Ülser hayatı kabusa çeviriyor! Erkeklerde kadınlara oranla daha fazla görülüyor

Ülser hastalığı hayatı kabusa çeviriyor. Gastroenteroloji Uzmanı Uzm. Dr. Halil Genç, bu hastalıkla ilgili önemli bilgiler paylaşıyor. Karnın üst kısmında yanma, bulantı, hazımsızlık, şişkinlik, iştahsızlık ve kilo kaybına neden olan ülser, erkeklerde kadınlara oranla daha fazla görülüyor. Bu hastalığın ortaya çıkmasında dengesiz ve sağlıksız beslenme, besinleri az çiğneme, mideyi fazla doldurma ve aşırı tuz tüketimi etkili oluyor. İşte haberin detayları ve 30 Eylül tarihli Takvim Gazetesi'nden derlediğimiz sağlık haberleri...

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :30 Eylül 2019
Ülser hayatı kabusa çeviriyor! Erkeklerde kadınlara oranla daha fazla görülüyor

İÇİNDEKİLER



Mide
ya da onikiparmak bağırsağının, mide asidi tarafından tahrip edilmesiyle ortaya çıkan ülser, hayatı kabusa çeviriyor. Gastroenteroloji Uzmanı Uzm. Dr. Halil Genç, bu hastalıkla ilgili önemli bilgiler paylaşıyor. Karnın üst kısmında yanma, bulantı, hazımsızlık, şişkinlik, iştahsızlık ve kilo kaybına neden olan ülser, erkeklerde kadınlara oranla daha fazla görülüyor. Bu hastalığın ortaya çıkmasında dengesiz ve sağlıksız beslenme, besinleri az çiğneme, mideyi fazla doldurma ve aşırı tuz tüketimi etkili oluyor. Hastalığın teşhisi, endoskopi ile konuluyor. Ülserin tedavi edilmemesi ise kanser riskini artırıyor. Uzm. Dr. Genç, hastalığın şikayetlerini azaltmak için şu önerilerde bulunuyor:

Kahvaltı edin ve öğünlerinizi ihmal etmeyin.
Kızartma, aşırı şekerli, tuzlu ve yağlı tatlılardan uzak durun.
Çay ve kahveyi sınırlayın.
Buharda pişmiş yemekleri tüketin.
Tatlı olarak taze ve kuru meyveleri tercih edin.


AŞKTA KRİZ ÇIKMASIN
Kalp hastalıkları, cinsel yaşamı da olumsuz etkiliyor. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Tuna Katırcıbaşı, bu durumun eşler arasında paylaşılması gerektiğini söylüyor. "Kalp cerrahisi geçirmiş olan bir kişinin kendini hazır hissettiği zaman cinsel yaşamına geri dönmesinde bir sakınca yoktur" bilgisini veriyor.


40'INDAN SONRA GÖZLERİNE İYİ BAK
GÖZ hastalıkları ihmale gelmiyor. Özellikle 45'li yaşlardan sonra ortaya çıkan göz tansiyonu, tedavi edilmediğinde görme kayıplarına neden olabiliyor. Göz Hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Abdullah Özkırış, sinsi ilerleyen bu hastalığın tedavisi hakkında bilgilendiriyor. Ailesinde glokom öyküsü bulunanların, diyabet ve tansiyon rahatsızlığı olanların risk taşıdığını söylüyor. 40 yaşından sonra herkesin yılda bir kez göz muayenesi olmasını tavsiye ediyor.


ŞİFA DEPOSU BAL KABAĞI
Kışa hazırlık dönemi olarak adlandırılan sonbahar mevsimi, yorgunluk ve halsizlik gibi şikayetlerle birlikte geliyor. Yaşar Üniversitesi MYO Gıda İşleme Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ruhan Aşkın Uzel, bu ayları sağlıklı geçirmek için sağlıklı beslenmek gerektiğini söylüyor. Vücut direncinin artırılması ve metabolizmanın hızlanması için bol bol su içilmesini öneriyor. "Brokoli, balık, portakal, yeşil çay, yumurta, bal kabağı, taze kırmızıbiber, ıspanak, domates ve yoğurt, bağışıklığı güçlendirir. Antioksidan içeriği olan bu besinler, vücuda direnç kazandırır ve metabolizmayı hızlandırır" diyor.

BAĞIRSAKLARA BÖRÜLCE
Ufak taneleriyle her derde deva olan börülce, kolesterolü düşürür. Damar tıkanıklığı riskini azaltır. Kalp hastalıklarından korur. Diyabete savaş açar. Bağırsakların çalışmasını düzenler.

KOLESTEROLÜN İLACI YOĞURT
Türk mutfağının olmazsa olmazı yoğurt, probiyotik içeriğiyle sağlığı korur. Kan şekerini dengeler ve diyabeti engeller. Kemikleri ve kas tapısını güçlendirir. Kolesterolü ve tansiyonu düşürür.


DİYABETE TURŞU YETER
Besleyici içeriği sayesinde turşu, bağışıklığı güçlendirir. Soğuk algınlığına karşı korur. Bağırsakların çalışmasını düzenler. Hafızayı güçlendirir. Kan şekerini dengeler. Kanserden korur.

KEMİK DOSTU LAHANA
İçerdiği vitamin ve mineraller sayesinde Brüksel lahanası, kanserle savaşır. Kemikleri güçlendirir. Metabolizmayı hızlandırır ve zayıflatır. Tansiyonu düşürür. Dişleri güçlendirir.