TAKVİM Memurlar açıklıyor: Kapatılan birimlerde görev yapan sürekli işçiler hakkında neler yapılacak?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, milyonlarca sürekli işçiyi ilgilendiren bir yazı yayımladı. Peki, kapatılan birimlerde görev yapan sürekli işçiler hakkında neler yapılacak? Takvim Memurlar, milyonlarca kişinin merak ettiği detayları açıklıyor...

Giriş Tarihi :13 Ocak 2022 , 18:03 Güncelleme Tarihi :13 Ocak 2022 , 19:13
TAKVİM Memurlar açıklıyor: Kapatılan birimlerde görev yapan sürekli işçiler hakkında neler yapılacak?

İÇİNDEKİLER

Takvim Memurlar, kapatılan birimlerde görev yapan sürekli işçileri ilgilendiren detayları açıklıyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'dan tüm birimlere "696 KHK kapsamında geçici görevlendirme ve yer değişikliği" başlıklı bir yazı gönderildi.


Söz konusu yazıda, milyonlarca sürekli işçiyi ilgilendiren kritik detaylar yer aldı.

İşte Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın "696 KHK kapsamında geçici görevlendirme ve yer değişikliği" başlığıyla yayımlanan o yazısı;

02/07/2018 tarihli ve 703 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin 178. maddesi ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'yle eklenen "Kurumlar Arası Geçici Görevlendirme" başlıklı ek 25. maddede; "Hakim ve Savcılar ile bu meslekten sayılanlar hariç olmak üzere statülerine bakılmaksızın bir kadro veyapozisyona dayalı olarak kamu kurum veya kuruluşlarında istihdam edilenler kurumlarının muvafakatiyle bir yılı geçmemek üzere diğer kamu kurum ve kuruluşlarında geçici görevlendirilebilir. Bu süre birer yıl olarak uzatılabilir.


Kurum ve kuruluşların kadro veya pozisyonlarına geçici görevlendirmenin yapılabilmesi için görevlendirileceklerin ilgili mevzuat uyarınca kadro veya pozisyona asaleten atanmada aranan, asaleten aranmada sınav şartı aranlılan kadro veya görevler için bu sınavlra girme hakkının elde edilmiş olması dahil, tüm şartları bir arada taşımış olmaları gerekir. Bu şekilde görevlendirilenler, görevlendirildikleri kadro ve pozisyon için mali ve sosyal hak ve yardımlardan emsali personel gibi faydalanır. Bunlar geçici görevlendirildikleri süre boyunca kurumlarından aylıksız izinli sayılırlar. Bunların Sosyal Güvenlik Kurumu ile ilişkileri kendi kurumlarındaki statülere dikkate alınarak devam ettirilir.


Bu madde kapsamında görevlendirmeye ilişkin usul ve esaslar Devlet Personel Başkanlığınca hazırlanarak 'Cumhurbaşkanınca yürürlüğü konulacak yönetmelikle belirlenir' hükmü bulunmaktadır.

Bu çerçevede; personelin kurumlar arası geçici görevlendirilmesine ilişkin usul ve esasları düzenlemek amacıyla 03/05/2019 tarihli 30763 sayılı Resmi Gazete Kurumlar Arası Görevlendirme yönetmeliği yayımlanmıştır.

Öte yandan, 20/11/2017 tarihli ve 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 127. maddesi ile 27.06.1989 tarihli ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye eklenen geçici 23. maddenin 5. fıkrasında; "Sürekli içi kadrolarına geçirilenler birinci fıkrada ön görülen şartları taşıdıkları sürece ve çalıştırıldıkları teşkilat ve birimde geçiş işlemi yapılmadan önceki ihale sözleşmesi kapsamındaki hizmetleri yürütmek üzere istihdam edilebilir. Bunların istihdam süreleri hiçbir şekilde Sosyal Güvenlik Kurumlarından emeklilik, yaşlılık ve malullük aylığı almaya hak kazandıkları tarihi geçemez" hükmü bulunmaktadır.


KAPATILAN BİRİMLERDE GÖREV YAPANLAR...
Bu itibarla; 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye eklenen geçici 23. madde hükmü kapsamında sürekli işçi kadrosuna geçirilmiş olan ilgili personelin; çalıştırıldığı teşkilat ve birimde geçiş işlemi yapılmadan öceki ihale sözleşmesi kapsamındaki hizmetleri yürütmek üzere istihdam edilmesi gerektiğinden; geçivi görevlendirilmesinin ve yer değişikliğinin mümkün bulunmadığı, kapatılan birim olması halinde ise söz konusu personeli fiilen yapacakları görev ve çalışacakları birimlerin belirlenmesinde mezkur 5. maddede yer alan usul ve esasları bozmayacak şekilde yeniden düzenleme yapmanın Bakanlığımız takdirinde olduğu değerlendirilmektedir.