2020 Ramazan Bayramı ne zaman başlayacak? Ramazan Bayramı hangi güne denk geliyor?

Müslüman vatandaşların dört gözle beklediği 2020 Ramazan ayı geldi çattı. 11 ayın sultanı olan Ramazan ayı boyunca islamın beş şartından biri olan oruç tutulacak, dualar okunacak, namazlar kılınacak. "Bin aydan daha hayırlı" kabul edilen Kadir Gecesi de bu ayın içerinde idrak edilir. İslam alemi Ramazan ayı sonrasında sevdikleriyle birlikte Ramazan Bayramı’nı kutlar. Peki 2020 Ramazan bayramı ne zaman başlayacak, bu yıl hangi gün kutlanacak? İşte 2020 yılı Ramazan Bayramı hakkında merak edilen bilgiler…

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :26 Nisan 2020 , 10:23 Güncelleme Tarihi :27 Nisan 2020 , 17:22
2020 Ramazan Bayramı ne zaman başlayacak? Ramazan Bayramı hangi güne denk geliyor?

İÇİNDEKİLER

Müslüman alemi için büyük önem taşıyan Ramazan ayı başladı. 24 Nisan günü 2020'nin ilk Ramazan orucu tutulmaya başlandı ve 30 gün boyunca devam edecek. Ramazan ayını tamamlamanın mutluluğuyla Ramazan Bayramı kutlanır. 2020 Ramazan Bayramı tarihleri de en çok merak edilen sorulardan biri oldu. Gündemde sıkça araştırılan Ramazan Bayramı'nın hangi güne denk geldiğini haberimizden öğrenebilirsiniz.

2020 RAMAZAN BAYRAMI NE ZAMAN?

Arefe Günü: 23 Mayıs Cumartesi
Ramazan Bayramı 1. Gün: 24 Mayıs Pazar
Ramazan Bayramı 2. Gün: 25 Mayıs Pazartesi
Ramazan Bayramı 3. Gün: 26 Mayıs Salı

RAMAZAN AYININ ÖNEMİ

11 ayın Sultanı ve müslümanların heyecanla beklediği Ramazan ayı geldi. Ramazan ayı, ay takvimine (aya göre hesaplanan) göre, dokuzuncu ayın adıdır. Ramazan ayının dinimizde büyük bir önemi ve diğer aylar arasında seçkin bir yeri vardır. Çünkü kutsal kitabımız Kur'an bu ayda indirilmeye başlanmıştır. Kur'an'da bin aydan daha hayırlı olduğu bildirilen "kadir gecesi" yine bu ay içinde kutlanır. Bu bağlamda İslam'ın temel ibadetlerinden olan oruç da bu ayda tutulur. Bu nedenle Ramazan ayı, Müslümanlar için en kutsal aydır ve ona "on bir ayın sultanı" denilmiştir.

RAMAZAN BAYRAMI FAZİLETİ

Ramazan Bayramı (Arapça: عيد الفطر Ayd-ül Fitr, Farsça: عید فطر) ya da Şeker Bayramı[1], İslam aleminde, oruç tutma ayı olan Ramazan'ın ardından üç gün boyunca kutlanan dinî bir bayram. Hicri takvime göre onuncu ay olan Şevval ayının ilk üç gününde kutlanır. Bayramdan bir önceki gün, Ramazan ayının son günü olan arifedir.

Hicri takvim bir ay takvimi olduğu için yıllar güneş temelli miladi takvimden 11-12 gün kısadır. Bu nedenle Ramazan Bayramı her sene bir önceki seneden 11-12 gün daha erken kutlanır. Yaklaşık olarak her 33 senede bir Ramazan Bayramı aynı günlere tekabül eder. Ramazan Bayramı'nda herkes sevdiklerini ziyaret eder, büyüklerin elleri öpülür, uzaktaki yakınlar aranır hatırları sorulur, küsler barışır.

(Ramazan ve Kurban bayramının gecelerini ihya eden kimsenin kalbi, kalblerin öldüğü gün ölmez.) [İbni Mace, Taberani]
(Rahmet kapıları dört gece açılır. O gecelerde yapılan dua, tevbe reddolmaz. Ramazan bayramının ve Kurban bayramının birinci geceleri, Berat gecesi ve Arefe gecesi.) [İsfehani]

Peygamber efendimiz, (Ramazan ayının son günü Allahü teâlâ, oruç tutanları affeder) buyurunca, Eshab-ı kiram, (Ya Resulallah, o gün Kadir gecesi mi?) diye sual etti. Onlara, (Bilmez misiniz ki, iş yapana, işi bitirince ücreti verilir) buyurdu. (Beyheki)

AREFE GÜNÜ ORUÇ TUTULUR MU?

Arefe günü tutulan orucun iki yıllık denebilecek bir sevaba vesile olacağına dair sahih hadis vardır. Bu hadis şöyledir:

Arefe, Kurban Bayramı'ndan bir önceki gün, hicrî takvime göreZilhicce ayının 9. günüdür. Başka güne arefe denmez. Ülkemizde Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı'nın bir önceki gününe de arefe denmiştir. Resulullah'ın (sav) bildirdiğine göre: "Günlerin en faziletlisi arefe günüdür. Faziletçe cumaya benzer. O, cuma günü dışında yapılan yetmiş hacdan faziletlidir. Duaların en faziletlisi de arefe günü yapılan duadır. Benim ve benden önceki peygamberlerin söylediği en faziletli söz de: Lailahe illallah vahdehu la şerike lehu. (Allah birdir, ondan başka ilah yoktur, O'nun ortağı da yoktur) sözüdür." (Muvatta, Hacc 246)

Resulullah(sav): "Arefe gününe hürmet edin! Arefe, Allah'ın kıymet verdiği bir gündür." diyerek, Allah Teâlâ'nm kıymet verdiği günü hürmet ederek bilinçli bir şekilde yaşamaya gayret etmemizi istemiştir. Hürmet, verilen nimeti idrak etmekle ve verileni bilmekle, görebilmekle başlar. Arefe gününü günahlara girmeden oruçla, duayla, istiğfarla geçirmek kullarını arefe gününde bağışlayacağını müjdeleyen Allah Teâlâ'ya hürmetin ve şükrün bir ifadesidir. (Deylemi)