15 Haziran sahibinden en ucuz ikinci el otomobiller açıklandı! İşte sahibinden ikinci el araç alırken dikkat edilmesi gerekenler

Yaz ayının gelmesiyle birlikte ikinci el otomobiller revaçta. Bütçesi kısıtlı olan vatandaşlar 2. el otomobillere yöneliyor. İkinci el otomobil alırken dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Örneğin satın alınan bir ikinci el otomobilin arıza yapması ve sıkıntı çıkarması gibi durumlarda öncelikle şirkete başvurulmalıdır. Aksi takdirde mahkeme yoluna başvurulmalıdır. Sıfır otomobil fiyatlarının astronomik seviyelerde olması sebebiyle Türkiye genelinde birçok kişi ikinci el otomobil satışlarına yönelmiştir. İkinci el otomobil piyasasında en çok hareketli olan otomobiller 30-50 bin TL arasında değişiklik göstermektedir. İkinci el otomobil alım sayfalarından araç satın almak isteyen milyonlarca kişi ikinci el otomobil satın alımlarında dikkat edilmesi gereken hususları araştırmaya koyuldu.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :15 Haziran 2019 , 09:15 Güncelleme Tarihi :15 Haziran 2019 , 09:15
15 Haziran sahibinden en ucuz ikinci el otomobiller açıklandı! İşte sahibinden ikinci el araç alırken dikkat edilmesi gerekenler

İÇİNDEKİLER

Sıfır otomobil fiyatlarının yüksek olması sebebiyle ikinci el otomobil alım satımları büyük bir hareketlilik kazanmıştır. Peki, sahibinden ikinci el araç alımından en çok nelere dikkat edilmelidir? İşte sahibinden ucuz ekinci el otomobil ilanlarında dikkat edilmesi gereken hususlar. Türkiye genelinde ikinci el alım satımlarında otomobil yaşlarının büyük çoğunluğunu 10 yaşın üzerindeki otomobiller oluşturmakta. 8 yaş sınırlaması birçok otomobili kapsam dışı bırakmakta ve bu anlamda otomobil alım satımında daha rahat satın alımlar yapılabilmektedir. Vatandaşlar ucuz ve bütçelerini sarsmayacak arabalara bakıyor. Biz de sizler için ucuz olan ikinci el otomobil modellerini derledik. İkinci el araba alırken nelere dikkat etmeniz gerektiğini de detaylı şekilde anlattık.

İşte 30 bin liraya satılan ikinci el arabalar...

Volkswagen Passat 2000 model

Volkswagen Golf 1999 model

Citroen C3 2005 model

Toyota Corolla 2001 model

Fiat Punto 2011 model

Fiat Albea 2008 model


Fiat Linea 2011 model

BMW 3.20 1994 model

Audi A3 2001 model

Otomobil Alımlarında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Satın alınan bir ikinci el otomobilin arıza yapması ve sıkıntı çıkarması gibi durumlarda öncelikle şirkete başvurulmalıdır. Aksi takdirde mahkeme yoluna başvurulmalıdır.

Otomobilin kaza geçirip geçirmediği, motor durumu, kilometresi de satın alırken dikkat edilmesi gereken en önemli konulardandır. 1 Nisan 2019 tarihinden itibaren ikinci el alım satımlarında ekspertiz merkezi raporunun da eklenmesi zorunlu hale getirilmiştir. Ekspertiz raporu alan araçta yine de sorun yaşanabilmektedir. İlgili yönetmelik gereği, ekspertiz raporu zorunluluğu araç alım satımı yapmayan kimseler arasında ve 160 bin kilometre ve 8 yaş üstü araçlarda kapsam dışı bırakıldı.

Türkiye genelinde ikinci el alım satımlarında otomobil yaşlarının büyük çoğunluğunu 10 yaşın üzerindeki otomobiller oluşturmakta. 8 yaş sınırlaması birçok otomobili kapsam dışı bırakmakta ve bu anlamda otomobil alım satımında daha rahat satın alımlar yapılabilmektedir.

Nereye Dava Açılacak?

İlgili yönetmeliğin 15. maddesine göre araç alım satım işleriyle uğraşmakta olan otomobil satın alan bir kişi, aracın 3 ay veya 5 bin km garantisi altındadır. Araçta garanti süresi içerisinde herhangi bir problem meydana gelirse öncelikle firmaya başvuruda bulunması gerekmektedir. Garanti, ücretsiz onarım ve otomobilin değiştirilmesine kadar birçok hakkı doğurmaktadır.

İkinci el otomobil satışı yapan bir firma, otomobili eğer ticari amaçla satın alır ise görevlendirilen mahkeme asliye ticaret mahkemeleridir. Tüketici bireyler yerleşim yerinin çevresinde bulunan tüketici mahkemelerine başvuruda bulunabilir. Araç satımı öncesinde aracın kilometresiyle oynandığı fark edilir ise Yargıtay içtihatlarına göre ''nitelikli dolandırıcılık'' suçlamasıyla Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvuruda bulunabilmektedir.