VÜCUDA YAYILIR
Böbreklerin ürettiği idrarın depolandığı organ olan mesane, karnın alt kısmında bulunuyor. Mesane kanseri, mesanedeki hücrelerin kontrol edilemez bir şekilde büyümesiyle oluşuyor. Bu hücreler zamanla bir tümör halini alıyor. Mesanenin derin tabakalarına ve daha sonra vücudun diğer organlarına yayılma potansiyeli taşıyor.
AİLENİZİN ESERİ
Mesane kanserine yakalanmada sigara etkili oluyor. Mesane kanseri tanısı konulan ve tedavi edilen hastalarda dahi sigara içiciliğinin bırakılması kanserin tekrarlamaması açısından önem taşıyor. Sadece sigara içmek değil, sigara dumanını solumak dahi mesane kanseri riskini artırabiliyor. Daha çok erkeklerde görülen mesane kanserinde 50 yaşın üzerindekiler risk altında bulunuyor. Bu hastalıkta genetik faktörler de etkili oluyor. Mesane kanserinin tanısı, idrar tahlili ile idrardaki renk değişiklikleriyle konuluyor.
TEDAVİDE GEÇ KALMAYIN
Küçük boyuttaki tümörler için ultrasonografi, büyük olanlar için ise tomografi, manyetik rezonans ve ürografi ile de tümörler saptanabiliyor. Hastalığın ilk evrelerinde mesane içerisinden yapılan endoskopik bir girişim ile sadece tümör çıkartılabiliyor. İlerlemiş olanlarda ise mesanenin tamamen alınması gerekebiliyor. Mesane içi ilaçlama tedavisi endoskopik ameliyatlardan sonra uygulanıyor.
BİBERİYE HAYAT KURTARIR
Mesane kanserinden korunmada doğru beslenme önem taşıyor. Günde 2 litre su içmek kanser riskini azaltıyor. Yeşil çay, okaliptus, biberiye, ananas, avokado ve papaya hastalığın tekrarlama riskini azaltıyor. Günde iki bardak domates suyu içmek bağışıklığı destekliyor.
BELİRTİLERİ NELERDİR?
İdrar yaparken yanma, ağrı
İdrara çıkma zorluğu
İdrar miktarında azalma
Sık idrara çıkma
Kilo kaybı veya zayıflık
Mesane veya bağırsak kontrolü kaybı
İleri vakalarda kalçalarda, sırtta, kaburgalarda veya üst baldırlarda ağrı veya sertlik.
A'DAN Z'YE ERKEK SAĞLIĞI - ÜROLOJİ UZMANI OP. DR. HAKAN YOLDAKALMAZ
HAZIRLAYAN: SİNEM UYSAL
YARIN: NEDİR BU PROSTAT?