 180 olan sınav puanı barajı uygulaması kaldırıldı.

Bu düzenlemeyle üniversite sınavına giren ve puanı hesaplanan tüm adaylar, üniversite tercihi yapabilir hale geldi.

YERLEŞTİRME PUANI NASIL BELİRLENECEK?

Bu seneden itibaren ilgili puan türlerinde sınav puanı hesaplanan tüm adaylar için ortaöğretim başarı puanı eklenerek yerleştirme puanı hesaplanacak. Adaylar, önceki yıllarda olduğu gibi sınav puanına ortaöğretim başarı puanının eklenerek oluşacak yerleştirme puanıyla puan üstünlüğüne göre yerleşme imkanı elde edecek.

TYT sınav puanının hesaplanması için temel matematik testi veya Türkçe testinden 0,5 veya daha fazla ham puan almış olma şartı uygulanmaya devam edecek. TYT puanı olmayan veya TYT puanı hesaplanmayan adayların, AYT veya YDT'ye girmiş olsalar da SAY, SÖZ, EA ve DİL puanları hesaplanmayacak.

SAY, SÖZ ve EA puan türündeki sınav puanlarının hesaplanması için gerekli olan ilgili puan türüne ilişkin AYT'deki iki testin en az birinden 0,5 veya daha fazla ham puan almış olma şartı ile DİL puan türündeki sınav puanının hesaplanması için gerekli olan Yabancı Dil Testi'nden 0,5 veya daha fazla ham puan almış olma şartı uygulanmaya devam edecek.

YÖK'ün düzenlemesinden önceki uygulamada, özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına başvurabilmek için de TYT puanının 150 ve üzeri olması gerekiyordu.

2022 YKS'den itibaren özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına başvurabilmek için adayın TYT puanının hesaplanması gerekecek. Yani özel yetenek sınavı sonucu yükseköğretim programlarına yerleştirme işlemine alınacak tüm adayların 2022-YKS'ye başvuru yapmaları zorunlu olacak.

Ayrıca, özel yetenek sınavında taban puan şartı aranıp aranmamasına, aranacak ise en az kaç puan almış adayların başvurabileceklerine ilgili üniversiteler karar verecek ve basın-yayın organlarıyla adaylara duyuracak.

HAM PUAN (ADAYIN NET SAYISI) NASIL HESAPLANIR?

Her adayın, testlere verdiği doğru ve yanlış cevapların sayısı belirlenir, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak adayın ilgili testten almış olduğu ham puan (adayın net sayısı) bulunur.

EN YÜKSEK PUAN KAÇ?

YKS puan dağılımında bir öğrenci sınav sonunda maksimum 560 puan alabilir.Bu puanın %40 ı TYT , %60 'ını AYT oluşturur. Belli bir miktar puanda OBP ile (okul başarı puanından) gelmektedir. OBP sınava büyük katkıda bulunduğu için önemi çok yüksektir. Bu nedenle lisenin her sınıfı aynı düzeyde çalışmayı ve sürekliliği gerektirir.

ÖSYM tarafından yayınlanan YKS kılavuzuna göre YKS eşit ağırlık puanları hesaplanırken TYT'nin ağırlığı yüzde 40 olarak alınırken AYT'nin ağırlığı ise yüzde 60'tır. AYT'de ise derslerin ağırlıkları ise şöyle: Matematik yüzde 30, Türk Dili ve Edebiyatı yüzde 18, Tarih-1 yüzde 7 ve Coğrafya-1 yüzde 5 olarak hesaplanır. Diploma puanı dışında ulaşılabilecek maksimum puan 500'dür. 100 puan ÖSYM tarafından her adaya verilmektedir. Geriye kalan 400 puanın 160'ı TYT'den 240'ı ise AYT'den gelmektedir.

Derslerde yapılan 1 netin AYT sayısal puanına katkıları geçtiğimiz sene şu şekildeydi:

Matematik : 3.00 puan
Fizik : 2.86 puan
Kimya : 3.1 puan
Biyoloji : 3.1 puan