Çöp deyip atma sağlığından olma!

Düşünmeden atılan besinlerin kabuk, çekirdek ve sapları sanılanın aksine birçok işe yarıyor. Soğan zarı iltihaplara, muz kabuğu dizlere, karpuz kabuğu cinsel yaşama, bal kabağı ise sorunlu ciltlere ilaç gib igeliyor...

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :03 Nisan 2015
Çöp deyip atma sağlığından olma!
Hastalıklardan korunmanın ve sağlıklı bir bedene sahip olmanın yolu düzenli ve doğru beslenmeden geçiyor. Besinlerin yanı sıra attığımız kabuk ve sapları sandığımızdan daha fazla işe yarıyor. Uzmanlar, "Yiyeceklerin tüketilmeyen kabukları, çekirdekleri ya da sapları çöp değil. Bunları farklı şekillerde kullanarak hem faydalarından yararlanabilir, hem de binlerce ton yapılan israftan kaçınabilirsiniz" diyor. İşte yiyeceklerin tüketilmeyen kısımlarının şaşırtan ancak gerçek kullanımları...

KARPUZ KABUĞU CİNSEL YAŞAMI CANLANDIRIYOR
Genellikle çöpe attığımız karpuz kabuğu yalnızca B6 ve C vitamini içermiyor, aynı zamanda cinsel hayatınıza da katkıda bulunuyor. Karpuz kabuğunda bulunan sitrülin, vücut tarafından kan dolaşımını hızlandıran ve kan damarlarını rahatlatan bir amino aside dönüştürülüyor. Cinsel hayatı canlandırıyor.

DİZ AĞRILARINA MUZ KABUĞU
Muz kabuklarını atmak yerine deri parlatmada, bitkileri gübrelemede ya da yaraları iyileştirmede kullanabilirsiniz. Ayrıca muz kabuğunun içini sivrisinek ısırıklarına sürdüğünüzde, kaşıntısını ve şişkinliğini alıyor. Akneleri ve nasırları geçirmek üzere de kullanılıyor. Hatta, muz kabuğuyla ovulduğunda diz ağrılarının hafiflemesi sağlanabiliyor.

SOĞAN ZARI TIKANIKLIĞI ÖNLER
Soğanın etrafındaki incecik kabuklar kersetin gibi besin maddeleri bakımından oldukça zengindir. Kersetin maddesi, kan şekerini düşüren, damar tıkanıklığını önleyen ve iltihaplanmayı azaltan bir bitki pigmentidir. Soğanın bu çabuk dağılan ince kabuklarını yiyemiyorsanız yemeklerinizi pişirirken yemeğin suyuna soğan kabuklarını atarak, kabuklarda bulunan faydalı maddelerden yararlanabilirsiniz.

PAZI SAPI BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİR
Akdeniz mutfağında geniş yer kaplayan pazı yapraklarının kullanılmayan sapları bağışıklık sisteminizi güçlendiriyor. Antioksidanlar ve glutamin adlı bağışıklığı güçlendiren bir amino asit bakımından zengin olan pazı saplarını mutfak robotundan geçirerek yeşil sebzelerden yaptığınız içeceklerin içerisine ekleyebilirsiniz.

GÖZ ÇEVRESİ MORLUĞUNA PATATES
Soyduğunuz patateslerin kabukları gizli bir yaşlanma karşıtı silah gibidir. Patatesin içeriğindeki katekolaz enzimi cilt rengini aydınlatıcı özelliğe sahiptir. Böylelikle patates, gözaltlarınızdaki inatçı mor halkaların ve koyu gölgelerin aydınlanmasına yardımcı olur. Soyulmuş çiğ patates kabuklarını gözlerinizin çevresine ya da yüzünüzdeki lekelerin üzerine koyun. 10 dakika bekletin.

BALKABAĞI BAKIM MASKESİ
Balkabağının iç kısmını atmak yerine cildinizi güzelleştirmek için kullanacağınız bir maskeye dönüştürebilirsiniz. A,C,E vitaminleri, cilt temizleyici ve yatıştırıcı çinko bakımından oldukça zengin olan balkabağından muhteşem bir maske yapabilirsiniz. 2 çay kaşığı balkabağı püresi, yarım çay kaşığı bal, yarım çay kaşığı süt ve çeyrek çay kaşığı tarçını karıştırın. Cildinize uyguladığınız bu karışımı kalın bir tabaka halinde yü- zünüzde 10 dakika bekletin.

UNUTULAN ZEYTİNYAĞ İLE CİLDİ TEMİZLEYİN
Mutfağın bir köşesinde unuttuğunuz ve tarihi geçen zeytinyağını yemeklere kullanmak yerine makyaj temizleyici olarak değerlendirebilirsiniz. Zeytinyağını sıkışan farmuarlara, gıcırdayan kapılara sürebilir ve bir pamuk yardımıyla cildinize uygulayabilirsiniz.

BAYAT EKMEKLER LEKELERİ ÇIKARIR
Yumuşaklığını koruyan, bayat ekmekleri kullanarak kir ve lekeleri silebilirsiniz. Duvarınız daki lekeyi önce bir bezle silin ve üzerinden bayat ekmekle 2. kez geçin. Ekmeğin süngerimsi yapısının tüm lekeleri çıkardığını göreceksiniz.