HER YAŞTA GÖRÜLÜR
Teknolojiyle birlikte tıpta yaşanan yüzlerce yeni gelişmeye rağmen beyin, hala sırrını koruyor. Toplumda 'sara hastalığı' olarak bilinen epilepsi de bu sırlardan birini oluşturuyor. Kısa süreli beyin fonksiyon bozukluğuyla ortaya çıkan epilepside beyin hücrelerinde geçici anormal elektrik yayılması görülüyor. Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 1'ini etkileyen epilepsi her yaştan ve her cinsten insanda ortaya çıkabiliyor.
TEŞHİSİ ZOR...
Nöbetler, parsiyel (beyinde bir bölgede sınırlı başlayan nöbetler) ve jeneralize (beyinde yaygın olarak başlayanlar) olmak üzere iki gruba ayrılıyor. Yaygın nöbetler, bazı hastalarda epilepsi tanısının konulmasını güçleştiriyor ve çok çeşitli karışıklıklara neden olabiliyor. Ne yazık ki pek çok hastaya tanı konulamıyor ve problemin ne olduğunun açıklığa kavuşması yıllar alabiliyor. Bazı kişilerde ise başka bir bozukluğun yol açtığı belirtiler, yanlış teşhisle epilepsi tanısı alabiliyor. Epilepsinin ne tür bir nöbete neden olduğunun bilinmesi büyük önem taşıyor. Çünkü tedavi, bu nöbet türüne göre şekilleniyor. O nedenle birisi nöbet geçirdiğinde nöbet hakkında notlar almak hatta video çekmek büyük yarar sağlıyor.
BESLENME ŞEKLİ ÖNEMLİ
Ketojenik diyet denilen beslenme programı, bazı epilepsi hastalarında şikayetleri azaltıyor. Anti epileptik tedaviye dirençli, sıklıkla çocuk hastalarda ketojenik diyete başvurulabiliyor. Yakın takip ve hastanede yatırılarak ketojenik diyet eğitimi veriliyor ve olası komplikasyonlar yakından izleniyor. Yüksek yağ içeren bu diyetlerde yağın protein+karbonhidrat oranı 3/1 -4/1 oranında olması ve başlangıçta gıdaların dikkatle seçilmesi gerekiyor. Ketojenik diyet birkaç ay ile en çok bir yıl süreyle uygulanıyor.
Epilepside nöbetlerin durdurulması için ilaç tedavisi uygulanıyor. Her beş hastadan dördünde uygun ilaçlar seçildiğinde ve yeterli dozda alındığında nöbetler durabiliyor. Hekimler genellikle tek bir epilepsi ilacı ile tedaviye başlamayı tercih ediyor. Eğer bu ilaç nöbetleri yeterince kontrol altına alamıyorsa, o zaman ilaç değişimi yapmak gerekiyor. İlaçların doktorun önerdiği şekilde düzenli alınması gerekiyor. Aksi halde nöbetler tekrarlıyor.
AKLINIZA SAĞLIK - NÖROLOJİ UZMANI DR. NURETTİN VAROLGÜNEŞ
YARIN: MİGREN BAŞA BELA
HAZIRLAYAN: SİNEM UYSAL