Sigarayı bırakmanın tam fırsatı!

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Akkaya, ramazan ayının sigarayı bırakmada etkin rol oynadığını belirterek, sigara tiryakilerinin bu dönemi en iyi şekilde değerlendirmelerini istedi.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :07 Mart 2019 , 11:16 Güncelleme Tarihi :07 Mart 2019 , 11:16
Sigarayı bırakmanın tam fırsatı!

İÇİNDEKİLER

Prof. Dr. Akkaya, yaptığı açıklamada, sigarayı bırakmayı düşünen veya sigaranın zararlarını hissetmeye başlayan kişiler için ramazan ayının bir fırsat olduğunu belirtti. İnsanların ramazan ayında oruç tutarak, sigaradan da uzak kalabildiklerini hatırlatan Prof. Dr. Akkaya, bunu devamlılık haline getirerek, insanların sigaradan kurtulabileceklerini kaydetti.

Prof. Dr. Akkaya, ''Günde 16-17 saat oruç tutuyorsunuz ve bu süre içinde sigara içmiyorsunuz. Demek ki siz sigarasız da yapabiliyorsunuz. İşte kendinizde uyandırmanız gereken en önemli bilinç bu'' diye konuştu.

Ramazan ayında sokaklarda elinde sigara ile dolaşan insan sayısının da azaldığına işaret eden Prof. Dr. Akkaya, bunun da önleyici bir etken olduğunu kaydetti.

SİGARAYI BIRAKMA TEDAVİSİ

Sigarayı bırakmak için polikliniğe gelenlerle önce karşılıklı konuştuklarını ifade eden Prof. Dr. Akkaya, bu konuda kararlı olanları ikna ettiklerini kaydetti. Hasta sigarayı bırakmaya karar verdikten sonra tedavi sürecine geçildiğini anlatan Akkaya, kendisine 48 saat uygulanan nikotin plasteri ya da nikotin sakızları verdiklerini belirtti. Bu yöntemle vücudun istediği nikotini bu şekilde salgıladıklarını söyleyen Akkaya, hastanın sigaradan uzaklaştırıldığını vurguladı.

Tedavi sürecinde ilk 6 ayın çok önemli olduğuna değinen Prof. Dr. Akkaya, ''Hastayı ilk 6 ay takipte tutuyoruz eğer bu süre zarfında sigaraya dönüş yaptığında tedaviye yeniden başlıyoruz. Hastayı önce kafada sigarayı bırakması için ikna ediyoruz ve tedavi yöntemlerini uyguluyoruz'' diye konuştu.

Tedavi süresinde hastada uykusuzluk, korku, sıkıntı, bunaltı, terleme gibi psikolojik etkenlerin ortaya çıkabildiğini aktaran Akkaya, sosyal etkinliklerle de bunların atlatılabildiğine işaret etti.