HAYATI TABLOLARINDA
'Kaplumbağa Terbiyecisi', 'Şehzade Cami Türbesi' gibi tablolara imza atan Osman Hamdi Bey (30 Aralık 1842, İstanbul - 24 Şubat 1910, İstanbul) Osmanlı arkeolog, müzeci, ressam ve Kadıköy'ün ilk belediye başkanıdır. Osmanlı sadrazamlarından İbrahim Ethem Paşa'nın oğlu, müzeci Halil Ethem Bey ve nümizmat İsmail Galib Bey'in ağabeyidir. İlk Türk arkeoloğu kabul edilir. En önemli arkeolojik kazısı 1887-1888'de gerçekleştirildiği Sayda Kral Mezarlığı (Lübnan) kazılardır. Bu kazılar sırasında dünyaca ünlü İskender Lahidi'ni bulmuştur. Osman Hamdi Bey, Osmanlı'da bir kadının resmini ilk yapan ressamdır. Eşi Naile Hanım ile sevgilisi Agarite'nin portresini yaptı. Eşinin gerçek ismi Marie, bir Fransız...
BİR OĞLU ÜÇ KIZI VARDI
Hamdi Bey, evinde çocuklarıyla dahi Fransızca konuşan, Nazlı isimli kızına bir şey yazarken, 'İsmini bir Fransız nasıl okur da Nazlı diye telaffuz eder?' diye kaygılanan biridir. Osman Hamdi'nin 1 oğlu 3 kızı oldu. 1918'de Harbiye Nazırı olan Müşir Abdullah (Kölemen) Paşa, Osman Hamdi Bey'in damadıdır. Uzun yıllar babasından kalan yalıda yaşamıştır. Oğlu Hamdi Vahit, Çüruksulu Ahmet Paşa'nın kızı Belkıs Hanım ile ünlü diplomat Ethem Menemencioğlu'nun kızları Nihal Hanım'la evlendi.
AGARITE İLK AŞKIYDI
Osman Hamdi Bey'in kardeşi İsmail Galib'in torunu olan Prof. Dr. Edhem Eldem şu bilgileri verdi: Hamdi Bey, Paris'te devlet görevlisi olduğu 1863-65 yılları arasında Agarite Charlotte Gay ile tanıştı ve birlikte yaşamaya başladı. Bu ilişkiden, 28 Ekim 1867'de Fatma, ardından 6 Temmuz 1868'de ikinci kızları Melek dünyaya geldi.
Agarite Charlotte Gay, Hamdi Bey'den 6 yaş büyüktü. İlişki yaşadıkları dönemde ünlü ressam 24 yaşındaydı.