İlk Evim konut kredisi başvuruları ne zaman başlayacak 2023? 1.20 faizli konut kredisi şartları neler, kimler alabilecek?

Türkiye'de ev sahibi olma hayali kuranların gözü kulağı İlk Evim Konut Kredisi'nde. İlk evini almak isteyenler için özel bir fırsat sunan bu kredi, düşük faiz oranları ve uzun vadelerle ev sahibi olma imkanı sağlıyor. İşte İlk Evim Konut Kredisi'nin detayları ve başvuru şartları...

Giriş Tarihi :09 Ekim 2023 , 08:45 Güncelleme Tarihi :09 Ekim 2023 , 08:46
İlk Evim konut kredisi başvuruları ne zaman başlayacak 2023? 1.20 faizli konut kredisi şartları neler, kimler alabilecek?

Türkiye'de ev sahibi olmak isteyenler için heyecan verici bir gelişme yaşanıyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) tarafından ikinci evini alacaklar için konut kredilerinin sınırlandırılması sonrasında, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz tarafından yapılan açıklamada, ilk kez ev alacaklara düşük faizli konut kredisi müjdesi verildi. İşte bu önemli gelişmenin detayları...

1.20 DÜŞÜK FAİZLİ KONUT KREDİSİ NE ZAMAN ÇIKACAK?

Kamu yatırımcılara 'bekle' derken hiç evi olmayanlar için bir kredi kısıtlamasına gitmiyor. Üstelik Orta Vadeli Program'a göre yeni bir kampanya da bekleniyor. "Dar gelirli vatandaşların konuta erişim imkânı artırılacak" denilen programda, "Kamunun uygun koşullarda sağladığı konut kredileri ilk kez konut edinimini destekleyecek, dar ve orta gelirli vatandaşlar için belirli standartlarda ve uygun fiyat aralığında olacak şekilde yeni başlayan projelere tesis edilecek" ifadelerine yer verildi. Henüz yeni kampanya netleşmese de beklenti vadenin 15 yıla uzaması, faizin yüzde 1.20'lere çekilmesi.

DÜŞÜK FAİZLİ KONUT KREDİSİ ŞARTLARI NELER?

İKİNCİ evini alacaklar için sınırlama devreye girerken şimdi gözler yeni kampanyaya çevrildi. İlk kez ev alacaklara yapılması beklenen kampanyada detaylar henüz açıklanmadı. Beklenti ise kredi faizinin yüzde 1.20'ye kadar düşmesi, vadenin ise 15 yıla çıkması.

KONUT KREDİSİ İÇİN BEKLENTİLER

Kararın amaçları ve konut sektörü ile tüketicilere olası etkileri şöyle sıralanabilir:

Kredi imkânının gerçek ihtiyaç sahibine dönmesi ile ev sahipliği oranının artması hedefleniyor.

Talepteki düşüşle fiyat artışının dengelenmesi planlanıyor.

Ancak sürecin uzun sürmesi durumunda satıştaki düşüşle üretimin azalması söz konusu olabilir. Bu da arz-talep dengesizliğinin büyümesine yol açar.

Yatırım için ev alanların azalması, kiralık konut sayısının düşmesine neden olabilir.

Düzenleme en çok yazlık piyasasını etkiler. Kredi sınırlaması nedeniyle, ikinci ev konumunda olan yazlıkların satışında önemli düşüşler yaşanabilir.