Rahim kanserine ışın tedavisi

Kanamayla kendini belli eden rahim kanseri, oluşmadan önce evrelerden geçer. Henüz kanserleşmeden yakalanıp ameliyat ile alınırsa hayat kurtarılabilir

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :20 Eylül 2014
Rahim kanserine ışın tedavisi
Kadınlarda adet olmak ve çocuk doğurmak için gereken rahim, aynı zamanda bazı kanserlerin de sebebi olabilir. Rahmin, rahim ağzı ve üst rahim olmak üzere iki bölümü vardır. Bugün üst rahim dediğimiz bölgeden bahsedeceğiz. Bu bölge aynı zamanda her adette kendi iç zarını döken bölgedir. Öncelikle belirteyim ki; rahim kanseri (üst rahim kanseri) hiç çocuk doğurmamış, şişman, tansiyon hastalığı olan kadınlarda daha sık görülür. En bariz belirtisi menopoz sonrası kanamadır. Her türlü menopoz sonrası kanamada doktora giderek mutlaka muayene olunmalı. Gerekirse rahmin iç zarından kazımayla alınan hücrenin patolojiye gitmesiyle her şeyin yolunda olduğunu bilmeliyiz. Rahim kanseri genellikle erken tanınır. Çünkü hemen hepsinde bir kanama olayı olur ve kanama hastayı doktora götürür. Tanı konulduktan sonra rahim, rahim ağzı, yumurtalıklar ve yumurta kanalları alınır, lenf bezlerinden örnekleme yapılır. Daha sonra kanserin rahim duvarına girmesi durumuna bakarak da bir ışın tedavisi yapılabilir. Genellikle sonuçlar iyidir. Rahim kanserinden korunmanın en iyi yolu, her türlü anormal kanamada hemen doktora gitmek, menopoz sonrasında da yıllık doktor kontrolünü aksatmadan rahim zarının kanser öncesi değişikliklerini ultrason ile takip ettirmektir. Çünkü rahim kanseri oluşmadan önce erken evrelerden geçer ve bu evreler ultrasonla anlaşılabilir. Ameliyat olunduğu takdirde henüz kanserleşmeden yakalanıp hayat kurtarılabilir. Kadınlarda en sık görülen kanserden biridir. Yılda bir kere yapılan Pap Smear testleri ile rahim ağzı kanseri takip edilir ve erken tanısı konulur ama rahmin üst kısmının kanseri Pap Smear ile anlaşılamaz. Bu yüzden mutlaka yıllık kontrollerinizin devam etmesi gereklidir. Bu kanserler sıklık sıralamasında en üstte gelir fakat hepsi erken tanınabilir. Düzenli kontrole gelindiği sürece de ölümcül hale gelmez. Lütfen kontrollerinizi aksatmayınız.

SORU: 3 yıldır menopozdayım. Geçen gün idrar yaparken tuvalette kan gördüm ama bunun idrardan mı yoksa rahimden mi geldiğini anlayamadım. Ne yapmam gerekir? (İstanbul'dan T.L.)
CEVAP: Bu kanama anormaldir.Doktora gittiğinizde size Smear testi yapılacak ve ultrason ile rahme bakılacaktır.
Smear testi normal, rahim zarı çok ince ise bu durumda başka alanlara bakmak gerekebilir. Kanamanın vajinadan geldiği kesin ise rahim zarı ince olsa da mutlaka rahim içinin kazıtılarak parça alınması (buna kürtaj diyoruz) gereklidir. Patolojiye göre de tedaviniz yönlendirilecektir.

SORU: Sayın hocam, adetimden 2 hafta sonra tekrar adet oldum, ondan 2 hafta sonra yine adet oldum. Çok korkuyorum, bir şey yapmalı mıyım sizce? (A.T.)
CEVAP: Sayın okuyucum, genç yaşta rahim kanseri olma şansı yok denecek kadar azdır. Bu durum büyük bir ihtimalle yumurtalıkdaki bir aksaklıktan meydana gelmiştir. Yine de nadiren rahim içi polipleri veya miyomları böyle ara kanamalar yapabilir.
Endişe etmeden doktora gidiniz.

SORU: Menopozdayım ve hormon tedavisi oluyorum. Adetlerim düzenli olarak devam ediyor. Her zaman 3-4 gün sürecek iken 7 güne kadar uzadı. Ne yapmam gerekir? (Y.S)
CEVAP: Bu tedavide normal adetleriniz devam edebilir. Bunun tedavisi aynı zamanda rahim kanserini de azaltır. Kanamayı büyük bir ihtimalle ilaç alımında veya emilimindeki bir sorun yapmış olabilir. Bu olay tekrarlarsa doktorunuza gidip bir kontrolden geçmelisiniz.

SORU: Hocam, 40 yaşındayım ve 1 yıldır düzensiz kanamalarım var. Ayrıca bakire olduğum için muayeneden de korkuyorum. (Çorlu 'dan S.T.)
CEVAP: Menopoza yaklaşılan yıllarda yani Premenopoz dediğimiz yıllarda adet düzensizliği olabilir. Ama sizinki normal limitin dışına taşmış bir adet kanama bozukluğudur. Mutlaka rahimde miyom veya kanser gibi birtakım değişikliklerin araştırılması gereklidir.
Kızlık zarına zarar vermeden rahimden parça alma yöntemleri mevcuttur.

Prof. Dr. Teksen ÇAMLIBEL