Garanti BBVA'nın kadın girişimciliğine bakışını yorumlar mısınız?
Garanti BBVA olarak, sürdürülebilirliği kurum kültürümüzün temeline yerleştirdik. Kadın girişimcilere yönelik çalışmalarımızı da sürdürülebilirlik stratejimizin odaklarından olan 'kapsayıcı büyüme" başlığında değerlendiriyoruz. Kadının güçlenmesi, toplumda ve iş hayatında adil ve eşit fırsatlara sahip olmasına büyük önem veriyoruz. Küresel Cinsiyet Eşitsizliği 2023 Raporuna göre Türkiye, 146 ülke arasında cinsiyet eşitliğinde 129'uncu sırada yer alıyor. Ekonomik katılım tarafında küresel iş gücünün yüzde 41.9'unu kadınlar oluşturuyor. Türkiye'de ise bu oran yüzde 36 seviyesinde. OECD genelinde işgücüne katılım ve çalışma saatlerinde cinsiyet eşitsizliğinin eşzamanlı olarak kapatılır, kadın ve erkek aynı oranda iş gücüne katılırsa, 2060 yılı tahminine göre kişi başına GSYİH'de yüzde 9.2'lik genel bir artışa yol açabilir. Girişimcilik de ayrı bir öneme sahip çünkü toplumu dönüştürücü bir gücü bulunuyor. Dünya Girişimcilik Platformu'nun araştırmasına göre, girişimciliğe değer veren ve uygulayan ülkeler ekonomik açıdan büyüyor. Çünkü kadınların profesyonel yaşamda ilerlemesi, başarılarıyla öne çıkması ekonomik ve toplumsal kalkınmayı pozitif etkiliyor. 17 yıl önce sahadaki tecrübemiz ülkemizde kadın girişimciliği konusundaki potansiyeli görmemizi sağladı. Tabi aynı zamanda ihtiyaçların ve engellerin de farkına vardık. Bu sayede de kadın girişimcilere özel program başlatan ilk finans kuruluşu olduk. Eş zamanlı olarak yurt dışındaki finans kuruluşlarının kadın girişimcilere yönelik yaptıklarını inceledik. Birleşmiş Milletler'in kadınlara yönelik çalışmalarını araştırdık, toplantılara katıldık. Tüm bu gözlemlerin sonucunda; çalışma hayatında kadının yer almasının, ekonomik açıdan güçlenmesinin, aile içindeki konumunun iyileşmesine, kendine duyduğu güven ve toplumsal saygınlığının artmasına yol açtığı çok net gördük.
Kadın girişimcilere hangi pozitif ayrımcılıkları sağlıyorsunuz?
Türkiye'de ilk ve öncü olduğumuz Kadın Girişimci Programı'yla ekonomik büyüme ve toplumsal kalkınma için kadın girişimci sayısının artmasına, kadınların güçlenmesine katkı sağlayacak çalışmalar yapıyoruz. 17 yıldır başta finansman olmak üzere eğitim, cesaretlendirme ve yeni pazarlara açılma gibi konularda kadın girişimcilere fırsatlar sunmak için çalışıyoruz. Bir banka olarak öncelikle kadın girişimcilerin finansman ihtiyaçlarına yönelik ürün ve hizmetlerle çözüm ortağı olmaya gayret ediyoruz. Son 5 yılda kadın girişimcilere sağladığımız finansman tutarı 150 milyar TL'ye ulaştı. Bu rakam bundan sonraki dönemde neler yapabileceğimizin kanıtı niteliğinde. Ayrıca pek çok uluslararası finans kuruluşunun ülkemizde kadın girişimciliğini finanse etmesine katkıda bulunduk. Eğitim başlığında 10 yılı aşkın süredir Boğaziçi Üniversitesi Yaşamboyu Eğitim Merkezi'yle birlikte Türkiye Kadın Girişimci Akademisi eğitimlerimiz devam ediyor. Bir gelişim platformu haline gelen Akademi'yle 43 eğitimle 4.500'den fazla kadın girişimcinin gelişimine katkı sağladık. Kadın girişimcilerin yeni pazarlara açılmaları başlığında KAGİDER'in öncülük ettiği Ticaretin Kadınları Platformu'nun ana destekçisi olduk. 1.400'e yakın kayıtlı üyesi olan Platform, kadın girişimcilerin farklı sektör ve pazarlarda gelişimi için fırsatlar yaratıyor.Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışması ise programımızın amiral gemisi. Kadınları cesaretlendiren, başka kadınların da girişimci olmasını teşvik eden yarışma kadın girişimciler tarafında önemli bir motivasyon kaynağı oluyor. Ayrıca büyüme stratejimiz doğrultusunda henüz yolun başındaki kadınların, belki de geleceğin kadın girişimcilerinin desteklenmesi, potansiyellerini keşfetmeleri ve ekonomik hayata aktif katılımlarını sağlamak amacıyla "Hesabını Bilen Kadınlar" programını başlattık. Türkiye'de bankacılık hizmetlerinden yararlanamayan yaklaşık 12 milyon kadın bulunuyor. Bu programla, kadınların temel finansal konularda eğitim almasına ve kendi ekonomilerini yönetmelerine destek olmayı amaçlıyoruz.
KADIN GİRİŞİMCİ ORANI % 5'TEN %14'E ÇIKTI AMA YETERLİ DEĞİL
Desteklerin nasıl bir faydası olduğunu düşünüyorsunuz? Kadın girişimcilere ne mesaj vermek istersiniz?
2006'da bu yola çıktığımızda kurumlar tarafında kadın girişimcilik odaklı çalışmalar çok fazla ön planda değildi. Garanti BBVA olarak, pek çok kuruma sadece finansal destekler değil finansal olmayan destekler konusunda da iyi uygulama örneği olduk. Kurumlar birbirlerinden aldıkları ilhamla bir kelebek etkisi yarattılar. Bu sayede 2000'li yılların ortasında yüzde 5 olan kadın girişimci oranı toplam ekosistem içinde yüzde 14'e ulaştı. Ancak yüzde 14'ü yeterli görmüyoruz. Kadın girişimcilerin Türkiye'deki girişimcilik ekosistemindeki payının artması gerekiyor. Biz de çalışmalarımızla önce dünyadaki kadın girişimci oranı olan yüzde 36'yı yakalamayı sonra da tam bir eşitlik sağlayabilmek için yüzde 50'ye ulaşılmasına destek olmayı hedefliyoruz. Kadınlara girişimcilik yolcuğunda karşılarına çıkan potansiyel fırsatları fark etmeleri için algılarını açık tutmayı ve değerlendirme konusunda cesaretli olmalarını tavsiye ediyorum. Değişime ayak uydurmak için bilgi ve deneyim çok önemli. Kendilerini geliştirebilecek ve iş hayatlarına katkı sağlayacak eğitim ve seminerleri yakından takip edip, mutlaka katılım sağlamalılar.
CUMHURİYETİN 100. YILINDA KADINLARA ÖZEL ZİRVE
Cumhuriyetin 100. yılına ilişkin ne tür projeleriniz oldu?
Cumhuriyetin değerlerinden ve sunduğu imkânlardan güç alarak kurulan bir banka olarak Cumhuriyet ruhunu yeniden hissettirecek etkinliklerle 100. yılı kutlamak istedik. Hem Atatürk'ün kadına verdiği önemden ilham alarak hem de 17 yıldır kadın girişimcilere yönelik çalışmalar gerçekleştirdiğimiz için Cumhuriyet'in 100.yılında kadın girişimcilere özel bir zirve düzenlemek istedik. Yeni yüzyıla girerken gelecek 10 yılda öne çıkacak yeşil ekonomi, akıllı tarım ve teknoloji başlıklarına odaklandığımız Cumhuriyet'in 100. Yılı Kadın Girişimci Zirvesi'ni KAGİDER ile birlikte düzenledik. Yeni yüzyılda kadınların girişimcilik ekosistemindeki önemine ve onları bekleyen fırsatlara odaklandığımız zirvede Cumhuriyet'in yeni yüzyılına girerken ekonomik gelişme, kalkınma ve toplumsal refahın artmasında önemli yeri olduğuna inandığımız kadın girişimcileri alanında uzman isimlerle bir araya getirdik.
Ödüllerimizi çeşitlendirdik
Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışması'ndan bahsettiniz. Biraz daha detay paylaşabilir misiniz?
Ülkemizde pek çok başarılı kadın girişimci vardı. Ancak seslerini çok fazla duymuyorduk. Başarı hikâyelerinin duyulmasına ve rol model olmalarına destek olmak amacıyla 2007'de Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışmasını hayata geçirdik. İlk yıllarda 1, 2 ve üçüncüleri seçiyorduk. İlerleyen yıllarda Yöresinde Sürdürülebilir Fark Yaratan, Gelecek Vadeden, Sosyal Etki ve Kadın Kooperatifi kategorilerini ekledik.
Kooperatiflere özel destek
Kadın kooperatiflerini de yarışmaya eklediniz. Bunun yarışmaya etkisi ne oldu?
Anadolu'da kısıtlı imkânlarla çok büyük işler başaran, bulundukları bölgenin istihdamına, gelişimine sürdürülebilir katkı sağlayan kadın kooperatiflerimiz bulunuyor. Kooperatifleri çok önemsiyoruz çünkü kadınları cesaretlendirerek girişimciliğe teşvik ediyorlar.Başarısını Türkiye'ye duyurmak isteyen kadın girişimcileri, 15 Kasım 2023 tarihine kadar garantibbvakadingirisimci.com adresindeki formu doldurarak başvurmaya davet ediyorum.