Bütün günahından, aymazlıklarından, bohemliğinden, ısrarından, nefsinin histerik vurgunlarından kaç. En uygun yol budur. Yarın dönmek istesen de imkân olmayabilir. Geç kalabilirsin. Sen olmasan da yarın olacak. Ama sen ayarında olmayabilirsin. Gel, günahların seni tüketmeden, sen onları terk et.
BÜYÜKLERİN DUALARI
Ma'ruf-u
Kerhi'nin Duası
Dinim için, dünyam
için, beni ilgilendiren
meselelerim için kerim
olan Allah bana kâfidir.
Bana zulmedenden
daha kuvvetli bulunan
âlim olan Allah bana
yeter. Bana kötülükle
yaklaşanın belini kırabilecek
derecede şiddet ve
kuvvete sahip olan Allah
bana kâfidir. Rahim olan
Allah ölüm anında bana
kâfidir. Kabirde sorguya
çekildiğim anda Allah
bana kâfidir. Hesap
zamanında Kerim olan
Allah bana kâfidir. Mizanın
yanında latif olan
Allah bana kâfidir. Sıratın
yanında, kadir olan
Allah bana kâfidir. Allah
bana kâfidir. İlah ancak
O'dur. O'na yaslanırım.
O büyük arşın sahibidir.
BİR HADİS
"Hurma bulabilen hurma ile orucunu açsın hurma bulamayan da su ile iftar etsin. Çünkü su temizdir."
(Ebû Dâvûd, Sıyam: 21 ; İbn Mâce, Sıyam: 25)
BİR SEVAP
Allah korkusuyla bir şeyi terk eden kimse "Sadece Allah'tan korktuğun için terk ettiğin şeyden daha hayırlısını Allah sana mutlaka verir."
BİR AYET
"(Ey Muhammed!) De ki: "Gelin, Rabbinizin size haram kıldığı şeyleri okuyayım: Ona hiçbir şeyi ortak koşmayın. Anaya babaya iyi davranın. Fakirlik endişesiyle çocuklarınızı öldürmeyin. Sizi de onları da biz rızıklandırırız. (Zina ve benzeri) çirkinliklere, bunların açığına da gizlisine de yaklaşmayın. Meşrû bir hak karşılığı olmadıkça Allah'ın haram (dokunulmaz) kıldığı canı öldürmeyin. İşte size Allah bunu emretti ki aklınızı kullanasınız." (En'am, 151)
SORU - CEVAP
Namazda aklıma dünyalık şeyler geliyor. Namazıma engel olur mu?
Namaz aslında kişinin Allah ile konuşması, O'na imanını, kulluğunu ifade etmesidir. Gerçek anlamda namaz kılan kişi, her türlü dünyalığı seccadenin dışında bırakmalıdır. Bununla beraber namaz esnasında bu tür şeylerin akla gelmesi namazı bozmaz. Belki manevi lezzetini azaltır.
Hastalık korkusuyla oruç tutmazsak günaha girer miyiz?
Kronik hastalığınız varsa elbette
ramazan ayında oruç tutamazsınız. Hasta iseniz elbette oruç tutmazsınız. Ama sırf hastalık endişesinden dolayı oruç tutmamanız doğru olmaz. Kaldı ki oruç bağışıklık sistemine müspet anlamda fayda sağlar. Zarar vermez. Bir rahatsızlığınız söz konusu ise elbette doktorunuza danışın.
Radyo, teyp veya televizyonlardan secde ayetlerini dinleyen kimsenin tilavet secdesi yapması gerekir mi?
Kuran-ı Kerim'de on dört yerde secde ayeti bulunmaktadır. Bu ayetleri okuyan veya işiten kişinin, tilavet secdesi yapması gerekir. Tilavet secdesi, ayetteki ilahi mesajı okuyan veya dinleyen kişinin, yaradanına itaatinin ifadesidir. Bu itibarla radyo, teyp veya televizyondan da olsa, ilahi mesajı işiten kişinin, tilavet secdesi yapması gerekir. Ancak, okunan ayetlerin tilavet secdesi olduğunu bilmeyenler, tilavet secdesi yapmakla yükümlü değildirler.
PROF. DR. NİHAT HATİPOĞLU İLE 11 AYIN SULTANI RAMAZAN