Son yıllarda kadınlarda görülme sıklığı oldukça artan akciğer kanserinde,
sigara kullanımı önemli rol oynuyor. Akciğer kanserinde en önemli faktör sigaradır diyen
Prof. Dr. Erkan Topuz, "Doğru beslenmek ve sağlıklı bir yaşam sürmek akciğer riskini azaltır" diyor. Öksürük, kanlı balgam, nefes darlığı, göğüs ve sırt ağrısı, ses kısıklığı, tekrar eden akciğer enfeksiyonları, parmaklarda çomak şeklinde değişikliklerin akciğer kanseri belirtisi olabileceğini belirten
Prof. Dr. Topuz, bu rahatsızlıktan korunma yöntemlerini şöyle sıralıyor...
Sigara ve alkolden uzak durun.
Bol bol
karaturp yiyin.
Katı yağlar, koruyucu madde içeren gıdalar tüketmeyin.
Sarı-turuncu sebze-meyveleri sofralarınızdan eksik etmeyin.
Tere yemek akciğer kanserini azaltır.
Çiğ veya az pişmiş balık yemek kanser riskini düşürür.
Şarküteri yemeyin.
Yüksek yağlı besinlerden uzak durun. Yemekleri kızartma değil, haşlama yapın.
Mümkün olduğunca kırmızı et tüketimini sınırlandırın.