"Korsan kenti" ayağa kaldırılıyor

Coğrafi konumu ve denizle bağlantısı dolayısıyla yıllarca korsanların hüküm sürdüğü Antalya'daki Antiocheia ad Cragum Antik Kenti, yapılan kazı çalışmalarıyla eski ihtişamına kavuşturuluyor.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :31 Ağustos 2015 , 00:00 Güncelleme Tarihi :31 Ağustos 2015 , 17:23
Korsan kenti ayağa kaldırılıyor
Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde bulunan ve Roma'nın son dönemlerindeki askeri-politik liderlerinden Pompeius Magnus tarafından korsanların elinden alınan Antiocheia ad Cragum Antik Kenti, yapılan kazı çalışmalarıyla ayağa kaldırılıyor.

Antiocheia ad Cragum Antik Kenti kazı ekibi koordinatörü, Uşak Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Birol Can, Gazipaşa ilçesine bağlı Güney köyünde yer alan antik kenti ayağa kaldırma çalışmalarını 60 kişilik bir ekiple sürdürdüklerini söyledi.

Roma hakimiyeti öncesi "korsan kenti" olarak anılan antik kentteki kazı çalışmalarının, ABD Nebraska Üniversitesi'nden Prof. Dr. Michael Hoff'un başkanlığında yürütüldüğünü ifade eden Can, şunları söyledi:

"Bazı kaynaklar tüm Kilikya kıyılarının korsanlarca bir barınak olarak kullanıldığını gösteriyor. Coğrafi konumu ve denizle bağlantısı da bunu düşündürüyor. Bölgenin denize dik uzanan bir yapısı var. Kayalık alanlar her ne kadar denize çok yakın da olsa 350 metre yüksekliğe sahip bir kent. Korsanlar, doğanın verdiği imkandan yararlanmışlar. Roma döneminden önce korsanlar yer yer karanın içlerindeki kentleri, zaman zaman da ticaret gemilerini yağmalamışlar. Romalı komutan Pompeius Magnus, 'korsan kenti' olarak adlandırılan bu bölgeden korsan tehlikesini uzaklaştırmış. Sonrasında burada bir Roma varlığı söz konusu" diye konuştu.

Roma İmparatorluğu bölgede etkin olmaya başladıktan sonra kentin Kapadokya Kralığı'na verildiğini anlatan Can, "Söz konusu dönemde Kapadokya Kralı 4. Antiochos, burada yatırımlarda bulunmuş, kentler kurmuş. Bu kentlerden biri de Antiocheia ad Cragum da Antiochos olmuştur" dedi.

2 BİN - 2 BİN 500 YILLIK GEMİ ÇAPALARI BULUNDU
Can, 2005'te başlayan kazı çalışmalarını büyük bir titizlikle sürdürdüklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Özveriyle sürdürdüğümüz kazı çalışmalarında bugüne kadar 600 metrekarelik mozaik, hamam kalıntıları, meclis binası ortaya çıkarıldı. Bunun yanı sıra küçük bir tapınağı gün yüzüne çıkardık. Zemini mozaik kaplı, mermerlerinin bir çoğu taşınmış, kireç ocaklarında yakılmış tapınağın yakın bir noktasında mitolojik varlıklardan biri olan, Medusa'nın başına ulaştık. Bu bir tapınağın 4 sütununun üzerinde yükselen üçgen şeklindeki alınlığın tam üzerinde bulunan bir figür. Medusa, üç kardeş olan Gorgon'lardan ölümlü olanıdır. Antik çağ insanının hayal gücünün ürünü olan fantastik varlıklardan biri. Yılan saçlı, tunç elli, altın kanatlı diye tabir edilen ve kendisine bakanı bakışlarıyla taşa çeviren, herkese korku saçan bir figür olarak karşımıza çıkıyor."

Doç. Dr. Can, kentin limanında yapılan su altı araştırmalarında ise 2 bin-2 bin 500 yıl öncesine ait, gemilerde kullanılan çapalara rastladıklarını, önümüzdeki yıllarda kentin tarihini daha iyi aydınlatacaklarını ifade etti.

Can, kazıların bu yılki bölümünü tamamladıklarını sözlerine ekledi.