Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) yaklaşık dokuz aydır mahsur kalan Amerikalı astronotlar Suni Williams ve Butch Wilmore, Boeing Starliner uzay aracının güvenliği nedeniyle dünyaya dönüşlerini 2025'e ertelemişti. Astronotlar, 18 Mart Salı sabahı saat 05:05 GMT (TSİ 08:05) itibariyle dönüş yolculuklarına başladılar. Peki BBC News'in haberine göre, uzayda astronotların bir günü nasıl geçiyor? İşte günlük yaşamları!
İki astronot Haziran ayından itibaren ISS'de, dokuz kişilik bir ekiple birlikte altı yatak odalı bir yaşam alanında kaldı. Williams, uzay istasyonunu "mutluluk mekanı" olarak tanımlarken, Wilmore ise orada bulunduğu için "minnettar" olduğunu ifade etti. Peki astronotlar uzay istasyonunda nasıl yaşıyor? İşte merak edilenler…
Uzayda astronotların bir günü nasıl geçer?
Haziran ayında iki Amerikalı astronot, Suni Williams ve Butch Wilmore, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) sekiz gün geçirmek üzere dünyadan ayrıldılar. Ancak Boeing Starliner uzay aracının güvenli olmayabileceği endişesi nedeniyle NASA, ikilinin dönüşünü 2025'e erteledi.
Suni Williams ve Butch Wilmore, dokuz kişiyle birlikte altı yatak odalı bir alanı paylaştılar. Williams, bu yeri "mutlu olduğu yer" olarak tanımlarken, Wilmore ise burada olmaktan "minnettar" olduğunu ifade ediyor.
Peki Dünya'dan 400 km yüksekte olmak nasıl bir duygu? Mürettebat üyeleriyle karşılaşılan zorlukları nasıl aşmak gerekiyor? Egzersizleri nasıl yapıyorlar, kıyafetlerini nasıl yıkıyorlar? Ne yiyorlar ve "uzay kokusu" nasıl bir şey?
BBC, üç eski astronotla yaptığı söyleşide yörüngede hayatta kalmanın yollarını paylaştı.
Astronotlar, vakumlu sistemle çalışan küçük bir bölmedeki tuvaleti kullanırlar. Uzayda ter ve idrar genellikle içme suyuna dönüştürülür. Ancak ISS'deki bir arıza nedeniyle mürettebat şu anda bunun yerine idrarı depolamak zorunda.
İşlerini yapmak için astronotlar, bakım işleri ve bilimsel deneyler ile ilgilenirler. ISS, Buckingham Sarayı büyüklüğünde olduğu için, burada geçirilen zamanın büyük kısmı bu aktivitelerle doludur.
2012-13'teki Expedition 35 görevinin komutanı, Kanadalı astronot Chris Hadfield, "İçerisi, birbirine bağlı birçok otobüs gibi. Yarım gün boyunca başka bir insanla karşılaşmıyorsunuz" şeklinde açıklama yapıyor. "İnsanlar istasyonda hızlı hareket etmiyor. Büyük ve huzurlu bir ortam" diye ekliyor.
ISS'de deneyler için altı özel laboratuvar bulunuyor. Astronotlar, vücutlarının uzaydaki zorlu koşullara nasıl tepki verdiğini ölçmek amacıyla kalp, beyin ve kan monitörleri takıyorlar.
Stott, "Biz aslında denek gibiyiz" diyor ve şu şekilde ekliyor, "Uzay, kemiklerinizi ve kaslarınızı hızlandırılmış bir yaşlanma sürecine sokuyor, bilim insanları da bu durumdan faydalanarak yeni şeyler öğreniyor." ifadelerine yer verdi.