Türkiye okumuyor, oynuyor

"Türkiye Okuyor Ben de Okuyorum” kampanyasının Yürütme Kurulu Koordinatörü Aziz Demir, Türkiye’de 49 bin 500 kişiye bir kütüphane, 122 kişiye ise bir kahvehanenin düştüğünü belirtti.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :22 Mayıs 2011 , 00:00 Güncelleme Tarihi :22 Mayıs 2011 , 14:27
Türkiye okumuyor, oynuyor
TOBO kampanyasının İlçe Yürütme Kurulu Koordinatörlüğünüde yapan İlçe Millî Eğitim Şube Müdürü Aziz Demir, Türkiye'deki kitap okuma oranlarının Afrika ülkelerinden de aşağı olduğuna dikkat çekti.

Bazı yabancı ülkelerle Türkiye arasındaki kitap-gazete okuma oranlarını istatistiki bilgilerle karşılaştıran Demir, gazete okuma oranlarında Japonya'nın yüzde 62'lerde, Almanya'nın yüzde 48'lerde, Türkiye'nin ise sadece yüzde 5'lerde olduğunu belirtti.

Japonya'da bir yılda ortalama 4 milyar 200 milyon kitap basıldığını ifade eden Demir, "Türkiye'de bu rakam 23 milyon. Japonya'da bir yılda kişi başına düşen kitap sayısı 25, Fransa'da 7, Türkiye'de ise bin 289. Türkiye'de bin 412 kütüphane bulunurken 570 bin kahvehane faaliyette. Ülkemizde 49 bin 500 kişiye bir kütüphane düşerken 122 kişiye bir kahvehane düşüyor" diye konuştu.

Kitap okuma süreleri hakkında da bilgi veren Demir, "Almanya'da kişi başına düşen ortalama günlük okuma süresi 23 dakikadan 18 dakikaya düştüğü için yetkililer telâşlanmaya başlayıp çeşitli tedbirler almışlardır. Ülkemizde bu oran 15 saniye olmasına rağmen kimse ne endişe duyuyor, ne de tedbir alıyor" dedi.

Demir, Mezitli ilçesi'nde okumayı yaygınlaştırmak için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül önderliğindeki 'Türkiye Okuyor' kampanyasını 'Türkiye okuyor, Ben de Okuyorum' diyerek yürütüp çeşitli faaliyetler yaptıklarını anlattı.

Mezitli Kaymakamı Kamil Kıcıroğlu ise galanın sonunda bir değerlendirme yaparak İlçe Millî Eğitim Şube Müdürü Demir'in okuma istatistikleri için çizdiği kara tablonun sadece istatistiklere dayalı verilerden kaynaklandığını söyledi. Kıcıroğlu ülkemizde sayısal olarak ifade edilemeyecek sözel bir okuma geleneğinin olduğunu ifade etti.