Bayram değil seyran değil..

İftar sonrası aşırı tatlı yeme isteği hem kilo yapar hem de şeker hastalığının ilk belirtisi olarak karşımıza çıkar...

Giriş Tarihi :25 Ağustos 2011
Bayram değil seyran değil..
Ne demiştik sağlık "Ruh, beden ve sosyal durumun tam bir iyilik içinde olması halidir." Ramazan için sağlık derken içinde ruhun, bedenin ve sosyal durumun bulunması özel bir durumdur. Ruh ve bedene sabır, sağlık beklenirken, iftarlar ve sahurla farklı bir sosyal durum birlikteliği, farklı keyif ve hatıralar eklenir hayatlara. Sonunda bizi bekleyen bayramların havası da bir başkadır.
Yakında bayramda dikkat edilenleri de yazarız. Son bir hafta için son uyarılara devam....

İftar sonrası aşırı tatlı yeme isteğim oluyor. Dayanamayıp yiyorum. Şişmanım ve tatlı çok yiyorum diye şeker hastası mıyım?
CEVAP: Yapacağınız ilk iş iç hastalıkları uzmanına başvurmak. Mutlaka şeker yükleme testi yaptırın.
Tatlı yeme isteği şeker yüksekliğinin yanında "Şeker düşüklüğü" nedeniyle de ortaya çıkan bir durumdur. Çoğu kez şeker hastalığının ilk döneminde ortaya çıkar. Sürekli tatlı yeme durumu fazla kiloyu beraberinde getirir. Hem gaz hem de şişmanlık için daha çok hareket etmeniz, egzersiz ve spor yapmanız şart. Şeker tanısı yapılan testlerden sonra netleşir.

Geçen sene kalp krizi geçirdim. Ardından by-pas oldum. Oruç tutmaya devam ettim ama son iki gündür göğüs ağrılarım başladı. Şimdi oruç tutmalı mıyım?
CEVAP: Öncelikle hemen kardiyoloji veya yoksa iç hastalıkları uzmanıyla görüşmelisiniz. EKG ve bazı tetkikler gerekebilir. Tansiyonunuzu düzenli olarak ölçtürün. Kalp için verilen ani durumda dil altı olarak kullanmanız gereken ilacınızı mutlaka yanınızda bulundurun. Eğer göğüs ağrısı uzun sürer, terleme, fenalık hissi, ölüm korkusu gibi hızlı değişiklikler söz konusu olursa mutlaka acil poliklinik başvurusu yapın.

32 yaşındayım şu an yurtdışında da şirketimizin satış ofisi var. Burada kalıyorum. Burada yiyeceklerimizi Türkiye'den temin ediyoruz. Bir kaç haftadır dışkımın rengi koyu oluyor bazen de siyah ve sert birkaç parça oluyor.
CEVAP: Yeterince sebze meyve tüketmiyorsunuz. Türkiye'den götürdüğünüz gıdalar genellikle dayanıklı tüketim gıdaları ise kabızlık artabilir. En az on bardak su iç. Sebze ve meyve tüketimini arttır. Yeterince iyi uyu. Tuvalet ihtiyacı olduğunda erteleme. Mutlaka bir iç hastalıkları uzmanına başvurun.

DOYMUYORUM
İftarda çok acıkmama rağmen çabucak doygunluk başlıyor. Birazdan tekrar açlık hissi oluyor. Çok hızlı yemek yediğim için çabuk mu doyuyorum? Baş ağrılarımın sebebi açlık olabilir mi?
Hızlı yemek yiyor, çabuk acıkıyor ve beraberinde başınız ağrıyorsa mutlaka burun muayenesini yaptırın. Ayrıca iç hastalıkları uzmanına başvurun.