Andropoz üzer | Nafiz Karagözoğlu'na sorulan sorular (6 Eylül 2019)

50’li yaşlardan sonra testosteron hormonunun azalmasıyla andropoz görülüyor. Cinsel istek azalıyor. Sertleşme sorunları ve isteksizlik görülüyor. Doktor kontrolü mutluluğu kolaylaştırıyor... İşte Dr. Nafiz Karagözoğlu'nun 6 Eylül 2019 tarihli Takvim gazetesi yazısında okurlarından gelen sorulara verdiği cevaplar.....

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :06 Eylül 2019
Andropoz üzer | Nafiz Karagözoğlu’na sorulan sorular 6 Eylül 2019

ARTIK BIKTIM!63 yaşındayım. Sıkıldım desem andropoz diyorlar. Unutkanlık diyorum andropoz diyorlar. Bu dedikleri hastalık başka ne yapar?

80 yaşını geçen erkeklerin bedeni erkeklik hormonları azalırsa değişir. Kadınların menopozu gibi bir durum yani. "Atsa tutar" bir durum gibi. Şaka bir yana erkeklik hormonu testosteron azaldığında hem ruh, hem beden etkilenir. Ani ateş basması, cinsel güç ve istek kaybı, sertleşmede azalma, sertlik süresinde azalma, unutkanlık, eklem ve kas ağrıların olabilir. Ne diyelim düzenli beslen, uyu, hareket et. Kafayı da her şeye takma.

EŞİM MUTLU DEĞİL
Altı yıllık evliyim, erken boşalma sorunum var. Haftada 3-4 kere yapıyoruz 4-5 dakika sürmüyor. Eşimi mutlu edemiyorum. İki çocuğum var. Ne yapmalıyım? İlaç mı kullanayım yoksa tedavi mi olayım?

Panik yok. Neticede iki kişilik bir konu bu. Önce kendinle ilgili şartları düzene koy. Uykusuz kalma. İşte bütün enerjini harcama. Gerilim, kaygı, korku pilini çabuk bitirir. Sorunları, korkuları değil amacını düşün. Başarısızlık korkusu başarısız yapar. Cinsel ilişki öncesi hafif tokluk hali olmalıdır. Kullandığın ilaç var mı bahsetmemişsin. Ancak sertleştirici ilaçlara hemen başvurma. Senin için söylediklerimi eşin için de düzenle. Acele işe şeytan karışır. İlişki öncesi sevişme dönemini yeterince yaşayın. Bir yere yetişmiyorsunuz unutmayın. Sertleşme, erken boşalma sorunlarının en sık nedeni psikolojik olumsuzluklardır. Unutmayın. Ayrıca anlattıklarına göre cilt temasına hassas olarak fazla uyarılma cevabı veriyorsun. Bunun için haricen uygulanan geciktirici jeller faydalı olabilir. Bunlara rağmen düzelme yoksa üroloji ve iç hastalıkları uzmanına başvur.

ÇOK HORLUYORUM
Hocam ben 47 yaşındayım. Şişmanım gece çok horluyorum. Eşimle cinsel ilişkiye girdiğimde nefes nefese kalıyorum. Zaten horlamamdan şikayetçi. İlişkiden önce ilaç alsam iyi olur mu?

Sigara içip içmediğini yazmamışsın. Ama yazdıkların kendine bakmadığını düşündürüyor. Sadece ilaç almak cinsel ilişkinin süresini etkilemez. Horlama kötü uyku uyumak demektir. Tabi hem gündüzün hem gecen yorgun geçer. Her şey başlamadan biter. Ayrıca cinsel ilişki düzelttiği belirtilen ilaçların ciddi yan etki ihtimalleri de vardır. Kalp ve damar hastalığının olup olmadığı bilinmeli. Kafana göre ilaç kullanma.

YORGUNLUK AŞKI TÜKETIR
Gardiyanım. Malum stres çok... İki yıldır eşimle beraber olmadan bitiyorum. Fırsat bulup doktora da gidemedim. Erken boşalma sorunu yaşıyorum. Tedavisi var mı?

Var. Öncelikle psikolog ve hatta psikiyatrist değerlendirmesi ve önerileri al. Geciktirici kremler, bazı ilaçlar erken boşalma tedavisinde kullanılıyor. Eşinle konuyu paylaş. Birlikte çözümler üretmeye çalış. Uyku, beslenme, gerilim, yorgunluk, uygun mekan ile ilgili düzensizlikler erken boşalmaya çanak tutar.

SERTLEŞME SORUNUM VAR
Doktor Bey, 50 yaşında emekli bir erkeğim. Hiçbir sağlık problemim yok. Sertleşme problemi yaşıyorum. Pek çok doktora gittim. Ancak fayda bulamadım. Bana neler önerirsiniz?

Panik yok. Kontrol var... Bu yaşta andropoz beklenmez. Ancak hormonlarına baktırmalısın. 50 yaş ve üzerindeki sertleşme sorunu olan erkeklerin yaklaşık üçte birinde hipogonadizm yani testosteron hormon eksikliği vardır. Tiroit yetmezliğinde, prolaktin hormon fazlalığında, tiroit hormon fazlalığında impotans yani sertleşememe oluşabilir. Şeker hastaları da bu sıkıntıyla sık karşılaşır. FSH, LH, testosteron ve prolaktin ve şeker yükleme testi mutlaka yaptır. Ayrıca hanımla tartışma, gerilim varsa sertleşme sorunu sık olur. Açlık ve tokluk kan şekerini de ölçtür. Sonuçları ilet. Herhangi bir sorun tespit etmediğimiz hastalarımıza ozon tedavisi, manyetik alan tedavisi gibi önerilerimiz olabiliyor.

EŞİM SAKİN AMA...
Eşimle dört aydır evliyiz. İyi huylu sakin bir adam. Ama bana pek yanaşmıyor. İki kere beraber olduk. Şimdi ben mi söyleyeceğim bu işi?

Yeni evli çiftler bu sorunu yaşayabilir. Utangaç erkekler veya kadınlar sosyal olarak sıkıntı çeker. Bazen konuşmadan dokunarak anlaşmanız gerekebilir. Eşler diğerini teşvik edici olmalıdır. Neticede başka biri o an size yardımcı olamaz...