En uzun oruç bu ülkelerde tutuluyor

Bu ülkelerde yaşayan Müslümanlar, 20 saate yakın oruç tutuyor...

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :12 Ağustos 2010 , 00:00 Güncelleme Tarihi :12 Ağustos 2010 , 11:46
En uzun oruç bu ülkelerde tutuluyor
Yaz aylarında "gece gündüz batmayan güneşiyle" bilinen İskandinav ülkelerinden , c ve Finlandiya'nın kuzey bölgelerinde yaşayan Müslümanlar, 20 saate yakın oruç tutuyor.

İsveç'in kuzeyindeki Kiruna kentinde, Diyanet İşleri Başkanlığının internet sitesinde yer alan imsakiyeye göre ramazanın ilk günü, imsak TSİ 03.48'de, iftar TSİ 22.18'de oldu ve teravih namazı TSİ 23.33'te kılındı.

İsveç, Norveç ve Finlandiya'da yaşayan Türkler arasında emekli olanlar ya da tatillerini bu aylara denk getiren Türklerin çoğunluğu, ramazan ayını Türkiye'de geçirmeyi tercih ediyor. Bu kişiler, okulların başlamasıyla birlikte bu ülkelere dönmeye başlayacak. --- Günlerin uzun ancak serin olmasından dolayı bu ülkelerde kalıp oruç tutan Türkler ve diğer Müslümanlar ise ramazan alışverişlerini Türk mallarının satıldığı dükkanlardan yapmayı tercih ediyor. Hurma, zeytin en çok satılan ürünler olurken, bazı İsveç marketleri, ramazan ayında dükkanlarında hurma bulundurmaya ve reklamlar yapmaya, ayrıca gazetelere verdikleri ilanlarla Müslümanların ramazanını kutlamaya özen gösteriyor. Gazetelerde ramazanla ilgili haberler ve Müslümanlarla yapılan röportajlar yayımlanıyor.

FİNLİLER DE İFTARA DAVETLİ

Finlandiya'nın kuzey bölgesinde bulunan Tampere'deki Anadolu Kültür Derneğinin Başkanı Hasan Polat, bu kentte ve Pihtipudas adlı yerleşim yerinde bin civarında Türk ve Müslüman yaşadığını ve dini vecibelerini yerine getirmeye çalıştığını kaydetti.

Günde 20 saate yakın oruç tuttuklarını belirten Polat, bölgede Türklerin yanı sıra Afganistan, Irak ve Arap ülkelerinden gelen Müslümanların ve Tatarların yaşadığını, Müslümanların elbirliğiyle mescide dönüştürdükleri binada iftar yemekleri verdiklerini ve bazen bu yemeklere Finlandiyalıların da katıldığını söyledi.

Gurbette, yakınlarından uzakta olmak dışında, bu topraklarda yaşama ve ibadetlerini yerine getirme konularında sıkıntı çekmediklerini ifade eden Polat, "Finlandiyalılar cana yakın insanlar. Biraz bize benziyorlar. Yakınlık kurabiliyoruz. Evlerimizde veya mescitte yaptığımız iftarlardan sonra Türk vatandaşlarıyla ya da diğer Müslümanlarla mescitte bir araya gelip konuşma fırsatımız oluyor. Sorunlarımızı birlikte tartışıyoruz'' diye konuştu.

Bölgede yaşayan Türklerin genellikle gıda sektöründe çalıştığı Tampere kentinde öğrenim gören Türkler de bulunuyor.

TÜRKİYE VE MEKKE SAATLERİYLE ORUÇ


Norveç'in kuzeyinde bulunan Trondheim kentindeki Mevlana Kültür Derneği Başkanı Alparslan Boğa, ramazanla birlikte Türkiye'nin Diyanet İşleri Başkanlığından Ahmet Akkuş'u din görevlisi olarak gönderdiğini ve Akkuş'un kendilerine yardımcı olduğunu kaydetti.

Kendilerinin Diyanet İşleri Başkanlığının imsakiyesine göre oruç tuttuğunu belirten Boğa, "Tanıdığımız bazı Müslümanlar, Mekke'ye göre iftar ve sahur saatlerini ayarlıyor. Ayrıca arada fazla zaman olmadığı için teravih namazını 8 rekat kılan Müslümanlar da var" diye konuştu.

Boğa, bölgede yaşayan Türkler ve Müslümanların kiraladıkları bir binayı mescide çevirdiğini ve ibadetlerini burada yerine getirdiğini kaydetti.

Türkiye'nin Stockholm Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşaviri Prof. Bülent Baloğlu da AA'ya yaptığı açıklamada, İsveç, Norveç ve Finlandiya gibi İskandinav ülkelerinde yaz aylarında oruç tutulan sürenin uzun olmasına rağmen, Müslümanların ibadetlerini yerine getirdiklerini kaydetti.

Baloğlu, "Bu konuda Diyanet İşleri Başkanlığımızın hazırladığı ve vakitleri gösteren takvimler var. Ayrıca yine internet sitelerimizde de bu konularla ilgili bilgiler ve düzenlemeler mevcut. Şu anda teravih namazlarını 20 rekat üzerinden kılmaya başladık. Ancak cemaat uygun görürse 8 rekat üzerinden de kılınabilir" dedi. (AA)