Miyom nedir? Belirtileri ve yapılması gerekenler nelerdir?

İhmal edilen kadın hastalıkları, hayatı tehdit ediyor. Gebe kalmayı zorlaştıran miyomlar, 35-45 yaş arası kadınlarda görülüyor... Uzmanlar, tedavisinde geç kalmamayı ve düzenli takibi öneriyor.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :30 Ağustos 2019
Miyom nedir? Belirtileri ve yapılması gerekenler nelerdir?

KİST, miyom, polip ve rahim ağzı kanseri… Tüm bu hastalıklar kadınlar arasında sık görülüyor. Sinsi ilerlediği için çoğu zaman erken dönemde fark edilmiyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Betül Atakan, hayatı tehdit eden bu hastalıklarla ilgili TAKVİM'e konuştu:

1- ÇİKOLATA KİSTİ: Birçok kadında rastlanır. Ağrıya, kısırlığa yol açabilir. Bazen belirti vermeden sinsi ilerler. Doktor takibinde kalmak, bu hastalığın tedavisinde oldukça önemlidir. Hastalığın tanısı, karın boşluğunun kamerayla görüntülenmesi ve biyopsi yapılmasıyla konur.

2-MİYOM: İyi huylu tümörlerdir. Kötü huylu olma ihtimalleri yüzde 1'den bile daha azdır. Sıklıkla 35-45 yaşları arasında görülür. Miyomlar gebelik sırasında artan östrojen düzeyi nedeniyle büyüyebilir fakat lohusalıkta küçülür. Gebelik planı olan miyomlu hasta, bir an önce gebe kalmalı ve bebeğini uzun süre emzirmelidir. Gebelik beklentisi olmayan kanama yapan miyomlar için rahimin alınması önerilir.

3-POLİP: Rahmin iç duvarına rahim boşluğuna uzanan büyümelerdir. Genellikle rahmin içinde kalırlar. Fakat bazen, rahim ağzının içinden vajinaya doğru kaymaktadır. Rahim polipleri, doğurgan dönemdeki kadınlarda sıklıkla görülür.

4-RAHİM AĞZI KANSERİ: Kötü huylu bir tümörlerdir. En önemli sebep HPV virüsüdür. Bu kanser HPV'ye yakalanmamış kadınlarda gelişmez. Ancak kadınlarda bağışıklığı baskılayıcı her türlü durum, rahim ağzı kanserinin gelişme riskinin artırabilir. Düzenli muayene ve smear testi ile önlemek mümkündür.

5-ADET DÜZENSİZLİKLERİ: Üreme çağındaki kadınlarda sağlıklı adet sıklığı 21 günden sık, 35 günden seyrek olmamalıdır. Bu sınırların dışındakiler, 'adet düzensizliği' olarak adlandırılır. Sebebinin saptanması ve tedaviyle düzeltilmesi gerekir.

BİTTİ
OP. DR. BETÜL ATAKAN - KADININ FENDİ HASTALIĞI YENDİ
HAZIRLAYAN SİNEM UYSAL